28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Belarus doresc să stabilească legături militare mai strânse cu China

Ministrul chinez al apărării Li Shangfu a efectuat o vizită în Belarus, unde s-a întâlnit cu președintele Aleksandr Lukaşenko. Vizita are loc în contextul în care ambele țări se confruntă cu tensiuni diplomatice cu Occidentul și are rolul consolidării cooperării militare dintre Beijing și Minsk.

Administraţia Chinei a decis intensificarea cooperării militare cu Belarus, un aliat extrem de important al Rusiei, în contextul tensiunilor cu Occidentul. Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, s-a întâlnit joi, la Minsk, după o vizită în Rusia, cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

Cooperare militară China – Belarus

Ministrul chinez al Apărării, a anunţat că vizita la Minsk are rolul consolidării cooperării militare şi pregătirii unei întrevederi la nivel de preşedinţi.

„Cooperarea noastră nu este îndreptată împotriva altor state, acest lucru este foarte important. Vrem apărarea statelor noastre şi a cetăţenilor noştri”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia oficială Belta şi de site-ul german Tagesschau.de.

Liderul autoritarist de la Minsk a anunţat că forţele militare din Belarus vor efectua, în 2024, exerciţii comune cu armata chineză.

Belarus este un partener-cheie al Rusiei, în contextul tensiunilor intense cu NATO din cauza invaziei în Ucraina. În ultimul an, China a intensificat relaţiile politice, economice şi militare cu Rusia.

De asemenea, Aleksandr Lukașenko a precizat că Belarus depinde în principal de „prieteni” precum China și Rusia pentru ajutor militar. În cadrul întrevederii cu Shangfu, Lukașenko a transmis salutări cordiale președintelui chinez Xi Jinping.

„Am un respect profund pentru prietenul meu”, a spus Lukașenko, referindu-se la Xi. „Ne cunoaștem de mult timp. Vă rog să-i transmiteți cele mai calde și bune urări lui și familiei sale pentru tot ceea ce a făcut China pentru Belarus în ultima vreme.”

Vizita lui Li Shangfu în Belarus are loc în condițiile în care atât Beijingul, cât și Minskul se confruntă cu relații diplomatice tensionate cu Occidentul.

China și Belarus, vizate de criticile Occidentului

China a fost criticată de SUA, Germania și UE din cauza exercițiilor sale militare în apropierea Taiwanului, a tratamentului aplicat minorității musulmane uigure și a acuzațiilor de spionaj.

Între timp, Belarusul a fost vizat de sancțiuni occidentale pentru rolul său în sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina. Rusia, cu aprobarea lui Lukașenko, a folosit Belarusul pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei, soldații ruși fiind, de asemenea, poziționați pe teritoriul belarus.

În acest război China a afirmat că joacă un rol neutru, însă înainte de călătoria sa în Belarus, Shangfu s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Șoigu la Moscova, pe fondul aprofundării legăturilor de securitate.

Related posts

Nu a murit Evgheni Prigojin?! S-a aflat adevărul despre conducătorul grupului Wagner

econtext

EXCLUSIV! ADEVĂRUL DESPRE EMIL BOC: câte spitale a închis cât a fost la guvernare. Şi câte a făcut Ponta la loc

Asaftei Bogdan

Discursul lui Putin: Rusia va face totul pentru a încheia războiul şi a eradica nazismul în Ucraina

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix