23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ce impozit îți oprește statul din pensie de la 1 ianuarie? Cine rămâne cu pensia întreagă?

Ce impozit îți oprește statul din pensie de la 1 ianuarie? Cine rămâne cu pensia întreagă? Toate pensiile se indexează cu 13,8% din data de 1 ianuarie 2024, iar acest lucru va avea un impact asupra veniturilor încasate de milioane de persoane din România.

Începând cu data de 01 ianuarie 2024, o parte din pensionari vor plăti un impozit. Guvernul a precizat care sunt categoriile de pensionari care vor avea mai mulți bani opriți la impozit.

Pensionarii care au pensii mai mici de 2.000 de lei nu vor plăti niciun fel de impozit pe venit.

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii.

Ce impozit îți oprește statul din pensie de la 1 ianuarie? Cine rămâne cu pensia întreagă?

În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru.

Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2024:

– 10% impozit pentru suma mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net. Câștigul salarial mediu net este de 4.500 lei, iar majoritatea pensiilor nu depășesc această sumă. Asta înseamnă dacă aveți o pensie între 2.000 și 4.500 de lei net, atunci plătiți 10% impozit. Impozitul se aplică diferenței între pensia dumneavoastră și 2.000.

Exemplu: aveți o pensie de 3.000 de lei. Veți plăti impozit de 10% din diferența dintre 3.000 lei și 2.000 lei, adică 100 lei.

Cu cât vor fi impozitate pensiile de la 1 ianuarie 2024? Care pensionari rămân cu pensia întreagă?
– 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut folosit pentru bugetul asigurărilor sociale;

– 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Exemplul unui pensionar cu 35 ani munciți

Presa a dat exemplul unui pensionar care a muncit 35 de ani și a calculat cât va primi acesta la recalcularea din 1 septembrie. Și aici găsiți un exemplu de impozitare a pensiei.

Pensionarul a spus că, în acel moment, primește 2.000 de lei pensie. El spune că după pensionare a continuat să muncească. Tot el mai precizează, în conversația cu administratorul grupului, că a ajuns la 39 de ani de muncă.

Cel mai probabil, respectiva persoană a continuat să muncească după ce i-a venit decizia de pensionare.

Administratorul grupului i-a calculat pensia pe care o va primi la recalcularea din septembrie 2024. Este vorba de 4.700 lei brut, adică 4.400 net. Reamintim că peste suma de 2.000 de lei se percepe un impozit de 10% la pensie.

Din această sumă se scade impozitul de 10% peste suma de 2.000 lei și se ajunge la o pensie netă de 4.600 de lei.

Cele mai importante schimbări în Legea pensiilor (în vigoare din septembrie 2024)

Există o nouă formulă de calcul care se aplică din septembrie 2024 (recalculare): VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.

Vârsta de pensionare se egalizează

Femeile vor munci cu 3 ani în plus începând cu 2030 și vor ieși la pensie de 65 de ani.

În acest moment, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a spus că o noutate în legea pensiilor este că femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă – 65 de ani – din anul 2035.

Pensia anticipată va fi acordată, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Related posts

Prognoza meteo, 13 mai. Vremea se răcește simțitor. Va ploua în mai multe zone ale țării

econtext

Nou val de ninsori după episodul de primăvară. Temperaturile scad brusc

econtext

Accident grav, noaptea trecută, la intrarea în Pasajul Muncii din București

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix