2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Avioane F-18 și F-16 caută în România dronele ucigașe trimise special de Rusia din Marea Neagră

Avioane F-18 și F-16 caută în România dronele ucigașe trimise special de Rusia din Marea Neagră. Nu este prima dată când drone iraniene de tip Shahed folosite de Rusia zboară pe teritoriul României, dar există o „particularitate” a acestui caz.

Avioane F-18 și F-16 caută în România dronele ucigașe trimise special de Rusia din Marea Neagră. 

Drona de atac cu rază lungă de acțiune Shahed, pe care Rusia o numește GeranII, este folosită pentru lovituri asupra Ucrainei și a fost detectată din nou în spațiul aerian al României, în noaptea de 19 octombrie.

Este al doilea caz în ultimele 48 de ore când drone Shahed zboară pe teritoriul României.

Particularitatea acestui caz este că dronele au zburat nu din spațiul aerian al Ucrainei, ci din Marea Neagră.

Avioane F-18 și F-16 caută în România dronele ucigașe trimise special de Rusia din Marea Neagră

În noaptea de 19 octombrie, sistemul radar al armatei române a detectat o mică țintă aeriană care se deplasa spre frontiera de stat a României.

Pentru a „monitoriza situația”, s-a decis ridicarea în aer a patru avioane, două F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza 86 a Forțelor Aeriene (Borcea) și două F/A-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole de la Baza 57 a Forțelor Aeriene – Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino (Mihail Kogălniceanu).

Ținta detectată a trecut granița României în jurul orei 4 dimineața, potrivit datelor de la sistemele radar și ridicarea a patru avioane deodată indica o situație critică.

Însă, în jurul orei 4:30, semnalul s-a pierdut. 40 de minute mai târziu, la ora 5:10, s-a declanșat o alertă aeriană, după care avioanele s-au întors la bază raportând că nu a existat contact vizual cu ținta.

Specialiștii ridică problema dacă drona chiar a fost în spațiul aerian românesc sau radarulul a urmărit un semnal fals. Acest ultim caz nu este lipsit de semnificație. Ce ar urmări Rusia cu „păcălirea” radarelor din România?

De ce intră dronele rusești în România dinspre Marea Neagră?

În dimineața de 20 octombrie, forțele departamentului de apărare al României cercetau întreaga regiune în care a fost semnalată drona Rusiei.

Aceste incidente repetate ar putea fi folosite drept argument în favoarea acordării permisiunii de la NATO pentru țărilor membre ale Alianței să doboare UAV-uri și rachete rusești peste spațiul lor aerian.

Anterior, Defense Express a analizat ce fel de sisteme de apărare antiaeriană are armata română și dacă acestea sunt suficiente pentru a proteja țara împotriva dronelor rusești.

În timpul recentelor atacuri ale Federației Ruse asupra Ucrainei folosind drone kamikaze Shahed-136/131, au fost înregistrate de două ori episoade grave cu zbor efectiv al dronelor ucigașe către teritoriile de frontieră ale României, incidentele din 24 și 25 iulie curent.

Pe rețelele de socializare au apărut filmări ce arată operațiunea de luptă a unui „Ghepard” probabil românesc împotriva unei drone a Rusiei.

România nu a declarat niciodată că a doborât vreo dronă rusească, raportând doar incidente episodice, fără „intenție”.

Acum însă, ultimele două drone Shahed care au intrat dinspre Marea Neagră demonstrează o „intenție”, deși neclară.

În noaptea de 19-20 octombrie, Rusia a efectuat un atac asupra Ucrainei, lansând drone de luptă din multe locații.

Belarus ridicat un avion de luptă EW al Forțelor Aeriene, ca răspuns la intrarea în spațiul aerian a trei drone Shahed ale Rusia.

Una a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană din Belarus în districtul Ielsk din regiunea Gomel, potrivit European Pravda.

Related posts

Un local de pe Șoseaua Mihai Bravu a fost închis duminică, 10 septembrie, întrucât nu deținea autorizație

econtext

Ploi și descărcări electrice în toată țara. Avertismentul meteorologilor

econtext

Salariile asistenților personali vor fi plătite de Guvern. Primarul Ion Ceban i-a lăsat fără bani Maria Dima 16 martie 2024, 13:29

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More