28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

AVERILE MINISTRILOR: Cu cat s-au imbogatit Ponta, Dragnea, Fenechiu, Chitoiu, Corlatean, Stroe, Dusa, Vosganian, Sova, Grapini de cand sunt ministri. VEZI toti ministrii

Sa fii ministru, aceasta este reteta sigura pentru a-ti creste averea, fie ca e vorba de actiuni, proprietati imobiliare sau banii din conturi bancare. Econtext va arata cu cat a crescut averea tuturor ministrilor din Guvernul Victor Ponta de cand acestia ocupa aceste functii.

Legea de fier

Mai precis, va aratam cu cat s-au imbogatit (sau saracit – desi greu credibil) toti membrii Guvernului Ponta incepand cu finele anului trecut, cand s-a format acest cabinet.

Rotunjind, in cele sase luni scurse din 2013.

O prima concluzie se extrage clar: exista o ‘lege de fier’ a bogatiilor (parafrazandu-l pe Marx), anume ca averea unui ministru nu scade aproape niciodata cat el ocupa aceasta functie, chiar daca are datorii de platit, facturi de onorat. Dimpotriva!

Averi

Publicatia Econtext nu este la prima analiza privind averile ministrilor Romaniei sau alte aspecte financiare legate de demnitarii tarii. Iata aici si alte analize de acest gen:

 

GUVERNUL VICTOR PONTA: ministrii PSD sunt de trei ori mai bogati decat ministrii liberali. VEZI cat de instarit e fiecare ministru

 

HARTA MINISTRILOR! Unde s-au nascut ministrii si premierii Romaniei din ultimii 22 de ani. Topul judetelor dupa numarul de ministri pe care i-au dat

 

RECORD ABSOLUT: cel mai bogat deputat are 15 case! VEZI cate sute de locuinte au impreuna toti deputatii Romaniei

 

LOCOTENENTII LUI PONTA, cei mai bogati in locuinte. VEZI cate vile au oamenii guvernului din toate judetele Romaniei

 

DAR IATA CU CAT S-AU IMBOGATIT TOTI CEI 28 DE MINISTRI IN CELE SASE LUNI DE MANDAT, DAR SI CE AVERI AU:

 

 1. Victor Ponta – Premierul Romaniei

 

Premierul Ponta s-a imbogatit de la inceputul celui de-al doilea mandat. In 2013, i-au intrat in lista proprietatilor doua apartamente, ambele in Bucuresti. De asemenea, s-a imbogatit cu inca un autoturism, un Fiat. Toate aceste trei proprietati (locuinte + masina) au devenit proprietatea sa dupa ce si-a lichidat firma de avocatura. De asemenea, el si-a rotunjit conturile cu inca 40.000 de euro, veniti pe aceeasi filiera.

 

 1. Liviu Dragnea – Ministrul Dezvoltarii Regionale

 

Nici o modificare la capitolul proprietati imobiliare. Ceva schimbari apar la conturile bancare, Dragnea reusind sa economiseasca aproape 8000 de lei in aceste sase luni. Desi nu e o suma fabuloasa, multi romani ar vrea sa spuna ca reusesc sa puna deoparte peste o mie de lei pe luna.

 

 1. Daniel Chitoiu – Ministrul Finantelor Publice

 

Chitoiu si-a mai trecut in conturi bijuterii in valoare de 1.500 de euro, astfel incat valoarea totala a bijuteriilor detinute de aceasta (mai exact, de catre sotia acestuia) se ridica acum la 15.500 (fata de 14.000 la finele lui 2012). Vesti si mai bune vin de conturile bancare, Chitoiu reusind sa mai stranga in primele luni din acest an inca vreo 20.000 de euro (de la 119.643 euro la numirea in functie, la finele lui 2012, pana la 138.770 euro, in urma cu doua saptamani). In plus, a mai reusit sa plateasca aproximativ o mie de euro la creditul ipotecar pe care-l are la Banca Transilvania (a contractat 99.990 euro, soldul la 10 iunie 2013 fiind de 94.417 euro – doar principalul).

 

 1. Gabriel Oprea – Vice prim-ministru

 

Pentru Gabriel Oprea, 2012 a fost anul unei decizii fundamentale. A hotarat sa-si mai cumpere o vila. Si nu oriunde, ci la mare, mai precis, in Venus. Initial, in declaratia de avere de la finele anului 2012, apare cu o locuinta “micuta” in Venus, de doar 71,45 metri patrati, ceea ce nu se face, mai ales cand ai vile peste 150 de metri patrati in Predeal sau chiar peste 450 mp in Bucuresti. Asa ca in noua declaratie de avere, depusa in urma cu 2 saptamani, figureaza cu o locuinta mai mare in Venus, de 211,3 mp. Parca e altceva acum. La conturile bancare a aparut o mica problema, suma din conturi scazand cu circa 6 mii de euro, pana la un total ‘firav’ de 155.340 euro. In rest, nimic notabil, doar clasica urare: Armata usoara!

 

 1. Daniel Constantin – Ministrul Agriculturii

 

La pastorul agriculturii romanesti nu a avut loc nici o schimbare, el avand aceeasi situatie materiala la jumatatea acestui an, ca si in 2012. In continuare, trebuie sa-i returneze imprumutul de 295.000 de euro, pe care l-a luat de la Dan Voiculescu. Si desi spune ca il va plati in transe, pana in 2017, in acest an, nu a platit nici o transa.

 

 1. Titus Corlatean – Ministrul Afacerilor Externe

 

Corlatean nu si-a cumparat nici o proprietate imobiliara de cand face parte din Cabinetul Ponta II. El are trei terenuri, doua in Campulung Moldovenesc si unul in Corbeanca. De asemenea, are un apartament in Bucuresti si o vila in Corbeanca, aferenta terenului precedent. In banci el are putin peste zece mii de euro, doar cu vreo 2 mii mai mult ca la finele anului trecut.

 

 1. Mircea Dusa – Ministrul Apararii Nationale

 

Ministrul Dusa o duce la fel ca acum sase luni, tot 2 terenuri si 2 locuinte avand. La datorii, el a trecut cat avea si in urma cu sase luni, probabilo nemaivand chef sa vada care e soldul. Astfel, datoriile sale se ridica in continuare la 31.000 lei, respectiv, 15.000 euro, ambele catre BCR.

 

 1. Radu Stroe – Ministrul Afacerilor Interne

 

Modificari prea slabe si in dreptul lui Radu Stroe. El detine un teren de 3,5 hectare in comuna Osoi, din judetul Iasi, pe care-l are in proprietate din 1998. De asemenea, are o casa la Predeal, achizitionata in 2008. Nu are datorii, iar in conturi detine suma de 60.423 de euro, cu circa 3 mii de euro mai mult fata de anul trecut. Un mizilic, am putea spune.

 

 1. Robert Cazanciuc – Ministrul Justitiei

 

Acesta detine doua terenuri, in Chitila si Rafov (Prahova), respectiv, un apartament si o casa de locuit. La capitolul auto, ministrul Justitiei conduce un Citroen C3, achizitionat in leasing in 2004, si un Land Rover Freelander, cumparat in 2008. Bani nu are conturi, din cate declara. Are, in schimb, datorii. Mai precis, mai are de platit 74.000 de euro, dintr-un credit de 108.200 euro, contractat in 2008 de la Unicredit Tiriac Bank.

 

 1. Rovana Plumb – Ministrul Mediului

 

Lucruri bune s-au petrecut in dreptul averii Rovanei Plumb. Un teren situat in Buciumeni, Dambovita, din care detinea doar trei sferturi este acum in totalitate in proprietatea sa, in urma realizarii succesiunii. La fel si casa aferenta acestui teren, detinuta anterior doar in proportie de 75%. Acum apartine Rovanei in totalitate. Dar partea si mai buna a avut loc tot la case. Rovana Plumb s-a mai imbogatit cu un apartament in acest an, in Bucuresti, obtinut tot prin succesiune legala. Si a ajuns acum la cinci locuinte. In plus, luna iunie a gasit-o cu mai multi euro in conturile curente, acum avand circa 10.335 euro in conturile curente, de cheltuiala, cu circa 3 mii mai mult ca la finele anului trecut. De asemenea, datoria i-a mai scazut cu circa zece mii de euro, astfel ca acum mai datoreaza doar 690.839 de euro, din creditul de 800.000 de euro, contractat in 2007 de la BRD.

 

 1. Doina Pana – Ministru delegat pentru dialog social

 

Doina Pana este ministru delegat pentru dialog social. Ea nu s-a remarcat pana acum printr-o prezenta extraordinara in spatiul media, dar nici domeniul ei nu o ajuta prea mult. Cele sase luni de cand ocupa acest post nu au adus nici o schimbare la nivelul proprietatilor imobiliare. In continuare, ea detine un teren de 1.500 de metri, In judetul Bistrita, si trei locuinte. Nici la celelalte capitole nu exista nici o modificare, ea e la fel de bogata (sau saraca) ca si inainte.

 

 1. Eugen Orlando Teodorovici – Ministrul Fondurilor Europene

 

Nu si-a cumparat nici o locuinta, teren sau masina noua in acest an. Dar are deja suficiente proprietati. Astfel, el are 4 terenuri, doua in sectorul 1, unul in sectorul 5, iar altul in Otopeni. De asemenea, el detine patru locuinte, 3 case si un apartament, toate in Bucuresti. Daca la imobiliare sta bine, la partea auto sta mai slab. El are o Dacia 1310, cumparata in 1998. Totusi, mai mult ca sigur ca nu o prea foloseste, utilizand mai mult masinile de serviciu de la minister. Teodorovici are sume detinute si la fonduri private, dar in valoare de doar 22.217 lei, cu doar vreo mie de lei peste valoarea de anul trecut. Mai detine si actiuni, in valoare totala de 62.000 lei, la Eximbank si la firma SC Smart & Fun SRL. In schimb, Orlando e boier la datorii. Are datorii ce ajung la 812.000 euro catre diverse banci. Cam greu de crezut ca le poate plati doar cu fondurile pe care le detine acum.

 

 1. Mariana Campeanu – Ministrul Muncii

 

Mariana Campeanu este un ministru muncitor. Ea are doua terenuri si patru locuinte, trei apartamente in Bucuresti si o casa in Buzau. Sta bine si la pusculita, avand 126.607 lei in depozite si conturi bancare, plus inca 6.298 euro. Cam la fel cat avea si cand a preluat noul mandat de ministru.

 

 1. Remus Pricopie – Ministrul Educatiei Nationale

 

E printre cei mai saraci ministri, cel putin la nivel declarativ. El detine un teren in Bucuresti, dar fara sa aiba vreo casa. De asemenea, conduce o masina Dodge, iar la conturi si depozite bancare bate vantul. In schimb, are o datorie de 50.000 de euro pe care trebuie sa o plateasca bancii ING pana in 2025. In schimb, anul 2012 nu a fost deloc rau pentru ministrul Educatiei, el castigand in total suma de 221.332 lei. Adica vreo 50 de mii de euro, circa 4 mii pe luna. Deloc rau!

 

 1. Eugen Nicolaescu – Ministrul Sanatatii

 

Alt ministru ‘sarac’. El nu detine niciun teren, dar are o locuinta, un apartament de trei camere in Targu Mures, pe care-l detine in coproprietate cu sotia sa. El conduce un Volkswagen Passat Highline 2.0 TDI 4 motion (pentru cunoscatori). In conturi ii salasluiesc vreo 13.433 de euro, cu circa 500 de euro mai mult fata de finele anului trecut. In plus, anul trecut ministrul a muncit pentru suma totala de 105.420 de lei.

 

 1. Dan Nica – Ministrul pentru Societatea Informationala

 

Alt ministru sarac lipit. Terenuri nu are, ci doar un apartament in Galati, in suprafata de 100,9 metri patrati. La capitolul auto sta destul de bine, conduce un Audi A4, fabricat in 2002. In schimb, Nica e un iubitor de frumos, el avand bijuterii din aur, tablouri, ceasuri, colectii de timbre, icoane, etc. in valoare totala de 154.000 lei. Este si un iubitor de arginti si de conturi si depozite bancare, el avand in diverse banci circa 129.000 lei si 45.000 euro. Fata de finele anului trecut, conturile s-au mai inmultit cu circa 7 mii de lei si 14 mii de euro.

 

 1. Varujan Vosganian – Ministrul Economiei

 

Vosganian nu e un om sarac. El are un teren in Voluntari, in suprafata de 1.250 metri patrati. In plus, el are un apartament in Bucuresti si inca doua casute, din care una, in suprafata de 208 metri patrati, se afla in Voluntari. Toate locuintele sunt pe numele sotiei sale, Mihaela Vosganian. In conturile sale se odihnesc 167.700 lei si maruntis de 5.590 euro. Aceeasi suma in lei o avea si la finele anului trecut, surpriza fiind la miisoarele de euro, pe care le-a obtinut in lunile din acest an. In schimb, Vosganian are de platit un credit de 130.000 euro catre Alpha Bank, scadenta fiind in anul 2032. Ministrul Economiei a primit si o donatie, in valoare de 17.350 lei, prin legea recunostintei.

