33.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cehia cere granite clare pentru Rusia. Va fi o confruntare lungă și nu neapărat militară

Cehia cere granite clare pentru Rusia. Preşedintele ceh, Petr Pavel, afirmă că va fi o confruntare lungă și nu neapărat militară.

Cehia cere granite clare pentru Rusia, va face rău Europei şi nu se va mulţumi să ia doar o parte din Ucraina, a avertizat preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat ziarului austriac Die Presse.

El crede, de asemenea, că Europa se află la începutul unei confruntări mai lungi cu Rusia, dar aceasta nu trebuie să fie neapărat militară.

Fostul militar consideră că există încă o posibilitate ca Moscova să fie adusă la masa discuţiilor, însă Ucraina nu va putea să-şi recâştige tot teritoriul în viitorul apropiat, relatează News.ro, citând agenţia CTK.

Cehia cere granite clare pentru Rusia. Va fi o confruntare lungă și nu neapărat militară

„Atunci când Rusia acţionează împotriva intereselor noastre, trebuie să îi ţinem piept. Pentru că, în caz contrar, modul nostru de viaţă şi valorile noastre vor fi ameninţate”, a avertizat şeful statului ceh, precizând că confruntarea cu Rusia va deveni parte din viaţa de zi cu zi.

Pavel şi-a exprimat, de asemenea, convingerea că Rusia nu caută cooperarea cu Europa şi se consideră o superputere care are dreptul să dicteze regulile jocului.

„Ei vor să restabilească măreţia imperială a Uniunii Sovietice, inclusiv sfera sa de influenţă, şi o spun foarte deschis. Prin urmare, ar trebui să o luăm în serios. Trebuie să ne pregătim pentru faptul că Rusia nu va fi un partener paşnic”, spune fostul comandant NATO, acum în vârstă de 66 de ani.

Moscova, a punctat Petr Pavel, s-a dovedit deja a fi o „forţă distructivă” în multe ţări europene, încercând să răspândească propagandă şi adesea minciuni flagrante.

Serviciile de securitate europene au dezvăluit în ultimele săptămâni o serie de activităţi pe care le-au numit de spionaj rusesc, inclusiv o reţea de spionaj din spatele unui organ de presă online, Voice of Europe, descoperită de anchetatorii cehi, care a determinat şi autorităţile din alte state să efectueze percheziţii.

Sprijinind Ucraina, a argumentat Petr Pavel în interviu, ne sprijinim şi propria securitate.

„Dacă vrem să menţinem securitatea şi prosperitatea în această parte a Europei, trebuie să stabilim graniţe clare pentru Rusia. Dacă nu reuşim să facem acest lucru, acest lucru ar putea duce la complicaţii semnificative în viitor”, a avertizat el.

Însă pacea cu Rusia, spune el, nu poate fi obţinută prin acceptarea obiectivelor Rusiei.

Cu toate acestea, preşedintele ceh consideră că există încă o posibilitate ca Rusia să constate că nu poate obţine succese militare în Ucraina, ceea ce ar putea duce la negocieri diplomatice în loc de o „risipă inutilă de resurse şi de vieţi omeneşti”.

În acelaşi timp, el consideră că este puţin probabil ca Ucraina să îşi recâştige întregul teritoriu în viitorul apropiat.

Pavel consideră că locul Ucrainei este în Alianţa Nord-Atlantică, dar Moscova trebuie făcută să înţeleagă că aceasta nu va reprezenta o ameninţare directă pentru ea.

Preşedintele ceh a comentat şi posibilitatea ca Donald Trump să fie ales preşedinte al SUA. Europa, care s-a comportat mult timp ca un „copil răsfăţat” faţă de SUA, trebuie să fie pregătită pentru acest lucru şi să îşi asume mai multă responsabilitate în domeniul securităţii, este de părere Petr Pavel.

Petr Pavel este autorul unei iniţiative cehe prin care a strâns fonduri pentru a cumpăra proiectile de artilerie pentru Ucraina. El a spus că primul lot de obuze achiziţionate pentru Ucraina în cadrul iniţiativei cehe va fi livrat în luna iunie.

Related posts

Ungaria cutremură toată Europa! Anunțul venit acum de la Budapesta

econtext

Criza nu exista pentru toti in Romania. Vezi in ce judete ECONOMIA galopeaza de parca nici n-ar fi criza

Asaftei Bogdan

Corespondență de pe frontul din Ucraina: Ziua Națională printre ruinele războiului

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix