30.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Alertă totală la granița NATO! Polonia a mobilizat trupele chiar acum

Polonia acuză Belarusul că a încălcat spațiul său aerian și al NATO. Autoritățile de Varșovia au transmis că mai multe elicoptere militare ar fi trecut granița poloneză efectuând zboruri la mică altitudine, greu de detectat de radare.

Polonia a trimis de urgență trupe la granița sa estică după ce a acuzat Belarusul, cel mai apropiat aliat al Rusiei, că i-a încălcat spațiul aerian cu elicoptere militare.

Armata belarusă a negat orice astfel de încălcare și a acuzat Polonia, membră a NATO și unul dintre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei în conflictul cu Rusia, că a inventat acuzația pentru a justifica o consolidare a trupelor sale.

Belarusul ar fi încălcat spațiul aerian al NATO

Ministerul polonez al apărării a declarat că Polonia trimite „forțe și resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de luptă”. Acesta a declarat că a informat NATO cu privire la încălcarea frontierei, iar însărcinatul cu afaceri al Belarusului a fost convocat pentru a oferi explicații, transmite The Guardian.

Armata poloneză a negat inițial că ar fi avut loc vreo încălcare a frontierei, dar ulterior, după consultări, a declarat că intruziunea a avut loc „la o înălțime foarte mică, greu de interceptat de radar”.

Ministerul Apărării din Belarus, scriind pe Telegram, a declarat că Varșovia s-a răzgândit în legătură cu incidentul „aparent după ce s-a consultat cu stăpânii săi de peste mări”.

„Această declarație nu a fost susținută de date din Polonia”, a spus acesta. „Ministerul Apărării din Belarus o consideră ca pe o „poveste din bătrâni” și constată că nu au existat încălcări ale frontierei de către elicopterele Mi-8 și Mi-24″.

Oamenii care locuiesc în jurul satului Bialowieza din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Belarus, au împărtășit pe rețelele de socializare relatări despre ceea ce ei au spus că au fost încălcări ale frontierei înainte ca ministerul apărării să emită declarația sa.

Lukașenko, ironic la adresa Poloniei

Belarusul i-a permis președintelui rus, Vladimir Putin, să folosească teritoriul său ca rampă de lansare pentru invazia Ucrainei, dar Aleksandr Lukaşenko nu și-a angajat propriile trupe în război. Pe de altă parte, fostul stat sovietic are o lungă istorie de animozitate față de Polonia, la fel ca și Rusia.

Săptămâna trecută, Putin a acuzat Polonia că nutrește ambiții teritoriale asupra Belarusului și a declarat că va considera orice atac asupra vecinului său drept un atac asupra sa.

Anterior, în cursul zilei de marți, Lukașenko sa adresat în mod batjocoritor Poloniei, spunând că ar trebui să-i mulțumească pentru că a ținut sub control mercenarii Wagner staționați acum în Belarus după revolta eșuată împotriva Kremlinului de luna trecută.

Un număr nespecificat de luptători Wagner s-au mutat în Belarus și au început să antreneze armata lui Lukașenko. În acest context, Polonia a deplasat deja peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță.

Related posts

Cutremur la Moscova! Anunț de ultimă oră despre Vladimir Putin

econtext

Dezastru national: Peste 65.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii 15 ani. Vezi care au fost cei mai durerosi ani

Asaftei Bogdan

Trei sferturi dintre palestinienii susțin terorismul Hamas. Sondaj șocant

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix