33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Care este acum prioritatea mercenarilor Wagner. Ce spune Ucraina despre posibilitatea ca alte state să fie atacate

Şeful Serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat luni că nu există informaţii care să indice că mercenarii grupării ruse Wagner din Belarus ar urma să atace Ucraina, Polonia sau alte ţări limitrofe.

„Potrivit informaţiilor pe care le avem acum, nu există niciun pericol ca membrii Wagner din Belarus să atace Ucraina sau alte ţări”, a răspuns Budanov la întrebarea agenţiei EFE despre posibilitatea, sugerată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ca mercenarii Wagner să intenţioneze să atace Polonia sau Lituania din Belarus.

Budanov a adăugat că prioritatea mercenarilor Wagner este continentul african. „Se activează pentru a influenţa Africa”, a spus el.

În ciuda acestui fapt, a avertizat şeful GUR, „ruşii vor folosi” prezenţa mercenarilor grupării Wagner în Belarus „pentru a crea tensiuni”.

Se crede că mii de mercenari din gruparea Wagner, inclusiv liderul acesteia, Evgheni Prigojin, s-au stabilit în Belarus în ultimele zile, după ce rebeliunea lor împotriva conducerii armatei ruse, din 23 iunie, a eşuat, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-ar fi oferit imunitate în schimbul exilului lor voluntar în Belarus, unde au fost primiţi de Lukaşenko.

Pe lângă Ucraina, Belarusul se învecinează cu Polonia, Lituania şi Letonia, trei ţări din UE cunoscute pentru sprijinul lor puternic pentru Kiev, ceea ce a ridicat temeri că mercenarii ruşi ar putea ataca sau orchestra provocări împotriva acestor state.

Înainte de a-şi desfăşura o bună parte dintre trupele sale în teatrele de operaţiuni din estul Ucrainei, gruparea Wagner şi-a câştigat influenţa prin furnizarea de servicii de securitate pentru mai multe guverne din Africa, unde este un pilon cheie al influenţei ruseşti.

Related posts

Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”

econtext

Război în Ucraina, ziua 712. Ce decizie pregătește UE pentru a ajuta Ucraina

econtext

Rusia ar fi lansat mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix