33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

BATALIA CAPITALELOR REGIONALE. Cine merita sefia: care este valoarea economica, salariul si somajul din judetele care se lupta pentru a deveni capitale regionale

Febra reorganizarii administrative a Romaniei i-a cuprins pe toti romanii. Se prezinta teorii diferite, dar multe sunt tributare unor exagerate sensibilitati istorice.

In plus, spaima ca vor disparea anumite judete sau zone de influenta inter-regionale domina inca principiile care ar trebui sa stea la baza noii organizari administrative.

Econtext a prezentat deja un proiect propriu privind reorganizarea administrativa a tarii, fundamentat pe criterii economice (acest proiect poate fi vizualizat aici).

Totusi, lupta continua, iar acum a ajuns la o alta faza: nu se mai disputa neaparat “granitele” acestor regiuni, ci care sa fie capitalele lor. Bineinteles, si aici prevaleaza patriotismul local.

Criterii economice

Daca am avea in vedere criterii riguroase, ce tin de prosperitatea acestor judete, am pune in primplan situatia economica.

Si am alege judetele cu cele mai mari sanse de dezvoltare, cele care pot deveni adevarate motoare regionale. Iar Econtext va prezinta un top al judetelor cu cel mai mare potential de a deveni motoare regionale, capitale regionale.

Si am luat in considerare trei criterii: valoarea economica a judetelor, salariul mediu net si rata somajului. Si avem in vedere judetele cu cele mai mari sanse de a fi nominalizate capitale regionale. Toate datele reprezinta estimari si vizeaza anul in curs.

Regionalizare

Publicatia Econtext nu este la prima analiza despre regionalizare. Iata si alte analize pe aceasta tema:

 

Analiza! Pe cine avantajeaza reorganizarea Romaniei. Ce partide ar putea iesi din istorie!

Reorganizarea tarii! Cum au evoluat regiunile de dezvoltare inaintea crizei si care sunt cele mai dinamice judete

Tinutul Secuiesc, cel mai afectat de recesiune. Proiectul UDMR de reorganizare in 16 regiuni e total anti-maghiar! Harta regionala a recesiunii!

 

Capitale regionale

Am lasat la o parte regiunea Bucuresti-Ilfov, unde nu mai incape nici o discutie. Din cele sapte regiuni ramase, am selectat 2-4 judete ce intra in finala.

Doar in trei regiuni avem victorii clare, avem un candidat care sta cel mai bine la valoare economica, salariul mediu si rata somajului.

Un exemplu in acest sens este regiunea de Sud-Est, unde castigator absolut este judetul Constanta, care sta mai bine decat Galati sau Braila. Surprinzator, sunt doua regiuni unde situatia este indecisa, castigatorul neputand fi departajat cu claritate.

 

Vezi aici care sunt judetele care se bat pentru a fi capitale regionale, care e valoarea lor si cat e salariul si somajul in acestea:

Related posts

De ce Ucraina nu are nevoie de o armă-minune pentru a învinge Rusia. Explicațiile unui oficial american

econtext

Un blindat Bradley se luptă cu un tanc rusesc față în față în Donețk. Cel mai slab fuge

econtext

Explozii la un depozit de petrol și o companie energetică din Rusia, după un atac cu drone

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix