19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Atac aerian masiv în Ucraina: peste 90 de rachete și 60 de drone lansate de ruși. Probleme la centrala atomoelectrică din Zaporojie

Armata rusă a lansat circa 90 de rachete şi 60 de drone explozive peste teritoriul ucrainean în cursul nopţii de joi spre vineri. Este vorba de unul dintre cele mai masive atacuri ruseşti din ultimele luni care s-a soldat cu decese, relatează agențiile de presă Reuters și AFP, citate de Agerpres.

„Au fost peste 60 de (drone explozive, n. red.) Shahed şi aproape 90 de rachete de diferite tipuri”, a precizat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezentând „condoleanţe familiilor celor care au fost ucişi de această teroare”.

Șeful statului ucrainean nu a precizat bilanţul victimelor atacului aerian din noaptea de joi spre vineri, însă ministrul de Interne, Igor Klimenko, a anunțat doi morți, trei dispăruți și 14 răniți.

„Lumea vede ţintele teroriştilor ruşi cât se poate de clar: centrale electrice şi linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidenţiale, chiar şi un troleibuz”, a transmis Zelenski.

Totodată, Forțele Aeriene ale Ucrainei au anunţat că au doborât 92 din cele 151 de rachete şi drone lansate de armata rusă în noaptea de joi spre vineri.

Compania ucraineană de stat Ukrhidroenergo a informat vineri că cel mai mare baraj din țară, DniproHES, la Zaporojie, a fost ţinta unui atac aerian, dar că nu există niciun risc de fisură. În plus, rușii au atacat infrastructuri electrice din diverse regiuni ucrainene.

„Există în prezent un incendiu la o staţie. Serviciile de urgenţă şi electricieni lucrează la faţa locului, se ocupă de consecinţele numeroaselor atacuri aeriene”, a comunicat Ukrhidroenergo, care administrează reţeaua de baraje a Ucrainei.

Ministrul Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că acesta a fost cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din ultima vreme.

„Scopul nu este doar de a avaria, ci de a încerca din nou, la fel ca anul trecut, să provoace o defecţiune pe scară largă a sistemului energetic al ţării”, a afirmat ministrul ucrainean.

Centrala din Zaporojie, conectată la rețeaua electrică ucraineană doar printr-o singură linie
Pe de altă parte, una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala nucleară de la Zaporojie a fost întreruptă în urma unui bombardament, relatează Agerpres, citând AFP.

Operatorul ucrainean Energoatom a precizat că, în urma acestei întreruperi, centrala a fost conectată la reţeaua electrică a Ucrainei doar printr-o singura linie, reparată recent după ce a fost nefuncţională timp îndelungat din cauza unui alt bombardament.

„Aceasta situaţie este extrem de periculoasă şi ameninţă să declanşeze o situaţie de urgenţă, deoarece în cazul deconectării acestei ultime linii de comunicaţie cu reţeaua electrică naţională, centrala nucleară de la Zaporojie va fi în pragul unei noi pene de curent”, a avertizat Energoatom.

În cazul întreruperii acestei ultime linii electrice, reactoarele acestei centrale, cea mai mare din Europa, nu vor mai depinde decât de generatoarele diesel de urgenţă pentru răcirea lor, a subliniat operatorul ucrainean, care a avertizat în legătură cu producerea unui accident nuclear dacă generatoarele nu vor mai funcţiona.

De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, centrala atomoelectrică de la Zaporojie a fost de opt ori deconectată complet de la reţeaua electrică şi a suferit o pană de curent parţială, ceea ce a condus la activarea generatoarelor diesel auxiliare.

Potrivit guvernatorului din Zaporojie, 12 rachete ruseşti au căzut în regiune în cursul nopţii de joi spre vineri, distrugând mai multe case şi provocând un număr încă nestabilit de răniţi.

Related posts

Donald Trump, mai aproape de încarcerare. Ce a mai făcut de data asta fostul şef de stat

econtext

Atac cu drone asupra Kievului, Rusia se răzbună pentru incidentul de la Moscova

econtext

Armata americană anunță că a doborât 11 drone ale rebelilor Houthi. Reprezentau „o ameninţare iminentă”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix