2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Americanii au renunțat la această armă. Ucrainenii o folosesc pentru a apăra avioanele F-16

Arma abandonată de americani, dar folosită cu succes de ucraineni în apărarea avioanelor de luptă. Programul Miniature Air-Launched Decoy (MALD) a fost început în 1995 de către DARPA într-un efort de a dezvolta o rachetă momeală mică, dar americanii au renunțat la această armă.

Americanii au renunțat la această armă

Americanii, au adonat această arma care este folosită cu succes de ucraineni în apărarea avioanelor de luptă. Pentagonul a vrut să dezvolte o rachetă momeală mică, cu costuri reduse, pentru a fi utilizată în suprimarea apărării aeriene inamice.

Teledyne Ryan (achiziționată de Northrop Grumman in 1999) a primit un contract de dezvoltare pentru ADM-160A in 1996, iar primul zbor de testare a avut loc in 1999. Programul de evaluare a fost finalizat in 2001.

Americanii au renunțat la această armă. Ucrainenii o folosesc pentru a apăra avioanele F-16

Forțele Aeriene ale SUA plănuiau să achiziționeze câteva mii de ADM-160A, dar în 2001 acestea au fost reduse la cel mult 150 pentru un program de dezvoltare și demonstrație a sistemului.

În ianuarie 2002, USAF a anulat programul deoarece drona nu avea suficientă rază de acțiune și rezistență pentru a îndeplini cerințele serviciului sau alte misiuni.

Ulterior, în 2016, Raytheon a primit un contract pentru dezvoltarea unui sistem mai sofisticat, MALD-X, care încorporează o sarcină utilă de război electronic îmbunătățită, abilitatea de a zbura la altitudine joasă și un sistem de comunicare date activat în rețea.

Americanii au renunțat la această armă. Totuși, ucrainenii au dovedit că „momelile” inițiale, ADM-160A, sunt foarte utile în luptă.

Folosirea acestora a fost dovedită în decembrie 2023, când un ADM-160 MALD a fost găsit de ruși în regiunea Herson, după ce a fost lansat de ucraineni în sprijinul rachetelor de croazieră Storm Shadow, pentru a păcăli antiaeriana rusă.

ADM-160A este compus din diverși amplificatori radar activi care acoperă o gamă de frecvențe și poate simula orice aeronavă, de la B-52 Stratofortress la F-117 Nighthawk, atrăgând rachetele antiaeriene inamice.

Cel mai recent și-au dovedit utilitatea în timpul atacurilor Rusiei asupra bazelor aeriene ucrainene Kanatovo din regiunea Kirovograd, la 21 februarie.

Bloggerii militari ruși au notat că la 21 februarie au fost semnalate explozii în regiunile Poltava și Kirovograd în zonele în care se află infrastructura de zbor a Ucrainei.

În urma analizei informațiilo, s-a stabilit că atacul viza avioanele de luptă MiG-29 și Su-27 ucrainene, dar acestea au fost protejate de sistemele de lansare ADM-160 MALD.

Drept urmare, avioanele nu au suferit daune critice.

După atacurile regulate și reușite ale Rusiei de anul trecut asupra infrastructurii de zbor, Ucraina a asigurat acoperire pentru infrastructura aviatică, cu sisteme de război electronic și de apărare aeriană, în majoritatea cazurilor standard NATO, scriu experții militari ruși.

Această investiție, cred bloggerii militari ruși, a fost făcută în cadrul pregătirii pentru utilizarea avioanelor F-16 ce urmează să sosească în Ucraina.

Sistemele de război electronic desfășurate sunt capabile să influențeze rachetele prin crearea de interferențe și interceptarea semnalelor de control, ceea ce duce la o pierdere a controlului rachetelor sau la o modificare a traiectoriei acestora, care la rândul său afectează indicatorii calitativi ai eficacității atacurilor.

Related posts

S-a terminat războiul din Ucraina! Anunțul venit chiar acum: Și-au atins obiectivul

econtext

Mai aproape de un război total: NATO ar putea doborî rachetele Rusiei

econtext

Scandal major provocat de pensiile speciale! Semnale de ultim moment de la Bruxelles!

Nemeșan Iulian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More