Șoc economic la nivel mondial! Președintele Băncii Mondiale a venit cu mai multe informații în acest sens, în urma conflictului din Israel. Acesta spune că economiile mondiale ar putea avea de suferit.
Șoc economic la nivel mondial
Șoc economic la nivel mondial! Conflictul în curs dintre Israel și Fâșia Gaza a ajuns să fie perceput nu numai ca o tragedie umanitară, ci și ca o amenințare economică globală, care ar putea complica stabilitatea multor economii. Președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a adus în atenție aceste aspecte în cadrul întâlnirii anuale a Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional desfășurată în Maroc.
Șeful Băncii Mondiale, avertisment în urma conflictului din Israel. Ajay Banga a subliniat că această situație este „atât o tragedie umanitară, cât și o lovitură economică de care nu avem nevoie”.
Băncile centrale nu mai sunt încrezătoare
Conflictele regionale pot perturba semnificativ economiile și piețele financiare, iar actualul conflict dintre Israel și Fâșia Gaza nu face excepție. Deși preocuparea principală rămâne impactul umanitar devastator, este important de înțeles și repercusiunile economice pe termen lung ale acestui conflict.
Unul dintre aspectele semnalate de acesta este că băncile centrale din întreaga lume începuseră să se simtă mai încrezătoare în ceea ce privește o posibilă stabilizare a economiei mondiale, fără a se confrunta cu șocuri majore.
Cu toate acestea, escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu poate pune această încredere în pericol și poate complica gestionarea economiilor.
5% dintre băncile mondiale sunt vulnerabile
În plus, raportul recent al Fondului Monetar Internațional (FMI) subliniază vulnerabilitățile bancare globale.
Aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt considerate vulnerabile în cazul în care dobânzile rămân ridicate pentru o perioadă mai îndelungată, chiar dacă sectorul bancar a înregistrat o atenuare a turbulențelor în ultimele luni.
„Sunt puţine bănci vulnerabile în majoritatea statelor”, a apreciat Tobias Adrian, directorul Departamentului monetar şi pieţe de capital din cadrul FMI.
Acest lucru indică faptul că instabilitatea economică poate afecta negativ băncile și, implicit, întregul sistem financiar global.
De asemenea, FMI a avertizat că 30% dintre băncile din întreaga lume ar putea deveni vulnerabile. Acest lucru s-ar întâmpla în cazul unei perioade de creștere economică redusă și inflație ridicată, cunoscută sub numele de „stagflație”. Printre acestea se numără și unele dintre cele mai mari.
„Conform scenariului de bază, aproximativ 5% dintre băncile din întreaga lume sunt relativ slabe în privinţa capitalului lor. Şi în scenariul sever, se ajunge la 30%, sau uneori mai mult”, a explicat oficialul FMI.
Acest avertisment vine în urma unui test de stres global efectuat de FMI. Acesta a evaluat aproximativ 900 de bănci din 29 de țări.