21.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ce este „suveranismul” în care George Simion și AUR vor să ne „îngroape”? Viktor Orban îl sprijină

Ce înseamnă „suvernasim” pe care George Simion și AUR vor să îl impună în România. Viktor Orban îl sprijină și spune că este formula politică ce va conduce lumea. Ultima oară când poprul a fost suveran am stat 40 de ani în comunism

Doctrina AUR (să spunem că ea există) este contruită în jurul unui singur cuvânt. Acela este „suveranism”.

Despre programul politic al AUR puteți citi mai jos pentru a vedea accentele populist – suveraniste – naționaliste. AUR cere să reinventăm industria românească cu fabricile de odinioară (nu se zice cum), să facem autostrăzi cu firme românești (avem doar una – UMB care gâfâie), să facem din Mamaia un Dubai românesc și să rămânem acasă, pe litoralul autohton, etc.

Ce este „suveranismul” pe care George Simion și AUR vor să îl impună? Viktor Orban îl sprijină
Citește și: Program de Guvernare AUR: case la 1 leu, fond suveran pe model Dragnea, autostrăzi făcute de români

Nu există discurs al liderilor AUR care să nu fie îmbibat de acest „suveranism”.

Prezent în SUA unde și-a cumpărat un bilet ca să fie în aceeași sală cu Trump și pentru a putea minți că a ținut discursuri de pe aceeași scenă cu fostuil președinte al SUA, Simion a zis: „Suveranismul trebuie să fie la putere şi în România”.

Simion a acuzat că „suveranismul le este furat. Că „sunt unii care au condus România” și care, azi, „încearcă să se alipească de curentul suveranist”. Ca și cum acest curent „suvernist” a fost luat în acte de AUR. Tot Simion a lansat „Polul Suveranist” unde a îngrămădit diverse partide conduse de indivizi care au avut zeci de contracte cu statul român.

În fine, ceva mai clar, Simion a anunțat că „AUR îşi propune să obţină un mandat clar şi puternic în Parlamentul European, pentru a reprezenta vocea fermă a poporului român în cadrul Uniunii Europene, pledând pentru suveranitate şi interesele naţionale”, se arată în rezoluţia numită, cum altfel, „Anul electoral 2024 – între suveranism şi suveranitate”.

Despre suveranism vorbesc des Claudiu Târziu sau Cristian Terheș, traseistul (ex – PSD) care deschide lista AUR pentru alegerile europarlamentare.

Ce zice DEX?

DEX online zice că pentru „suveranism” nu a găsit nicio definiție.

AUR

Suveran, pe de altă parte, înseamnă, „Care este deasupra tuturor, cu o mare autoritate, care are autoritatea supremă.” Ceaușescu a fost ultimul conducător „deasupra tuturor”.

De asemenea, suveran mai însemană „conducător al unui stat monarhic”.

Suveran are șo definiția: „persoană sau colectivitate liberă să dispună de soarta sa, de actele sale”.

Simion ar traduce asta la nivel politic așa: UE sau NATO să stea în banca lor, dar să ne lase să umblăm liberi prin UE, să ne finanțeze proiectele de infrastructură și chiar cele sociale (tichetele pentru alimente sunt plătite de UE). În același timp, să ne apere de pericolele din afară pentru că nu avem nici avioane, nici flotă, iar noi să ne autogospodărim. Eventual, cu Dorin Lulea premier care a strâns zeci de contracte cu statul român. Și care l-a avut angajat pe George Simion. Vezi mai jos:

Fără să intrăm în filosofia politică (AUR nici nu e interesat, vrea doar puterea, dovadă că majoritatea covârșitoare a celor pe care îi propune pentru Bruxelles sunt traseiști politici interesați de AUR doar ca o trambulină spre salariile grase de la Bruxelles), există o doctrină a suveranității populare a filosofului francez Rousseau.

Esența suveranității naționale se află în supremația poporului în stat. În același timp, poporul este considerat unicul purtător legal și legitim al puterii supreme sau ca sursă de suveranitate de stat.

Când poporul a fost declarat singurul purtătorul al puterii, în România au urmat decenii de comunism.

Cum se traduce popular „suveranismul”?

În viziunea lui George Simion și AUR, suveranismul înseamnă ca UE să nu se bage în treburile noastre interne sau, spus pe românește, unde nu le fierbe oala. Să ne dea fonduri europene, NATO să ne apere dacă suntem atacați de cineva, dar să nu se atingă de glia strămoșească, de famliei, biserică, ori credință (nici nu se atinge). Altfel zis, aici în România să nu ne sufle nimeni în ciorbă, aici să fim doar noi (George Simion și AUR) pe veci stăpâni.

Cuvinte goale de conținut

Și, evident, să ne gestionăm de capul nostru bogățiile de miliarde ale pământului așa cum cere AUR în Programul său de guvernare. Și cum a cerut, acum ceva ani, Liviu Dragnea pe când se afla la putere.

„Resursa financiară produsă de fiecare bogăție în parte va fi evidențiată public, zi de zi, ca parte a Fondului Suveran de Investiții, după modelul Norvegiei.

Fondul Suveran de Investiții va fi responsabil pentru administrarea resurselor naturale ale României, plasarea sumelor colectate în investiții cu risc scăzut în afara țării, acoperirea deficitului la fondul de pensii din câștigurile obținute și investiții în domenii cheie de interes național (energie, siderurgie, metalurgie șamd).

Fondul Suveran de Investiții va fi organizat sub forma unui fond de stat”, scrie în Programuld e guvernare AUR.

Apare și Viktor Orban la căruța suveranismului

Premierul Ungariei e pe aceeași lungime de undă cu George Simion. El spune că, în 2024, ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă, potrivit Agerpres.

„Să vină, în sfârşit, epoca suveraniştilor, să revenim pe drumul paşnic şi sigur care a făcut măreţ Occidentul”, a conchis Orban.

Related posts

România intră în Schengen, în martie, pe maritim și aerian. Cozile și controalele la graniță rămân

econtext

Seniorii din Sectorul 6 vor beneficia de două noi cluburi

econtext

Despărțirea momentului în showbiz! Andrei Aradits a divorțat!

Cazaban Emilia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix