23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Avioane F-16 pentru Ucraina. SUA aprobă trimiterea lor din Danemarca şi Ţările de Jos

Statele Unite ale Americii au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos. Aparatele de zbor vor fi folosite pentru apărarea împotriva forțelor ruse.

SUA a aprobat trimiterea de avioane F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos. Acțiunea se va petrece imediat ce instruirea piloţilor este finalizată. Informația a fost dezvăluită de un oficial al Statelor Unite.

Măsura luată de americani vine după solicitările repetate ale Ucrainei privind avioanele de luptă de fabricaţie americană F-16. Armata lui Volodimir Zelenski are nevoie de ele pentru a răspunde eficient în fața superiorității aeriene a Rusiei.

Avioanele F-16 trimise în Ucraina, după instruirea piloţilor

Oficialul american care a oferit detalii a declarat, conform Reuters, că autoritățile SUA au dat asigurări, în mod oficial, Danemarcei şi Ţărilor de Jos că americanii vor grăbi aprobarea cererilor de transfer, ca avioanele F-16 să meargă în Ucraina când piloţii sunt instruiţi. Asigurările au fost cerute de Danemarca şi Ţările de Jos.

Trebuie spus că o alianță formată din 11 ţări ar urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloţi ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16. Ministrul Apărării din Danemarca, Troels Poulsen, a susținut în urmă cu două luni că se speră să se vadă ”rezultate” ale instruirii la începutul anului 2024.

Ţările membre NATO Danemarca şi Ţările de Jos au condus eforturile internaţionale de a instrui piloţi şi staff tehnic, a face mentenanţa la aeronave şi în final să permită Ucrainei să obţină F-16 pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

avioane

Sprijinul complet al Statelor Unite, confirmat de Antony Blinken

Pe de altă parte, secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a susținut, în scrisorile adresate omologilor din Danemarca și Olanda, că solicitările vor fi aprobate.

”Vă scriu pentru a exprima sprijinul complet al Statelor Unite atât pentru transferul aeronavelor F-16 către Ucraina, cât şi pentru instruirea piloţilor ucraineni de către instructori calificaţi pentru F-16”, a arătat Blinken într-o scrisoare către cei doi oficiali.

Conform unei copii a documentului consultat de Reuters, Blinken a ținut să puncteze că ”rămâne de importanţă vitală ca Ucraina să se poată apăra împotriva agresiunii ruseşti în desfăşurare şi încălcării suveranităţii sale”. Conform secretarului de stat american, aprobarea cererilor ar permite Ucrainei să ”profite de noile sale capacităţi imediat ce prima serie de piloţi termină instruirea”.

Cât de utile vor fi aparatele de zbor în război

De altfel, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a sprijinit programele de instruire pentru piloţi ucraineni pe F-16 în luna mai. Pe lângă antrenamentele din Danemarca, un centru de instruire urma să fie amenajat în România.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene Iuri Ihnat a susținut că Ucraina Kievul nu va putea opera avioanele de luptă americane F-16 în această toamnă şi iarnă.

Oficiali ai SUA au afirmat, neoficial, că  avioane F-16 nu ar fi fost de prea mare ajutor Ucrainei în actuala contraofensivă şi nu vor reprezenta un element revoluţionar când vor ajunge, date fiind sistemele de apărare anti-aeriană ruseşti şi spaţiului aerian disputat deasupra Ucrainei.

Related posts

Trupele ucrainene au renunțat la tacticile americane în contraofensiva lor. Motivul ar putea înfuria Washingtonul

econtext

Franța și Germania promovează dezvoltarea unui nou tanc de luptă

econtext

Timpul va juca în favoarea Ucrainei odată cu sosirea armelor și avioanelor de luptă, spune comandantul-șef al armatei ucrainene

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix