16.2 C
București
9 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

China cere Uniunii Europene să îşi clarifice poziţia faţă de Beijing

Uniunea Europeană trebuie să-şi ”clarifice” în continuare poziţia cu privire la parteneriatul său strategic cu Beijingul, a spus principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, şefului de politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, în condiţiile în care liderii UE au cerut reducerea dependenţei de China.

Wang Yi, cel mai înalt reprezentant diplomatic din China, a cerut vineri Uniunii Europene să îşi definească clar poziţia în relaţiile cu Beijingul, a informat Ministerul chinez de externe într-un comunicat preluat de AFP.

UE are nevoie de China

Conform documentului citat, Wang i-a spus şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, cu care s-a întâlnit la reuniunea de la Jakarta a miniştrilor de externe din ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), că UE trebuie să acorde prioritate evoluției relației cu China.

„UE trebuie (…) să îşi clarifice poziţia în parteneriatul strategic între cele două părţi şi să încurajeze progresul relaţiilor dintre China şi UE. Nu trebuie să ezite şi cu atât mai puţin să încurajeze declaraţiile şi acţiunile pentru un regres”.

Diplomatul chinez a susţinut, de asemenea, că „nu există un conflict privind interesele fundamentale între China şi UE”.

Germania numește China un partener competitor

Afirmaţiile sale vin după ce Germania şi-a prezentat joi noua strategie de creştere a independenţei economice faţă de China. Documentul arată că Berlinul urmăreşte să „atenueze riscurile”, fără a rupe totuși legăturile cu Beijingul.

Germania şi-a prezentat Strategia comună şi cuprinzătoare privind Beijing, pe care o numește „Partener, competitor şi rival sistemic“, arată DeutscheWelle. Strategia reprezintă un angajament clar față de politica europeană privind China și se bazează pe triada continuată a UE, potrivit documentului citat.

Criza provocată de pandemie a arătat fragilitatea lanţurilor de aprovizionare europene, care au fost afectate de închiderea frontierelor. Războiul din Ucraina a dovedit riscurile dependenţei de gazele ruseşti. În acest context – arată un material AFP – unele state membre ale UE se tem de un conflict comercial cu China, în timp ce altele insistă asupra necesităţii de a se proteja mai bine. Comisia Europeană a anunţat la sfârşitul lui iunie o strategie de reacţie mai fermă la riscurile economice.

Unul din motivele de dezacord între Beijing şi Bruxelles este refuzul Chinei de a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Related posts

Putin anunţă patrule permanente ale aviaţiei ruse echipate cu rachete hipersonice deasupra Mării Negre

econtext

Ucraina invită Rusia la un Summit de Pace. Ce șanse sunt ca războiul să se încheie în 2024?

econtext

De ce TRAIAN BASESCU face greseala vietii lui daca se rupe de PD-L. VEZI 14 motive pentru care Basescu trebuie sa ramana aproape de democrat-liberali

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More