21.6 C
București
21 mai 2025
econtext.ro
ACTUAL

Armată obligatorie în România. Cine cere asta după alegeri

În contextul actual al securității internaționale și al tensiunilor geopolitice, discuțiile despre reintroducerea Armată obligatorie în România.în România au revenit în atenția publică.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a explicat că această măsură ca armată obligatorie în România.ar putea deveni o necesitate, având în vedere că majoritatea celor care au efectuat armata până în 2007 vor ieși treptat din evidențele militare, iar voluntariatul nu este suficient pentru completarea rezervei.

Rolul președintelui în politica de apărare

Generalul Bălăceanu a subliniat că președintele României, în calitate de comandant suprem al armatei, are libertatea de a propune concepte strategice, de a verifica nivelul de pregătire al structurilor de apărare și de a participa la exerciții militare.

De asemenea, acesta trebuie să fie corect informat despre starea operativă a armatei și situația rezervei militare.

„Poate să facă orice din punct de vedere al lansării unor concepte, după ce le analizează, împreună cu specialiștii de la administrația prezidențială.

Poate să facă verificarea stadiului de pregătire. Poate să participe la exerciții, poate să ceară analize pe care el le consideră necesare.

Trebuie să cunoască situația reală nu numai a armatei, ci și a instituțiilor care sunt legate de apărare și securitate”, a declarat generalul Bălăceanu, potrivit adevărul.

Armată obligatorie

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Generalul Bălăceanu a atras atenția asupra întârzierilor legislative privind pregătirea populației pentru apărare, subliniind că Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) nu a analizat în profunzime problema rezervei militare.

De asemenea, a criticat lipsa unei colaborări eficiente între președinte, Guvern și Parlament, în special în ceea ce privește comisiile de apărare.

„Sigur că era necesar pentru că majoritatea celor care au îndeplinit serviciul militar până în 2007, începând cu următorii 4-5 ani, sunt scoși din evidența militară.

Ori noi nu avem cu ce să-i înlocuim ca atare, neavând cum să-i înlocuim cu o rezervă pregătită pe baza voluntariatului, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu.

Noi vorbim de un președinte care va conduce România în următorii cinci ani.

S-ar putea ca președintelui peste următorii 3-4 ani să i se propună reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Și atunci care va fi decizia președintelui?” a explicat Bălăceanu.

O decizie strategică pentru viitorul României

În concluzie, Bălăceanu consideră că președintele României trebuie să fie activ în politica de apărare și să colaboreze cu instituțiile relevante pentru a asigura securitatea națională.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu ar putea deveni o soluție inevitabilă pentru refacerea rezervei militare a țării.

„Președintele nu trebuie să aibă o analiză pe problematica legată de rezervă, de pregătire pentru mobilizarea populației, a economiei și a teritoriului?

Se acționează extrem de puțin. Majoritatea factorilor determinanți în Consiliul Suprem de Apărare al Țării aparțin guvernului.

Sunt întârzieri cu privire la legislație. Președintele nu este într-un clopot de sticlă.

El trebuie să se relaționeze cu guvernul, cu parlamentul, cu comisiile de apărare”, a concluzionat generalul Bălăceanu.

Related posts

Sistemul fiscal românesc în 2025. Cum se taxează munca și ce trebuie să știe antreprenorii

econtext

Ciolacu, despre retragerea trupelor SUA din România: „Nu avem nici cel mai mic motiv de îngrijorare”

econtext

Noul tramvai Imperio a început să circule pe linia 21 de puțin timp, dar deja a fost mâzgălit și sub scaune e plin cu gunoaie

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More