4 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Amestecul Rusiei în alegerile din România: Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit

Călin Georgescu unul dintre criticii NATO din rândul dreptei dure româneşti şi şefa unui partid de centru-dreapta din opoziţie urmează să se înfrunte în turul doi al alegerilor prezidenţiale, la 8 decembrie, arată rezultatele, un rezultat care ameninţă poziţia hotărât proucraineană a României, relatează Reuters. Amestecul Rusiei este tot mai vehiculat în mediile internaționale.

Diferenţa între popularitatea  lui Călin Georgescu cu o singură cifră şi rezultatul de duminică este fără precedent de la căderea comunismului în 1989, potrivit comentatorului politic Radu Magdin.

”N-am văzut niciodată în cei 34 de ani ai democraţiei noastre o asemenea creştere faţă de sondaje”, declară Magdin.

Campanie electorală populistă

„Campania s-a concentrat larg asupra creşterii costului traiului, în contextul în care România înregistrează cea mai mare proporţie de persoane ameninţate de sărăcie în Uniunea Europană (UE).

Ciolacu i-a curtat pe alegători cu promisiunea unor cheltuieli generoase şi nicio creştere de impozite, în pofida faptului că România înregistrează cel mai mare deficit din UE – de 8% în previziunile economice – şi oferind un sentiment de siguranţă în stabilitate poliitcă într-o perioadă în care are un război la uşă”, a declarat analistul politic.

Un fost membru marcant al Partidului Alianţa pentru Unitatea Românilor (AUR, extremă dreapta), Georgescu a catalogat scutul antirachetă NATO de la Deveselu o ”ruşine a diplomaţiei”.

El a declarat că NATO nu-şi va apăra niciunul dintre membri dacă este atacat de către Rusia.

”Suntem puternici şi curajoşi, mulţi dintre noi am votat, încă şi mai mulţi o vom face în turul doi”, a declarat Georgescu, singur, în faţa unei clădiri rezidenţiale, în apropiere de Bucureşti.

Lasconi, o fostă jurnalistă, a intra în Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) în 2018 şi a devenit şefa formaţiunii anul acesta. Un primar la al doilea mandat, ea crede în creşterea cheltuielilor cu apărarea şi în ajutarea Ucrainei.

Georgescu

Cu războiul la graniță

România are o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina, iar după ce Rusia a atacat Kievul în 2022 a permis exportul a milioane de tone de cereale la Marea neagră prin portul Constanţa şi i-a furnizat ajutor militar. Ea i-a donat o baterie de apărare antiaeriană de tip PATRIOT.

Satele de la frontiera cu Ucraina au fost teatrul unei serii de atacuri cu dronă care au încălcat spaţiul aerian românesc, însă fără să se soldeze cu victime.

Amestecul Rusiei

Un comentator politic nu exclude un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din România în favoarea lui Georgescu.

”Având în vedere poziţia lui Georgescu faţă de Ucraina şi discrepanţa între sondajele de opinie şi rezultatul real, nu putem să excludem” un amestec rus, declară un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Babes-Bolyai, Sergiu Mişcoiu.

Preşedintele în exerciţiu Klaus Iohannis, în vârsră de 65 de ani, care se află la finalul celui de-al doilea mandat, a consolidat poziţia prooccicentală a României, însă este acuzat că nu a făcut suficient în lupta împotriva corupţiei.

Rezultatele scrutinului de duminică sunt una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor postcomuniste din România, în care liderii celor mai mari două partide, Partidul Social Democrat (PSD, centru-stânga) şi Partidul Naţional Liberal (PNL) – care se află la putere în cadrul unei colaiţii – au fost elininaţi în primul tur.

Related posts

Mohammad Murad, mesaj pentru guvernanți: Nu mai terorizați oamenii de afaceri

econtext

Livrarea celor 32 de avioane F-35 către România, întârziată. SUA anunță probleme cu tehnologia

econtext

Atenție! Persoanele care dețin un teren în Sectorul 6 și nu îl curăță de ambrozie riscă să primească amenzi

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More