26.6 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Bilantul tristetii: Romania aloca sume ridicole pentru scoli si spitale. Iata cati bani da statul anual pentru a construi scoli si spitale

Scolile si spitalele nu au reprezentat si nu reprezinta o prioritate pentru autoritatile romane.

Acest lucru este valabil pentru toate guvernele care s-au perindat la conducerea Romaniei in ultimii douazeci de ani. Aceasta afirmatie poate fi sustinuta cu certitudine, daca ne uitam la sumele investite de autoritati in aceste domenii, la cati bani s-au cheltuit pentru a se construi scoli, spitale, clinici.

Cheltuieli

Asadar, obiectul acestei analize il reprezinta acest adevar trist: cati bani a cheltuit statul roman pentru a construi spitale si scoli. In ultimii 14 ani.

Mai precis, din 1997 si pana in 2010, acestea fiind cele mai recente date. Pentru o perspectiva mai complexa, am alaturat in aceasta analiza si fondurile cheltuite pentru salile de recreere si de sport.

De altfel, Econtext a publicat deja o radiografie a sumelor bugetare care au fost cheltuite pentru sali de recreere si de sport (aceasta analiza poate fi citita AICI). In plus, Econtext a aratat si cati bani s-au investit in ultimii ani pe constructia de drumuri si sosele (consultati AICI aceasta analiza).

Scoli si spitale

Din 1997 si pana in anul 2010, sumele investite pentru constructia de scoli si spitale au insumat circa 10 miliarde de lei noi (suma exacta: 9.991.112.000 lei).

Banii s-au dus pe tot ceea ce inseamna procesul de constructie, de la lucrari pregatitoare pentru inceperea constructiei, constructii noi, reparati capitale si pana la instalatii, izolatii, finisari interne si externe, inchiere de utilaje, etc. Echivalat in moneda unica, ar insemna 2,63 miliarde de euro, avand in vedere ca, in acesti ani, cursul mediu de schimb s-a situat la 3,8 lei/euro.

Aceasta suma este mai mult decat ridicol de mica, avand in vedere ca ea a fost cheltuita intr-o perioada de 14 ani. Este mai putin de 2% din PIB-ul estimat pentru acest an. Iar daca am raporta la PIB-ul din toti cei 14 ani, ar fi sub 0,2%!

Sali de sport – scoli si spitale

De altfel, se poate observa cat de redusa este suma si daca o comparam cu sumele destinate pentru constructia salilor de sport.

Spre comparatie, pentru salilele de sport s-au cheltuit 2,5 miliarde de lei, adica doar de patru ori mai putin. Apogeul a fost atins in anii 2003 – 2004, in timpul guvernarii lui Adrian Nastase.

In acesti ani, fondurile destinate cladirilor sportive au urcat covarsitor. De exemplu, in 2003, s-au cheltuit 543 de milioane de lei pentru scoli si spitale si 177,7 milioane lei pentru salile de sport. Mai mult, in 2004, scolile si spitalele au primit 549,8 milioane de lei, iar salile de sport 326,3 milioane de lei.

Dar nici Puterea actuala nu s-a straduit foarte mult pentru a creste considerabil aceste sume!

 

 

Dar iata cati bani s-au cheltuit in fiecare an pentru a se construi scoli si spitale, dar si sali de sport:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://web.archive.org/web/20120404092442/https://econtext.ro/dosar–2/analiza/bilantul-tristetii-romania-aloca-sume-ridicole-pentru-scoli-si-spitale-iata-cati-bani-da-statul-anual-pentru-a-construi-scoli-si-spitale.html

Related posts

Aflat în vizită la Tel Aviv, Antony Blinken promite că SUA vor fi întotdeauna alături de Israel

econtext

SUA, la un pas de închiderea (shutdown) Guvernului american. Noapte albă la Capitol Hill

econtext

Putin a dat cărțile pe față. Motivul pentru care Rusia și-a retras armata din drumul către Kiev: „Asta ni s-a cerut”

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix