Președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zourabichvili, avertizează că „pretutindeni, proxy-urile rusești fac aceleași promisiuni pre-electorale”, făcând trimitere la Călin Georgescu, contracandidatul Elenei Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale din România.
Președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zourabichvili, a distribuit o postare pe platforma X, însoțită de mesajul: „Pretutindeni, proxy-urile rusești fac aceleași promisiuni pre-electorale…”.
„Călin Georgescu, candidatul pro-rus care are cele mai mari șanse să devină următorul președinte al României, a promis că va interzice toate partidele politice dacă va câștiga.
Vă promit, nu vor mai exista partide politice în această țară. Niciunul. Niciun partid,” se arată în postarea distribuită de lidera de la Tbilisi.
Figură importantă în țara cuprinsă de proteste de amploare
Mandatul președintei pro-occidentale a Georgiei, Salome Zourabichvili, va expira în câteva săptămâni. Ea a devenit o figură puternică și importantă după alegerile parlamentare contestate de luna trecută, pe care partidele de opoziție le-au denunțat ca fiind fraudate. Salome Zourabichvili conduce protestele împotriva Guvernului, solicitând organizarea unui nou scrutin și refuzând să demisioneze din funcție.
„Nu avem un parlament legitim și, prin urmare, un parlament ilegitim nu poate să aleagă un nou președinte. Astfel, nu poate să aibă loc nicio învestire în funcție, iar mandatul meu continuă până când un parlament legitim ales poate să se formeze”, a declarat lidera de la Tbilisi.
Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a respins apelurile pentru noi alegeri și a declarat că protestatarii sunt victimele minciunilor opoziției, refuzul fiind înregistrat după mai multe nopți de proteste de amploare și o serie de demisii publice.
Salome Zourabichvili și protestatarii acuză partidul aflat la putere, Visul Georgian, că urmărește să readucă țara sub influența Rusiei, deși o majoritate covârșitoare a populației susține aderarea la UE.
Deși Visul Georgian neagă categoric orice legătură cu Kremlinul, în ultimul an a adoptat legi în stil rusesc care vizează grupurile societății civile cu finanțare din străinătate, precum și drepturile LGBT.
Georgia are o populație de aproximativ 3,7 milioane de locuitori, iar 20% din teritoriul său este sub ocupație militară rusă în două regiuni separatiste.