21.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA

BBC: Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

Potrivit BBC, rachetele balistice cu rază lungă de acțiune au făcut parte dintr-un pachet de ajutor de 300 de milioane de dolari (240 de milioane de lire sterline) aprobat de președintele american Joe Biden în martie și au sosit luna aceasta.

Ele au fost deja folosite cel puțin o dată pentru a lovi ținte rusești în Crimeea ocupată, potrivit presei americane. Recent, după ce a trecut de Senat, preşedintele american Joe Biden a semnat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari.

În urmă cu ceva timp, americanii au furnizat Ucrainei o versiune a sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu rază medie de acțiune, dar au fost reticenţi în a trimite ceva mai puternic, în parte din cauza preocupărilor legate de compromiterea pregătirii militare americane.

Cu toate acestea, se spune că Joe Biden ar fi dat în secret, încă din februarie, undă verde pentru a trimite sistemul cu rază lungă de acțiune, care poate lansa rachete la distanțe de până la 300 km.

BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA

„Pot confirma că Statele Unite au furnizat Ucrainei ATACMS cu rază lungă de acțiune, la indicația directă a președintelui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel. Statele Unite „nu au anunțat acest lucru la început pentru a menține securitatea operațională pentru Ucraina, la cererea acesteia”, a adăugat el.

Nu se ştie exact câte dintre aceste arme au fost trimise ucrainenilor până acum, dar consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că Washingtonul intenționează să trimită mai multe.

„Ele vor face diferența. Dar, așa cum am mai spus…, nu există un glonț de argint”, a spus Jake Sullivan referindu-se la faptul că aceste arme nu sunt o garanţie că Ucraina va reuşi să facă faţă forţelor ruseşti.

Rachetele cu rază mai lungă de acțiune au fost folosite pentru prima dată săptămâna trecută pentru a lovi un aerodrom rusesc din Crimeea ocupată, a relatat agenția de știri Reuters, care a citat un oficial american neidentificat.

Iar noile rachete au fost folosite, de asemenea, într-un atac asupra trupelor rusești din orașul portuar ocupat Berdyansk în noaptea de marți spre miercuri, potrivit New York Times.

În ultimele luni, Kievul și-a intensificat apelurile la asistență occidentală, pe măsură ce stocurile sale de muniție s-au epuizat. Noul pachet de ajutor vine după luni de blocaj, pe fondul opoziției din partea unor membri ai Congresului.

Recent, preşedintele ucrainean Volodomir Zelensky a avertizat că se așteaptă o ofensivă rusă în următoarele săptămâni, după ce Ucraina a pierdut orașul Avdiivka în timpul iernii.

În ultimele luni, forțele ucrainene au suferit din cauza lipsei de muniție și de sisteme de apărare antiaeriană. În acest context, pentru pierderea de vieți și de teritoriu oficialii au dat vina pe întârzierile în acordarea ajutorului militar din partea SUA și a altor aliați occidentali.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, zeci de mii de persoane, majoritatea soldați, au fost ucise sau rănite de ambele părți, iar milioane de oameni și-au părăsit casele.

Related posts

US Navy trimite distrugătoare în Marea Bering, după ce Rusia și China au plasat 11 nave de război în largul SUA

econtext

Ucraina, flotă aeriană de temut împotriva Rusiei. Va primi avioane Mirage 2000D de la Franța

econtext

Ucraina au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix