33.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Armata Ucrainei a lansat atacuri asupra forțelor rusești din Zaporojie cu tancuri, drone și artilerie

Armata ucrainei a lansat atacuri asupra forțelor rusești de ocupație în regiunea cheie Zaporijie din sudul țării, afirmă oficiali ruși și bloggeri militari, citați de BBC News.

Aceștia spun că armata ucrainei – susținute de tancuri, artilerie și drone – încearcă să avanseze la sud de orașul Orikhiv pentru a doua noapte consecutiv.

Un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării a declarat că inamicul se află în „apărare activă”.

Mai mulți experți militari au declarat că punctul central al contraofensivei mult așteptate a Ucrainei va fi Zaporijie.

Aceștia susțin că armata Ucrainei încearcă să recâștige accesul la Marea Azov, împărțind forțele rusești de ocupație din regiune în două grupări detașate.

Acest lucru nu numai că ar slăbi capacitatea de luptă a Rusiei, dar ar elimina și o punte terestră către Crimeea, peninsula sudică anexată ilegal de Rusia în 2014.

Ucraina plănuiește o contraofensivă de luni de zile, dar a dorit cât mai mult timp posibil pentru a antrena trupele și pentru a primi echipamente militare avansate de la aliații occidentali.

În mod deliberat, guvernul spune puține lucruri despre planurile sale, dar forțele sale sondează acum pozițiile rusești în mai multe puncte de-a lungul liniei frontului, căutând semne de slăbiciune.

Între timp, atacurile rusești asupra Ucrainei continuă. Peste noapte, Rusia a lansat noi atacuri cu rachete de croazieră și drone, iar căderea de resturi a ucis cel puțin o persoană în Zitomir, la vest de capitala Kiev.

Lupte grele în sudul Ucrainei

Rusia a cucerit cea mai mare parte a regiunii Zaporijie la scurt timp după ce președintele Vladimir Putin a ordonat o invazie la scară largă în februarie 2022. Cu toate acestea, capitala regională, orașul Zaporijia, este controlată de Ucraina.

Recentele lupte violente din zonă au continuat peste noapte, mai mulți bloggeri militari ruși pro-Kremlin raportând joi seara târziu că Ucraina a reluat atacurile, remarcând mișcări de transportoare blindate și drone care dirijează focuri de artilerie.

Vladimir Rogov, un oficial local instalat de Rusia, a declarat că trupele rusești își mențin pozițiile pe fondul unor „lupte active” spre orașul Tokmak, considerat o țintă cheie pentru Ucraina, care încearcă să avanseze spre Marea Azov.

Este dificil de verificat afirmațiile concurente ale ambelor părți.

Anterior, joi, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că forțele rusești se află în prezent „în apărare activă” în Zaporijia și a afirmat că se fac progrese în jurul orașului Bahmut din estul țării, care a fost în mare parte distrus în timpul lunilor de lupte.

Related posts

Războiul din Israel nu se va încheia curând! Efraim Hallevy, fost director al Mossad

econtext

Război în Ucraina, ziua 812. Noi atacuri în Harkov. Rușii fac presiuni în trei zone ale frontului

econtext

Vladimir Putin s-a dus în China cu servieta nucleară

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix