33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

China avertizează că relația cu SUA poate aluneca într-o „spirală descendentă”, cu potențial de conflict. Întâlnire importantă la Beijing

Ministrul din China al externelor Wang Yi a avertizat SUA, în debutul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, că recentele îmbunătățiri ale relațiilor dintre cele două țări sunt puse în pericol de „perturbări” care le-ar putea duce înapoi pe o „spirală descendentă”, ce ar putea genera rivalitate, confruntare și chiar conflict, scriu Reuters și The Guardian.

Wang Yi a vorbit la începutul unei întâlniri mult-așteptate la Beijing cu omologul său american, Antony Blinken, într-un moment marcat de noi tensiuni în relațiile dintre cele două superputeri.

Vizita de trei zile a lui Blinken în China are loc la cinci luni după un summit în mare parte reușit între liderii american și chinez Joe Biden și Xi Jinping, care a fost urmat de o reducere a tensiunilor legate de Taiwan, dar și de măsuri precum restabilirea contactelor între armatele celor două țări sau cooperarea bilaterală în privința combaterii traficului de droguri.

Dar SUA amenință acum cu sancțiuni împotriva companiilor chineze pentru aprovizionarea industriei de apărare rusești și iau în considerare tarife vamale pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi o supracapacitate de producție chineză. De asemenea, administrația Biden a înăsprit controalele la exportul de cipuri avansate pentru calculatoare.

Problema TikTokeste și ea una importantă – și simbolică.

În timp ce Blinken era în drum spre China, Congresul SUA a adoptat o lege care ar interzice populara aplicație în termen de un an în SUA – în cazul în care compania mamă chineză, ByteDance, nu-și vinde participația.

Iar împreună cu această decizie, a fost adoptată una separată, care prevede acordarea de ajutoare de miliarde de dolari pentru aliații SUA din regiunea Indo-Pacific, de care ar beneficia în mare parte Taiwanul.

Liniile roșii ale Chinei

La începutul unei serii de întâlniri între delegațiile americană și chineză la casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, Wang a sugerat că relația bilaterală se află într-un punct de cotitură, scrie Reuters.

De la summitul Biden-Xi de la San Francisco din noiembrie, a spus el, relația a început „să se stabilizeze”, cu un dialog și o cooperare sporite.

„Dar, în același timp, factorii negativi din relația noastră continuă să crească, iar relația se confruntă cu tot felul de perturbări”, a continuat el. „Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost suprimate în mod nejustificat, iar interesele noastre de bază se confruntă cu provocări”, a spus oficialul.

„Ar trebui China și Statele Unite să păstreze direcția corectă de a merge înainte cu stabilitate sau să se întoarcă la o spirală descendentă?”, a întrebat el.

„Este o întrebare majoră care stă în fața celor două țări și care ne testează sinceritatea și capacitatea”, a adăugat Wang, avertizând SUA „să nu încalce liniile roșii ale Chinei în ceea ce privește suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare”.

„Ar trebui ca cele două țări să promoveze cooperarea internațională în problemele globale și să obțină câștiguri pentru toți, sau să se angajeze în rivalitate și confruntare sau chiar să alunece în conflict, ceea ce ar fi o pierdere pentru toți?” a întrebat Wang.

„Comunitatea internațională așteaptă răspunsul nostru”, a subliniat el.

În replică, Blinken a declarat că a salutat oportunitatea de a avea discuții față în față „pentru a evita neînțelegerile, pentru a evita calculele greșite”.

„Este important să demonstrăm că gestionăm în mod responsabil cea mai importantă relație pentru amândoi în lume, cea mai importantă pentru amândoi”, a continuat oficialul american.

Blinken este de asemenea așteptat să se întâlnească vineri cu președintele Xi Jinping, deși Beijingul nu confirmă de obicei astfel de întâlniri decât în ultimul moment.

Ce dorește Washingtonul

Oficialii americani spun că a existat un calm relativ în strâmtoarea Taiwan de la summitul Biden-Xi, după o perioadă de tensiune ridicată în care navele de război și avioanele chinezești s-au apropiat în mod regulat de Taiwan, scrie The Guardian.

În același timp, însă, au existat fricțiuni tot mai mari în Marea Chinei de Sud între China – care revendică suveranitatea asupra celei mai mari părți a mării – și țările vecine, în special Filipine, un aliat al SUA.

Unul dintre subiectele cheie ale discuțiilor de la Beijing va fi cooperarea în domeniul combaterii drogurilor.

La summitul din noiembrie, China a luat unele măsuri pentru a reduce furnizarea de precursori chimici și echipamente folosite de traficanți pentru a produce fentanilul, opioid sintetic, principala cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Cu toate acestea, la Washington există îngrijorarea că măsurile luate de Beijing au fost simbolice și nu au avut încă prea multe efecte.

Blinken, care este însoțit la Beijing de Todd Robinson, secretar de stat adjunct pentru afaceri internaționale privind narcoticele și aplicarea legii, cere o acțiune mai consistentă împotriva furnizorilor chinezi.

Secretarul de stat a venit, de asemenea, pentru a transmite un mesaj potrivit căruia companiile chineze s-ar putea confrunta în curând cu sancțiuni din partea SUA și a aliaților săi europeni pentru vânzarea de componente de armament și echipamente cu dublă utilizare către industria de armament din Rusia, care se reconstruiește și se modernizează pentru a alimenta efortul lui Vladimir Putin de a cuceri Ucraina.

China a respins apelurile de a limita aceste exporturi, descriindu-le drept o interferență străină în relațiile comerciale dintre China și un partener strategic apropiat.

Related posts

S-a realizat cea mai mare tranzacție cu terenuri din București! Este noua atracție a investitorilor imobiliari!

Cazaban Emilia

Putin caută soldați în Cuba. Rețeaua, descoperită de Havana

econtext

China a spionat cu o dronă revizia unui submarin nuclear al SUA. E fără precedent

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix