Austria spune DA! Intrarea României în Schengen este un subiect des discutat de politicienii români și nu numai. Recent, un politolog austriac a spus când ar putea România să facă parte din spațiul de liberă circulație.
Data la care intră România în Schengen
Austria este în continuare decisă să nu lase România și Bulgaria în Schengen. Un cunoscut politolog austriac a comentat blocajul Austriei pentru postul de radio BNR din Bulgaria.
Profesorul Reinhard Heinisch a subliniat că totul se va rezolva după alegerile parlamentare de anul viitor. Politologul spune că Austria va renunța la vetoul pentru Schengen.
El mai spune că ceea ce va determina Austria să renunțe la blocadă sunt interesele mediului de afaceri din această țară. Potrivit lui, în urma unor dezbateri parlamentare, s-a descoperit că firmele austriece suferă pierderi.
Aceste pierderi au fost puse pe seama faptului că România și Bulgaria nu sunt în Schengen.
Politologul mai spune că Partidul Popular de guvernământ, pe lângă că este conservator, este și apărător al intereselor comunității de afaceri.
„Ceea ce ar putea determina mai degrabă guvernul să renunţe la blocadă sunt interesele businessului austriac. În timpul dezbaterilor parlamentare, s-a constatat că firmele austriece suferă pierderi din cauza faptului că Bulgaria şi România nu sunt încă în Schengen.
Partidul Popular de guvernământ nu este doar un partid conservator care se aliază cu extrema dreaptă. Este un partid care apără interesele comunităţii de afaceri, iar businessul înţelege deja că vetoul împiedică relaţiile economice cu Bulgaria şi România”, a menţionat Reinhard Heinisch.
România se pregătește să acționeze în justiție Austria
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va acționa în instanță Viena pentru că a pus veto la aderarea României la spațiul Schengen. El a precizat că Bucureștiul își poate cere înapoi pierderile cauzate de neaderarea la zona de liberă circulație.
Prim-ministrul a declarat că țara a pierdut până la 2% din producția sa economică din cauza întârzierilor în finalizarea aderării. El a subliniat că va încerca să recupereze o sumă suficientă de daune.
Potrivit unui raport al Financial Times, PIB-ul țării a fost anul trecut de 286 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, amenințarea românească a fost respinsă de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Austriei.
Speranțele României de a deveni cel membru Schengen au fost anulate în decembrie anul trecut de Austria, care nu au sprijinit Bucureștiul în atingerea acestui obiectiv, invocând probleme de migrație ilegală.
În ciuda faptului că românii așteaptă de peste zece ani să se bucure de unele dintre beneficiile zonei fără pașapoarte, aceștia ar putea fi nevoiți să mai aștepte puțin după ce Austria a subliniat recent că nimic nu s-a schimbat în poziția sa.