 

 1. Liviu Voinea – Ministrul Delegat pentru Buget

 

Renuntarea la statutul de analist independent si trecerea in barca politica nu a fost de rau augur pentru Liviu Voinea. Ultima perioada a fost de bun augur pentru el. In 2012 si-a inceput constructia unei case in sectorul 1 din Bucuresti, pe un teren de 284 de metri patrati, pe care-l detine din 2011. In plus, el mai are un apartament in Bucuresti in care locuia din 2006. La masini sta ceva mai bine, avand un Renault Megane si un Land Rover Freelander 2, ambele dobandite de sotia sa inainte de casatorie. Actualul ministru al Bugetului s-a casatorit in luna mai 2013 cu Laura Voinea, astfel ca i-au intrat in posesie diverse bunuri pe filiera sotiei. Cu aceasta ocazie, declaratia lui de avere s-a mai imbogatit cu cateva icoane, tablouri, dar si conturile au crescut. In total, el are acum in conturi circa 125.000 de euro, fata de circa 55.000 de euro, cat avea la finele anului trecut. In plus, sotia sa detine si plasamente in valoare de 200.000 lei. Din nefericire, tot 2013 il gaseste si indatorat, el luand un imprumut de 110.000 euro si 20.000 de lei. Dar, din fericire, el a obtinut anul trecut sume importante, din dividende, salarii, proiecte POSDRU, in suma totala de 532.563 de lei.

 

 1. Nicolae Banicioiu – Ministrul Tineretului si Sportului

 

Banicioiu nu este un personaj sarac, el are in proprietate trei terenuri (in Valcea, Scornicesti) si patru locuinte (3 case, in Valcea si Voluntari si un apartament in Bucuresti). Mai are diverse bijuterii in valoare de 5.000 de euro. Grosul banilor si-I tine in euro, in lei avand doar cardurile pe care ii intra salariile, lui si sotiei. In total, in conturi se afla circa 74 mii de euro. Are, in schimb, o datorie de 25.000 euro. De asemenea, sotia sa are venituri de 50.000 de franci elvetieni, dupa cum rezulta din certificatul de casatorie (?!).

 

 1. Daniel Barbu – Ministrul Culturii

 

Barbu nu detine niciun teren, dar are doua apartamente, ambele in Bucuresti. Are insa obiecte de arta, pictura europeana, mobila in valoare de peste 200.000 de euro. Bani in banci nu are, are de dat, avand un credit de 50.000 de euro, la Credit Agricole Bank, scadent in 2019. In acest an a obtinut si venituri din colaborari, dar sume relativ scazute, un total de circa 4 mii lei.

 

 1. Relu Fenechiu – Ministrul Transporturilor

 

Are sase terenuri, toate intravilan, in Alba (Rosia Montana), Bacau, Iasi. Si are cateva casute, sase la numar. Are, de asemenea, trei masini, un Mercedes, un BMW si un Hyundai. Sta bine si la capitolul bijuterii si obiecte de arta, avand astfel de proprietati in valoare de 80.000 euro. In conturi nu stau prea multi bani, doar vreo 62.000 lei. In schimb, are plasamente, detine 96% din SC Fene Grup, ce ar valora 288.000 lei si 50% din SC La Rocca SRL, cu o valoare de 50.200 lei. La datorii sta binisor, are un credit la BCR, de 43.128 euro. Anul trecut a obtinut dividende de 716.250 lei de la SC Fene Grup, dar si de la SC Tehnorom (desi nu a declarat participatii la aceasta companie), in valoare de 195.869 lei, dar pe care nu le-a ridicat. Activitatea parlamentara pare sa-i lase mai putin timp de afaceri, dividendele scazand fata de 2011, cand a incasat 1.531.841 lei de la compania sa SC Fene Grup.

 

 1. Lucia Varga – Ministrul Delegat pentru Ape

 

Anul acesta nu a fost darnica cu Lucia Varga, cel putin la capitolul imobiliare. Din anii anteriori, ea are doua terenuri si doua locuinte, ambele apartamente si ambele in Oradea. Conduce o Skoda, pe care a cumparat-o in 2007. Nici la bani nu sta prea bine, conturile ei fiind goale. Are o micuta datorie, un credit de 86.000 lei, contractat de la BCR si care are scadenta in 2016.

 

 1. Mihnea Costoiu – Ministru Delegat pentru Invatamanet Superior, Cercetare

 

Nici el nu si-a crescut averea imobiliare de cand e ministru in cabinetul Victor Ponta 2. Are un teren in Runcu, doua apartamente, in Targu Jiu si Bucuresti, dar si un spatiu comercial, tot in Targu Jiu. Masina nu conduce, bijuterii nu are si nici bani in conturi. Totusi, acest lucru inseamna ca e pe minus de cnd e ministru, intrucat in 2012 avea in conturi circa 7 mii de euro, iar acum nu mai are nici un cont bancar, nimic. Nu are nici datorii. Ceea ce nu inseamna ca nu e un om care nu produce bani. Anul trecut, el a realizat venituri in valoare de 284.133 lei, din salarii. Adica, circa 5.400 euro pe luna. Se castiga bine in Romania, nu? Sa nu uitam, a mai obtinut circa 67.000 lei din inchirerea spatiului comercial si din inchirierea apartamentului.

 

 1. Constantin Nita – Ministrul Energiei

 

Nita si-a pastrat zestrea imobiliara in 2013, fara a o imbunatati. Are, in continuare, 14 terenuri, in Brasov, Zarnesti, Iasi, Tohan, Buzau, Braila, etc. Si doua locuinte, un apartament in Brasov si o casa de locuit in acelasi judet. Are un mic cont, de 55.000 de euro. Are, in schimb, participatii marunte, de cateva sute sau mii de lei, la mai multe companii, la sase companii, toate cu sediul in Brasov. La datorii sta ceva mai bine, avand de returnat 110.000 de euro catre doua banci, in urma unor credite contractate in 2007.

 

 1. Maria Grapini – Ministrul Delegat pentru IMM-uri si Turism

 

Nici ea nu a umblat la capitolul imobiliare de cand face parte din guvernul actual. Detine un teren si doua locuinte, dar si un Volkswagen Touareg, cumparat in 2006. La bijuterii si obiecte de arta a mai plusat ceva in acest an, de cand e ministru. Astfel, pe langa bijuteriile si tablourile in valoare de 225.000 lei, pe care le avea din anii precedenti, ea si-a mai adaugat cateva obiecte de arta, dar pe care a ‘uitat’ sa le evalueze. Sta mai bine la capitolul plasamente, participatii in diverse companii, avand actiuni in valoare de circa 2,8 milioane lei la trei companii.

 

 1. Dan Sova – Ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructura

 

Un ministru saracut in terenuri, neavand deloc astfel de proprietati. Are, in schimb, trei case, doua in sectorul 1 din Bucuresti, una cu o suprafata de 300 metri patrati, alta cu o suprafata de 462,29 metri patrati. Mai are o casa in Izvorani, Ilfov. Conduce, din 2007, un Volkswagen. Si are o colectie numismatica in valoare de 15 mii de euro. De cand e ministru in noul guvern Ponta s-a imbogatit cu 20.000 de euro, intrucat si-a vandut un alt autoturism, un Rover. La conturi sta binisor, avand vreo 65 de mii de euro in banci. Nu a fost insa un an prea bun pentru Sova, intrucat are mai putini bani in conturi, la finele lui 2012 in conturile sale se perindau peste 115.000 euro.

 

 1. Mihai Voicu – Ministrul Delegat pentru Relatia cu Parlamentul

 

Nu are terenuri, dar are doua locuinte, un apartament si o casa, ambele in Bucuresti. Masini, obiecte de arta nu are, nici datorii. Sta mai bine la conturi, intrucat, in acest an, el a obtinut venituri de circa 5000 de lei din dobanzi bancare.

 

 1. Cristian David – Ministrul Delegat pentru Romanii de Pretutindeni

 

Cristian David e singurul ministru care nu are nici terenuri, nici locuinte, probabil fiind mereu pe drumuri, pentru a se intalni cu romanii de pretutindeni. Nici masini nu are. In schimb, detine de ani buni bijuterii si obiecte pretioase, in valoare de 45.000 euro. Nici bani in banci nu are, ci, probabil, isi tine banii la saltea intrucat a avut bani de dat cu imprumut. Astfel, in anii anteriori, el a imprumutat mai multe persoane, cu suma totala de 250.000 euro. Un sfert de milion dat imprumut. La datorii sta insa mai rau, avand de returnat 160.672 euro catre BCR. De cand e ministru in noul guvern, a renuntat la motocicleta, un Martin Motors, pe care o avea din 2005, dar care nu se mai regaseste in declaratia din acest an. Desi intr-o declaratie mai recenta ea figureaza.

 

http://www.econtext.ro/finante-banci/bani/averile-ministrilor-cu-cat-s-au-imbogatit-ponta-dragnea-fenechiu-chitoiu-corlatean-stroe-dusa-vosganian-sova-grapini-de-cand-sunt-ministri-vezi-toti-ministrii.html

 

Related posts

Orban s-a închinat la Rusia și China, Ungaria devine motorul industriei chineze de mașini electrice

econtext

Soldatul rus supraviețuiește doar patru luni și jumătate. Pe frontul din Ucraina se moare rapid

econtext

O nouă zi de război, a 561-a. SUA, cadou cu două tăișuri pentru Ucraina

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix