26.5 C
București
10 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

CE analizează o fraudă uriașă care funcționează și în România. Sume colosale sunt în joc

CE analizează. O nouă schemă de fraudă circulă în rândul marilor jucători de pe piața de siderurgie. Uniunea Companiilor Siderurgice (Unesid) a cerut un raport juridic privind situația importurilor de profile de oțel din China. Profiluri care în acte sunt trecute ca structuri solare astfel încât importatorii eludează taxele vamale.

CE analizează. O nouă schemă de fraudă în industria siderurgică 

De asemenea, autoritățile au identificat o astfel de fraudă și în România, la proiectele cu finanțare parțială din fonduri europene. Ministerul de Finanțe va putea aplica măsurile necesare de îndată ce raportul solicitat de Uniper va fi gata.

Companiile au identificat o portiță prin care pot eluda plata taxelor, astfel materialele care provin din importurile din afara UE sunt declarate în acte ca structuri solare. Însă această schemă de fraudă contravine reglementărilor vamale și încalcă regimul de taxe stabilit de Comisia Europeană prin Regulamentul CE din 2018.

CE analizează

Taxele vamale reprezintă 25% din valoarea mărfii

Uniunea Companiilor Siderurgice avertizează că perforarea pieselor reprezintă o „ fraudă pentru a fi declarate structuri solare și a se evita astfel plata taxelor, care se ridică la 25% din valoarea mărfii”.

În primul trimestru din 2024, au fost importate din China aproximativ 19.400 de tone de materiale siderurgice pentru care s-a aplicat regimul de taxare specific țevilor din oțel, adică mai puțin de 1.100 de euro/tonă. Acest lucru înseamnă că aproape toate operațiunile de importpe acest segment au fost supuse schemei de fraudă.

CE analizează

Majoritatea importurilor europene trec prin această schemă de fraudă

Asta în condițiile în care cantitatea totală a importurilor de țevi din China se ridică la aproximativ 23.000 de tone. Piața europeană este afectată și de subvențiile pe care le primesc companiile chineze, atrage atenția Uniter.

Uniunea amintește într-o notă faptul că Executivul Comunitar investighează reglementarea subvențiilor externe în instalațiile fotovoltaice. O astfel de fraudă a fost raportată și în România, pe proiecte cu finanțare din fonduri europene.

Related posts

Val de cutremure în România. Cinci seisme în noaptea de marți spre miercuri

econtext

Ludovic Orban: „Orice creștere de taxe sau contribuții este nocivă pentru evoluția economiei românești”

econtext

Codul Rutier. Semaforul care îi pune în încurcătură pe mulți șoferi. Mulți rămân fără carnet

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More