4 decembrie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Analiza Econtext: Pensiile au reprezentat 72% din cat au castigat toti salariatii in 2010

Pensiile platite in 2010 au cumulat 51,3 miliarde lei, atingand cel mai ridicat nivel din istorie, de 72%, raportat la cat au castigat la un loc salariatii (71,1 miliarde lei), cei care ii sustin pe pensionari, potrivit unei analize Econtext.ro.

Daca 72% este media pe tot anul, ponderea pensiilor in masa salariala neta a fost de peste 75%-76% in ultimele luni din 2010.

Ceea ce este extrem de grav provine nu din ponderea mare a pensiilor in raport cu masa salariala neta, ci, din deficitul pensiilor fata de contributiile varsate in prezent.

Deficit de 3,8% din PIB!

Desi multa lume s-ar ingrijora afland ca deficitul pensiilor din bugetul asigurarilor sociale a fost anul trecut de 10,3 miliarde lei, in realitate, deficitul cu toate pensiile platite de statul roman a fost aproape dublu, de 19,5 miliarde lei (4,6 miliarde euro). Deficitul cu toate pensiile s-a ridicat astfel la 3,8% din PIB, respectiv la mai mult de jumatate din tot deficitul bugetului general (6,6% din PIB).

Tinta reformei – cresterea veniturilor

Revizuirea anumitor pensii, care isi produce partial efectul in prezent, nu ar face decat sa reduca intr-o mica masura cheluielile cu pensiile – vezi taierea pensiilor speciale, recalcularea pensiilor militarilor, revizuirea pensiilor de invaliditate.

Adevarat reforma a pensiilor, pentru ca acestea sa devina sustenabile, trebuie sa vizeze cresterea veniturilor pentru pensii, prin largirea bazei de impozitare si prin diminuarea evaziunii de pe piata muncii.

1,5 pensionari la un salariat

Scaderea cu 700.000 a efectivului salariatilor, din septembrie 2008 pana in prezent, a facut ca deficitul in raport cu numarul pensionarilor sa se accentueze puternic. Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie 2010 numarul salariatilor era de doar 4,15 milioane, iar cel al pensionarilor era de 6,46 milioane, ceea ce este echivalent cu 1,56 pensionari la un salariat.

Daca ar fi sa privim doar pensionarii platiti din bugetul asigurarilor sociale, atunci am vorbi de 4,77 milioane persoane, iar raportul ar fi de 1,15 pensionari/salariat. Totusi, pentru a avea tabloul complet al pensionarilor trebuie sa privim si la agricultori (circa 709.000), si la cei proveniti din Aparare, Interne, Securitate (circa 165.000), precum si la cei cu pensii de eroi ai revolutiei sau razboaielor (812.000).

Cum s-au incasat pensii de 51 miliarde lei

Cea mai mare pondere in factura totala cu pensiile au avut-o cele platite din bugetul asigurarilor sociale de stat, asa-numitele pensii de stat, adica cele pe baza contributivitatii. Aceste pensii au cumulat anul trecut o suma de 42,3 miliarde lei, fiind platita o pensie medie de 734-744 lei, catre 4,75-4,78 milioane persoane. la nivelul lunii noiembrie, pensia medie reprezenta 54% din salariul mediu net si 39% din salariul mediu brut.

Urmatoarele pensii ca pondere sunt cele catre fostii angajati din Aparare, Interne si Securitate. Aceste pensii au fost total secrete pana in prezent, chiar si in 2010, singurul indiciu despre acestea aparand in premiera in bugetul pe 2011. Astfel, aflam ca in acest an se vor plati pensii de 3,3 miliarde lei catre aproximativ 165.000 de persoane, respectiv o pensie medie de 1.750 lei. Nu stim totusi daca aceste pensii din bugetul pe 2011 tin cont de procesul de recalculare ce se deruleaza in prezent.

La mica distanta ca valoare sunt pensiile a 709.000 de agricultori, in suma de 2,73 miliarde lei. In schimb, la mare distanta este pensia medie a acestora, de doar 320 lei.

De asemenea, pensii despre care aproape nu s-a vorbit deloc, dar care cumuleaza o valoare ridicata, sunt cele ale eroilor revolutiei, razboaielor etc. Este vorba de o suma de 1,9 miliarde lei anual, platite catre 812.000 beneficiari sunt forma de indemnizatii speciale. Situatia este discrepanta de la o grupa la alta. Daca pensia medie este sub 200 lei pe intreaga categorie, cea medie pentru eroii revolutiei din decembrie este de peste 2.000 lei.

Totodata, contributia statului pentru completarea pensiilor mici pana la nivelul pensiei sociale a fost de 692 milioane lei, beneficiari fiind peste 650.000 de persoane.

Pensiile speciale ale magistratilor si judecatorilor, singurele ramase inca in plata dintre toate pensiile speciale, s-au cifrat anul trecut la 255 milioane lei, beneficiari fiind 2.700-2.900 de persoane.

In schimb, pensiile speciale care nu se vor mai plati in acest an, catre fosti angajati din MAE, Aviatie, Curtea de Conturi, Parlament etc, au cumulat anul trecut 171 milioane lei (din ianuarie pana in august).

Astfel, pe langa pensiile din bugetul asigurarilor sociale mai avem de a face cu alte pensii de 9 miliarde lei, ceea ce duce factura totala cu pensiile la 51,3 miliarde lei

Contributii de doar 31,8 miliarde lei

Contributiile pentru pensii s-au cifrat anul trecut la 31,8 miliarde lei, scazand in general de la o luna la alta, concomitent cu reducerea numarului salariatiilor, cu 220.000 in total. Totusi, in bugetul asigurarilor sociale sunt incluse nu numai contributiile salariatilor, ci si ale altor categorii asimilate bazei de impozitare pentru pensii.

De unde vine sprijinul in 2011

Cum aminteam anterior, revizuirea pensiilor nu va reduce foarte mult factura totala. Reforma pensiilor, prinsa in legea unica a pensiilor, vizeaza in special cresterea veniturilor. Astfel, reforma prevede introducerea in sistem (bugetul asigurarilor sociale) a 250.000 de contribuabili din Armata, Interne si Securitate, precum si a circa 400.000 de alti contribuabili – PFA, drepturi de autor, profesii liberale, contracte civile etc.

Pensii de 52 miliarde lei si in 2011

Potrivit unei analize anterioare a Econtext.ro, factura cu pensiile din acest an era estimata la 50 miliarde lei. Totusi, in acea analiza nu fusesera incluse pensiile de aproape 2 miliarde lei catre eroii revolutiei, razboaielor etc. Reconsiderand astfel factura pensiilor din 2011, aceasta s-ar putea ridica la 52 miliarde lei (12,2 miliarde euro), echivalentul a 9,5% din PIB!

Ramane de vazut cat de mult se va diminua deficitul de contributii, pe masura ce se va implementa reforma pensiilor.

https://econtext.ro/economie/macro/analiza-econtext-pensiile-au-reprezentat-72-din-cat-au-castigat-toti-salariatii-in-2010.html

Related posts

TOPUL NOILOR DEPUTATI DUPA SALARIILE PE CARE LE PRIMESC. Vezi cu cate sute de lei si-au crescut salariile toti deputatii! Afla cat incaseaza acum Hrebenciuc, Zgonea, Oltean sau Nini Sapunaru

Asaftei Bogdan

Romania, de vanzare! Vezi care sunt cele mai ieftine judete din tara noastra

Asaftei Bogdan

Bani depozitați cu 1,7% mai mult de către populație și bănci în Februarie 2023!

Popescu Dan Cristian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More