30.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Armata americană anunță că a doborât 11 drone ale rebelilor Houthi. Reprezentau „o ameninţare iminentă”

Armata americană a anunţat, joi, că a doborât 11 drone aparţinând rebelilor yemeniţi Houthi, care au mai revendicat o serie de operaţiuni care au vizat nave în largul Golfului Aden.

Armata americană a anunţat anunță, miercuri, rebelii houthi au afirmat că au atacat trei nave comerciale şi o navă militară în largul Golfului Aden, în extremitatea sudică a Yemenului, folosind drone şi rachete balistice în cursul dimineţii.

Joi, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a afirmat într-un comunicat postat pe X că a distrus trei drone miercuri dimineaţa, una în apropierea Golfului Aden şi cealaltă în Marea Roşie adiacentă, iar apoi a interceptat seara alte opt drone houthi care reprezentau „o ameninţare iminentă pentru navele comerciale şi coaliţie”.

Din noiembrie, houthiştii au efectuat zeci de atacuri în Marea Roşie şi în Golful Aden, prin care trece 12% din comerţul mondial. Pretinzând iniţial că vizează nave legate de Israel, ei şi-au extins apoi ţintele la nave asociate cu Statele Unite şi Regatul Unit, ca represalii la loviturile efectuate în ianuarie de Washington şi Londra împotriva poziţiilor lor din Yemen.

Rebelii pretind că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, devastată de şase luni de un război sângeros între Israel şi gruparea palestiniană Hamas.

Aceste atacuri au dus la creşterea costurilor de asigurare pentru navele care tranzitează Marea Roşie şi au determinat multe companii de transport maritim să prefere trecerea mult mai lungă prin jurul vârfului sudic al continentului african.

Washingtonul, principalul aliat al Israelului, a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională pentru a „proteja” traficul maritim, dar nu a reuşit să oprească atacurile.

Related posts

Rusia va avea îndrăzneala să atace Europa? De ce nu este imposbil

econtext

Arestarea lui Vladimir Putin! Decizia care îl vizează direct pe liderul de la Kremlin

econtext

Armata Europei, din nou în discuție pentru un război contra Rusiei. Ce țări se opun?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix