30.8 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Biden îi trimite lui Zelenski cele mai periculoase arme

După mai multe luni de tergiversări, datorate în special poziției aliaților Casei Albe, președintele Joe Biden urmează să anunțe o decizie importantă în contextul ajutorului acordat de Statele Unite Ucrainei. Decizia survine pe fondul cererilor insistente ale președintelui Ucrainei pentru a primi cât mai multe arme din Occident.

Pe măsură ce muniția sa se apropie de epuizare, Ucraina a început să ceară arme cu dispersie, care pot produce răni grave și civililor.

Mai bine de 6 luni, președintele Biden și aliații săi au oscilat în legătură cu una dintre cele mai delicate întrebări legate de război: dacă riscă să lase forțele armate ucrainene fără artileria de care au nevoie disperată contra Rusiei, sau să fie de acord să le trimită arme cu dispersie. Acest tip de armament este interzis la scară largă din cauza riscului de a produce răni grave asupra civililor, și în special asupra copiilor, potrivit NYTimes.

Biden urmează să anunțe trimiterea armelor cu dispersie în Ucraina
Joi, Joe Biden a părut aproape gata să trimită arme cu dispersie Ucrainei, o etapă care l-ar distanța net de mulți dintre aliații săi, care au semnat un tratat international care interzice utilizarea, stocarea sau transferul acestui tip de arme.

Unii dintre apropiații președintelui, inclusiv Secretarul de stat Antony Blinken, a recomandat ca șeful statului să facă această mișcare la reuniunea oficialilor principalelor agenții de servicii secrete de săptămâna trecută. Departamentul de Stat a ezitat pe marginea unui anunț oficial, atât din motive umanitare, cât și din pricina îngrijorării că Statele Unite se disociază sensibil de aliații săi. Acum apropiații lui Bide consider că nu prea mai au de ales.

Ucraina a folosit până acum arme cu dispersie de producție proprie, însă acestea aproape s-au epuizat. Președintele Biden a fost supus unei presiuni constante din partea lui Zelenski, care argumentează că munițiile sale sunt modul ideal de a elimina rușii care blochează contraofensiva țării sale.

Un oficial american a declarat joi că este evident acum că armele cu dispersie “sunt 100 la sută necesare” pentru necesitățile curente de pe front.

Totuși, luni întregi, Joe Biden și aliații săi au încercat să amâne decizia, sperând că mareea războiului se va întoace în favoarea Ucrainei. Unul dintre motive este acela că Statele Unite ar fi putut să pară că pierde teren pe plan moral, permițând uilizarea unor arme pe care majoritatea planetei a condamnat-o.

Pe de altă parte, administrația Biden a fost conștientă că trimiterea acestor arme ar fi extrem de nepopulară printre aliații și membrii de partid ai liderului de la Casa Albă. De-a lungul timpului, mulți democrați au încercat să interzică utilizarea armelor cu dispersie de către trupele americane.

SUA, Rusia și Ucraina nu au semnat tratatul ONU

Peste 100 de națiuni au semnat un tratat pe 15 ani care interzice utilizarea armelor cu dispersie, care trimit bombe mai mici ce răscolesc terenul. Armele, care urmează să explodeze în momentul în care ating solul, au cauzat moartea a mii de oameni și răniri grave, de multe ori în rândul copiilor care nu s-au putut proteja de atacurile inițiale. Armele pot exploda mult timp după ce conflictul armat se va fi încheiat.

Oficialii de la Casa Albă au declarat joi că președintele nu a luat încă decizia finală, precizând că aceasta va fi comunicată în mod iminent. Timpul este însă o problemă pentru Biden, care a plecat în Europa în vederea summitului NATO de la Vilnius, Lituania, de săptămâna viitoare.

Majoritatea aliaților apropiați de Washington, inclusiv Marea Britanie, Germania și Franța, au semnat Convenția ONU cu privire la armele cu dispersie în anul 2008. Statele Unite, Rusia și Ucraina nu au semnat niciodată tratatul, susținând că există circumstanțe când aceste arme pot fi folosite, în ciuda potențialului risc de a ucide sau răni civili.

Pe de altă parte, Rusia, au avertizat oficialii citați, a folosit aceste arme în cea mai mare parte a războiului.

Avertismentul Human Rights Watch

Joi dimineață, organizația Human Rights Watch a difuzat un amplu raport cu privire la utilizarea armelor cu dipersie în Ucraina. “Amele cu dispersie utilizate de Rusia și Ucraina ucid civili și vor continua să o facă mulți ani de acum încolo Ambele părți ar trebui să înceteze imediat folosirea lor. De fapt, ucrainenii le-au folosit de la începutul războiului, deseori chiar pe propriul teritoriu”, a declarat Mary Wareham, directorul de specialitate al organizației.

Războiul din Ucraina este în esența sa o bătălie a artileriei, estimează experții militari. Cunoscutul general Mark A. Milley a confirmat, vinerea trecută, raporturile care arată că administrația Biden ia în calcul trimiterea armelor cu dispersie în Ucraina și a puternicului sistem tactic ATACMS.

Într-o serie de interviuri recente, Volodimir Zelenski a repetat cererea sa pentru mai mult armament, în ciuda faptului că Statele Unite au alocat peste 40 de miliarde de dolari în arme, muniție și echipament de la debutul conflictului militar.

“Prima problemă este, desigur, muniția,” a spus Zelenski pentru The Washington Post în mai. Zelenski a declarat miercuri pentru CNN că contraofensiva Ucrainei a fost “încetinită” de liniile de apărare rusești și că aceasta ar fi început “mult mai devreme” dacă armele din Occident ar fi ajuns mai devreme.

Related posts

Slovacia: un diplomat pro-Occident se află în frunte în turul doi

econtext

Arestarea lui Vladimir Putin! Decizia care îl vizează direct pe liderul de la Kremlin

econtext

”Pauze” în război vor ajuta Rusia să se reînarmeze şi să ”zdrobească” Ucraina, avertizează Zelenski. ”Occidentul nu trebuie să aibă limite ale livrărilor de armament Ucrainei”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix