33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cat castiga presedintii statelor din Uniunea Europeana! Basescu are cel mai mic salariu dintre toti sefii de stat din UE

Inainte de a candida la functia suprema in stat, ar trebui sa stiti un lucru extrem de important: postul de presedinte nu este prea bine platit! Cel putin nu in Romania!

Cel mai bine platit presedinte de stat din Uniunea Europeana este Heinz Fischer, seful statului austriac. El primeste un salariu net de 22.500 de euro pe luna. In schimb, cel mai redus salariu de presedinte il primeste chiar Traian Basescu!

Econtext.ro va prezinta in exclusivitate cat castiga presedintii din statele membre ale Uniunii Europene, care este salariul lor lunar.

Bineinteles, am inclus doar republicile din UE, care sunt in numar de 20, celelalte sapte state fiind monarhii. Iar pentru cei 20 de sefi de stat, datele au fost furnizate, in mare parte, de administratiile prezidentiale din tarile respective.

In urma cu cateva saptamani, Econtext.ro a publicat o analiza asemanatoare, dar in care era vorba despre salariile prim-ministrilor din UE (aceasta analiza poate fi vizualizata aici).

Salarii mai mari 20.000 de euro

Dupa cum am precizat anterior, presedintele austriac are cel mai mare salariu dintre sefii de stat ai blocului comunitar. Totusi, Heinz Fischer nu ar fi ocupat prima pozitie, daca Mary McAleese, seful statului irlandez, nu ar fi acceptat o reducere a salariului la 21.000 de euro, de la 27.000 de euro. Aceasta reducere a intrat in vigoare de la inceputul acestui an si are un termen nelimitat.

Totusi, chiar si cu aceasta taiere salariala, McAleese sta bine de tot in acest clasament, fiind pe a doua pozitie din UE. Mai departe, pe a treia pozitie se claseaza presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care castiga la fel de mult ca Francois Fillon, premierul Frantei. Ambii pleaca acasa cu 20.000 de euro pe luna de caciula.

Salarii mai mari 10.000 de euro

Cei trei, Heinz Fischer, Mary McAleese si Nicolas Sarkozy, sunt singurii sefi de stat care au leafa mai mare de 20.000 de euro. De asemenea, doar sapte sefi de stat au salarii de peste 10.000 de euro pe luna.

In plus, Mary McAleese nu este singurul sef de stat care a acceptat un salariu mai redus, pe o perioada indelugata catre definitiva. Si Dalia Grybauskaite, care conduce Lituania, a acceptat o taiere salariala, chiar mai drastica decat irlandeza. Dalia Grybauskaite castiga 7.500 de euro pe luna, dar salariul ei initial se ridica la 15.000 de euro. Totusi, din cauza crizei, a acceptat o injumatatire a banilor pe care ii incaseaza ca presedinte.

Presedinti vs. premieri

O alta caracteristica a clasamentului este ca primele pozitii sunt ocupate autoritar de catre sefii statelor vest-europene. In topul premierilor se strecurase printre primele locuri si Andrius Kubilius, prim-ministrul Lituaniei, cu un salariu de 14.000 de euro. In mod normal, presedintele Lituaniei ar fi castigat mai bine decat premierul, dar, dupa cum am mentionat anterior, Dalia Grybauskaite a fost de acord cu o injumatatire a salariului. Nu si premierul Lituaniei! Revenind, primul est-european este de abia pe a opta pozitie, fiind vorba de presedintele Slovaciei.

Un alt aspect important: nu toti presedintii au salarii mai mari decat premierii. Uneori, lucrurile stau chiar invers sau salariile sunt foarte apropiate.

De asemenea, un sigur stat din UE face o economie semnificativa: Demetris Christofias este si presedinte si premier al Ciprului! Si incaseaza doar 12.000 de euro pentru aceasta dubla specializare!

Evident, dupa cum spuneam la inceput, cel mai sarac este presedintele Romaniei. Traian Basescu incaseaza circa 1.800 de euro pentru serviciul de presedinte al Romaniei. Adica de aproape 13 ori mai putin decat primul clasat, Heinz Fischer, presedintele Austriei! Sa mai spunem ca aceeasi soarta o are si Emil Boc. Are cel mai mic salariu dintre toti prim-ministrii din UE!

 

Salariile sefilor de stat din Uniunea Europeana (euro/luna):

 

Puteti vizualiza salariile premierilor europeni si in acest tabel (euro/luna):

 

 1. Heinz Fischer (Austria)22.500
  2. Mary McAleese (Irlanda) 21.000
  3. Nicolas Sarkozy (Franta) 20.000
  4. Giorgio Napolitano (Italia) 18.500
  5. Christian Wulff (Germania) 16.500
  6. Demetris Christofias (Cipru) 12.000
  7. Tarja Halonen (Finlanda) 10.500
  8. Ivan Gasparovic (Slovacia) 8.000
  9. Vaclav Klaus (Cehia) 7.800
  10. Dalia Grybauskaite (Lituania) 7.500
  11. Karolos Papoulias (Grecia) 7.000
  12. Anibal C. Silva (Portugalia) 6.500
  13. Toomas Ilves (Estonia) 5.500
  14. George Abela (Malta) 4.500
  15. Br. Komorowski (Polonia) 4.500
  16. Pal Schmitt (Ungaria) 4.200
  17. Valdis Zatlers (Letonia) 4.000
  18. Danilo Turk (Slovenia) 3.500
  19. Gheorghi Parvanov (Bulgaria) 2.300
  20. Traian Basescu (Romania) 1.800
  21. Luxemburg –
  22. Olanda –
  23. Danemarca –
  24. Belgia –
  25. Suedia –
  26. Marea Britanie –
  27. Spania

http://www.econtext.ro/finante-banci/bani/cat-castiga-presedintii-statelor-din-uniunea-europeana-basescu-are-cel-mai-mic-salariu-dintre-toti-sefii-de-stat-din-ue.html

Related posts

Doua luni de guvernare USL: scandaluri pentru functii, nimic pentru economie, firimituri pentru popor. Vezi care este bilantul celor doua luni sub puterea USL

Asaftei Bogdan

HARTA TRADARILOR POLITICE. Iata cine a dezertat din PDL, PSD, PNL, UNPR pentru a visa la un post de primar sau consilier la alegerile locale

Asaftei Bogdan

Putin a spus în ce condiții pune capăt războiului. A anunțat ce preț trebuie să plătească Ucraina

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix