21.7 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Banii vor fi tăiați! Marcel Ciolacu a dat ordin. Decizia care se pregătește la Guvern

Guvernul Ciolacu taie în carne vie în cadrul autorităților, agențiilor și instituțiile aflate sub coordonarea Parlamentului în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice. Ce măsuri pregătește premierul Marcel Ciolacu?

În contextul reducerilor cheltuielilor bugetare anunțat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, se pregătește o Ordonanță de Urgență ce conține prevederi referitoare la disciplina economico-financiară a autorităților, agențiilor și instituțiile aflate sub coordonarea, autoritatea sau controlul Parlamentului.

Printre acestea se numără serviciile secrete SRI, SIE sau STS, dar și instituțiile de control din zona financiară precum ASF, ANRE și ANCOM.

Se introduce o taxă specială

În primul rând, va fi introdusă o taxă specială în procent de 80% care se aplică rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului contabil obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară în calitate de autorități/agenții/instituții autonome de reglementare/control/prestări servicii/autorizări.

„Începând cu data de 1 octombrie 2023 agențiile/autoritățile/instituțiile autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României și sunt autonome din punct de vedere funcțional și financiar datorează anual o taxă specială în procent de 80% aplicată asupra rezultatului net/rezultatului patrimonial/profitului contabil obținut din activitatea specifică pe care o desfășoară în calitate de autorități/agenții/instituții autonome de reglementare/control/prestări servicii/autorizări dar nu mai puțin de 33% din valoarea veniturilor curente obținute ca urmare a încasării tarifelor/taxelor indiferent de denumirea acestora și de modul de reglementare pentru activitatea curentă desfășurată sau rezultate din colectarea unor taxe/tarife ca urmare a exercitării funcțiilor de reglementare/control/prestări servicii/autorizări”, se arată în document.

Salarii reduse

De asemenea, se taie salariile șefilor, care nu vor putea depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministre.

„Conducătorii agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în

coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României, respectiv președinții/vicepreședinții/directorii generali/directorii executivi și alte funcții similare pentru conducerea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome al căror sistem de remunerare este altul decât cel reglementat de lege, nu pot depăși un nivel al remunerației brute lunare mai mare de 6 ori decât indemnizația brută lunară pentru funcția de demnitate publică de ministru”, mai prevede ordonanța.

Număr redus al consilierilor

Nu în ultimul rând, de la data intrării în vigoare a OUG, numărul consilierilor din aceste instituții se va reduce cu 50%.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență numărul efectiv ocupat al consilierilor din cabinetele președinților/vicepreședinților/directorilor generali/directorilor generali adjuncți precum și din alte cabinete ale conducătorilor agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome care se află în coordonarea/subordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României se reduce cu 50%”, se mai arată în documentul citat.

Related posts

Căderea Ucrainei l-ar face pe Putin stăpân peste Marea Neagră și vecin cu România. Ce șanse sunt?

econtext

Nicușor Dan a dat vestea: „Iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”

econtext

Bucureștenii sunt așteptați la Outline StreetArt Festival, la sfârșitul săptămânii

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix