-3 C
București
19 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Centralele pe gaz, interzise. Mulți români, afectați de noua măsură

Germania introduce măsuri stricte privind sistemele de încălzire. Autoritățile au în plan să facă încă un pas în tranziția spre surse de energie regenerabilă și reducerea emisiilor de CO₂. Astfel, cetățenii din această țară nu își vor mai putea instala centralele pe gaz sau petrol. Regulile îi vizează inclusiv pe cei care au instalații noi de încălzire.

Fără centralele pe gaz sau petrol. Decizia autorităților din Germania 

Legea Energiei Clădirilor (GEG) are o serie de modificări privind trecerea spre energia regenerabilă și reducerea emisiilor de CO₂. Astfel, proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să respecte noile reguli dacă au în plan să opteze pentru un nou sistem de încălzire.

Autoritățile germane vor ca în 2025 să atingă obiectivele climatice naționale. Prin urmare, cetățenii nu își vor mai putea instala în locuințe centrale pe gaz.

Obligaţi să înlocuiască vechile sisteme de încălzire

Mai mult, proprietarii care au centrale termice instalate înainte de anul 1995 sunt obligați să le înlocuiască. Excepția de la regulă vor fi cazanele cu tehnologie de condensare și eficiență ridicată, precum și echipamentele de capacitate sub 4 kW) sau peste 400 kW), arată Cancan.

În plus, noile sisteme trebuie să îndeplinească o serie de criterii.

Concret, acestea trebuie să aibă 65% din energia necesară din surse regenerabile. Prin intermediul noilor măsuri, guvernul intenționează să promoveze tehnologiile hibride.

Centrale pe gaz, folosite în paralel cu panourile solare

Potrivit sursei, cei care dețin construite după 2002 nu vor fi obligați să înlocuiască sistemele vechi de încălzire. Cetățenii care cumpără o locuință cu o instalație veche de încălzire vor fi nevoiți să respecte regula în termen de maximum doi ani.

Cu toate că au sisteme mai noi în locuințe, proprietarii vor fi îndemnați să facă folosească în paralel panourile solare.

Conform legii, aceștia au obligația ca până în 2029 să arate că minim 15% din energia locuinței lor este asigurată în acest mod.

Related posts

România intră în Schengen în ianuarie 2025. Marele anunț a fost făcut de Ungaria

econtext

Prognoza meteo, 9 decembrie. Vremea dă lovitura de grați, atunci când nimeni nu se mai aștepta

econtext

Promenada Mall, una dintre atracțiile principale pentru bucureșteni din vara 2023

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More