23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

China anunță că se află în „alertă” după ce o navă militară americană şi una canadiană au tranzitat strâmtoarea Taiwan

China a afirmat joi că se află „în permanenţă la un nivel ridicat de alertă”, la o zi după ce două nave militare – una canadiană, alta americană – au tranzitat strâmtoarea Taiwan, pentru a doua oară în două luni, potrivit AFP.

USS Rafael Peralta, un distrugător din clasa Arleigh Burke, şi fregata canadiană HMCS Ottawa au efectuat miercuri un tranzit de rutină prin strâmtoarea Taiwan, a indicat marina americană.

„Trupele prezente rămân constant în stare de alertă şi vor proteja cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat colonelul Shi Yi, purtător de cuvânt al comandamentului teatrului de est al Chinei, într-un comunicat.

El califică acest tranzit drept o „mediatizare exagerată” şi a afirmat că forţele navale şi aeriene chineze au „urmărit întregul traseu” al navelor.

Trecerea celor două nave intervine după ce două vase de război aparţinând SUA şi Canadei au parcurs la 9 septembrie aceeaşi rută maritimă îngustă ce separă insula de China continentală.

Washingtonul şi aliaţii săi occidentali şi-au intensificat tranzitarea strâmtorii în cadrul „libertăţii de navigaţie” a navelor de război pentru a sublinia că este vorba de căi navigabile internaţionale, ceea ce a suscitat mânia Beijingului.

Flota a VII-a a SUA a declarat într-un comunicat că tranzitarea strâmtorii Taiwan se face în conformitate cu dreptul internaţional şi „printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”.

„O astfel de cooperare este elementul central al abordării noastre pentru o regiune sigură şi prosperă, în care avioanele şi navele tuturor naţiunilor pot să zboare şi să navigheze şi să opereze oriunde permite dreptul internaţional”, se menţionează în text.

Ministerul Apărării taiwanez a indicat joi că a supravegheat tranzitul celor două nave în noaptea de miercuri spre joi şi a afirmat că „situaţia este normală”.

Beijingul consideră Taiwanul drept o provincie a sa pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

În consecinţă, guvernul chinez nu recunoaşte strâmtoarea Taiwan ca parte a apelor internaţionale.

În septembrie, China a trimis 103 avioane în jurul Taiwanului într-un interval de 24 de ore, ceea ce Taipeiul a calificat drept un „record recent”.

Related posts

Culmea absurdului: Vladimir Putin e pasibil de închisoare în Rusia după ce a denunțat rebeliunea mercenarilor Wagner

econtext

Armata rusă a plecat! S-a întâmplat chiar azi. Ruşii au confirmat acum oficial

econtext

Garry Kasparov avertizează: slăbirea sprijinului pentru Ucraina îl invită pe Putin la „mai multă agresiune”. Soluții pentru o Rusie liberă

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix