26.6 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

ANUNȚ DEZASTRUOS după moțiunea de cenzură: deficitul bugetar a explodat!

Ministerul Finanțelor Publice a publicat execuția bugetului general consolidat cu o întârziere de două zile. S-a așteptat practic să treacă moțiunea de cenzură pentru a nu da muniție de atac Opoziției.

Datele din execuția bugetară arată o adâncire a deficitului bugetar, ajungând la 0,88% din PIB, în mai, de aproape 4 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut!

Deficitul bugetar s-a adâncit după primele cinci luni din acest an la 0,88% față de 0,65%, cât era în aprilie.

Situația este dramatică în comparație cu anul trecut, pe fondul exploziei cheltuielilor de personal: în primele cinci luni ale anului 2017 România înregistra un deficit de 0,25% din PIB.

Adâncire a deficitului

Anul trecut, deficitul era de 2,17 miliarde lei, în luna mai, iar la finalul lui mai 2018 acest deficit se ridică la peste 8,18 miliarde lei, remarcându-se o creștere de 3,7 ori! Potrivit Ministerului de Finanțe, care publică de obicei execuția bugetară pe data de 25 ale lunii, dar care a acum a amânat pentru seara zilei de 27 iunie publicarea cifrelor despre bugetul de stat, lucrurile nu stau atât de bine pe cât le-a prezentat premierul Viorica Dăncilă în Parlament.

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, acestea sunt în sumă de 119 miliarde lei după 5 luni, cu 18,4% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent. „Cheltuielile de personal sunt cu 22,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 10,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,9 miliarde lei, reprezentând 11,9% din PIB, sunt cu 12,7% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Ministerului de Finanțe.

Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+35,5%) și din veniturile nefiscale (+11,4%). Începând cu luna februarie încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017.

În luna mai 2018 se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 16,8% față de luna mai 2017, ajungând la o valoare de 21,98 miliarde lei pe primele cinci luni ale anului, ceea ce reprezintă o creștere cu 4,0% față de perioada similară a anului precedent. Veniturile din accize au fost în sumă de 11,06 miliarde lei (1,2% din PIB) cu 13,7% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 6,0% față de aceeași perioadă a anului 2017.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,4 miliarde lei, de 1,8 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

Related posts

CEA MAI MARE DATORIE pe care o are un functionar public la banci: peste 7 milioane de euro! VEZI ce datorii COLOSALE au bugetarii de lux ai Romaniei

Asaftei Bogdan

Topul judetelor dupa restantele la creditele in lei si valuta

Asaftei Bogdan

Harta pensiilor si a pensionarilor din Romania! Unde sunt cei mai multi/putini pensionari si ce pensii au ei

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix