4 C
București
8 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

China comunistă, Iranul mollahilor și teroriștii Hamas. Ipoteză-bombă

O ipoteză zguduie lumea: China comunistă este unul dintre beneficiarii atacului terorist al Hamas contra Israelului. Mai mult, ideea unui atac al teroriștilor palestinieni apare într-un articol al strategului militar chinez Long Kaifeng din urmă cu o jumătate de an. El spunea atunci că singura modalitate de a elimina hegemonia americană este un nou război mondial. și că Statele Unite trebuie prinse, simultan, într-o capcană letală, bazată pe trei războaie – Ucraina, Israel și Pacific, pentru anihilarea dolarului.

În urma carnagiului comis de Hamas în Israel la 7 octombrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China, Mao Ning, a declarat că țara sa solicită „încetarea imediată a focului”, „reluarea negocierilor de pace” în „formula celor două state”, dar nu a menționat deloc numele Hamas, deși în unele briefinguri de presă oficiale i-au numit pe teroriști „grupuri armate” din Fâșia Gaza.

Nu este un secret că Hamas și Hezbollah sunt susținute de Iran, iar China a ajutat Iranul puternic sancționat. Lumea știe cum Huawei și ZTE, doi dintre giganții chinezi din domeniul telecomunicațiilor, au eludat sancțiunile și au vândut produse de origine americană Iranului, în timpul președinției lui Donald Trump, cel mai dur anti-Iran dintre ultimii președinți americani. ZTE a fost obligată să plătească aproape 2 miliarde de dolari.

Fără îndoială, lumea arabă a apărut ca noul pilon strategic pentru China. Penetrarea economică a Chinei s-a adâncit în regiune și are obiective strategice clare.

China vrea distrugerea hegemoniei SUA

Pentru a înțelege aceste obiective și modul în care China vede războaiele care fac ravagii în Europa, Orientul Mijlociu și un posibil război în Asia de Est, cele patru articole ale lui Long Kaifeng care expun această paradigmă a celor „trei războaie majore” sunt analizate pe scurt, mai jos, potrivit The Sunday Guardian.

Primul a fost scris în 2018, iar celelalte trei între aprilie și iunie 2023. Articolele dezvăluie modul în care China își joacă sau își va juca rolul în aceste războaie care au ca scop distrugerea hegemoniei SUA și înlocuirea centrismului american cu centrismul eurasiatic.

Long Kaifeng, ofițer militar în retragere și strateg, susține în primul articol scris în 2018 că în prezent se desfășoară „Al patrulea război mondial”, în care în cadrul căruia există trei conflicte majore. Rezultatul acestora va distruge unipolaritatea SUA și va stabili o nouă ordine mondială dominată de Eurasia, este de părere Kaifeng.

SUA a ajuns la apogeul expansiunii hegemonice

El consideră că SUA a ajuns la apogeul expansiunii sale hegemonice și se află în declin, ceea ce este în uniformitate cu „ascensiunea Estului și declinul Vestului”, indicând ascensiunea globală a Chinei.

Long Kaifeng susține că, în timpul războiului din Coreea, SUA aproape că și-au pierdut avantajul hegemonic în fața URSS, dacă nu ar fi fost forțate să facă un compromis cu China în timpul războiului din Vietnam, avantajul ar fi fost pierdut.

Prin urmare, aceste războaie, împreună cu războaiele din Irak și Afganistan conduse de NATO, au demonstrat că SUA nu ar putea rezista unui război prelungit și extrem de scump. Long susține că ordinea hegemonică unipolară stabilită de SUA de la retragerea din Afganistan s-a prăbușit, iar ordinea centrată pe SUA ar fi înlocuită de o ordine centrată pe Eurasia după următoarele trei războaie inevitabile.

SUA, nevoită să ducă trei războaie

Potrivit strategului chinez, SUA vor purta trei războaie inevitabile în Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est pentru a-și proteja hegemonia în aceste regiuni.

Long enumeră aceste campanii de război ca fiind campania mediteraneană dominată de SUA și Rusia, în care China și Europa vor juca un rol de sprijin, campania de război din Orientul Mijlociu, în care China, Rusia, Europa și Statele Unite vor fi jucători naturali și campania din Asia de Est pentru redefinirea ordinii din Asia-Pacific.

Cheia campaniei de război din Asia de Est, în care China și SUA sunt principalii jucători, cu Rusia jucând un rol marginal, iar Insulele Kuril de Sud, Peninsula Coreeană, Insulele Diaoyu și Taiwanul sunt principalele puncte fierbinți.

China trebuie să fi gata de un război lung

Long Kaifeng estimează că va dura între 10 și 30 de ani, sau chiar mai mult, pentru ca aceste războaie să schimbe ordinea mondială dominată de SUA, prin urmare, China trebuie să fie pregătită pentru un război prelungit și să profite de oportunitatea istorică a lumii în schimbare. Aceasta este poate logica din spatele strategiei „chiar acum există schimbări de genul celor pe care nu le-am mai văzut de 100 de ani – și noi suntem cei care conducem aceste schimbări împreună”, așa cum i-a spus președintele Xi Jinpingt președintelui Putin în timpul vizitei sale în Rusia în martie 2023, la care Putin a spus „sunt de acord”.

Long susține că Beijingul nu se teme de un război cu SUA, deoarece, spre deosebire de fosta URSS, China le are pe toate – o structură industrială perfectă și o capacitate puternică de producție industrială, precum și piața din țările „Belt and Road” din Europa, Asia și Africa.

Numai cu aceste două lucruri, ar fi lipsit de sens pentru SUA să se angajeze cu marile puteri chiar și într-un nou război rece, mai puțin să vorbim despre războiul fierbinte datorită descurajării nucleare, rachetelor hipersonice și capacităților de a lansa războaie virale, genetice, cibernetice etc., etc.

El exclude o confruntare directă cu marile puteri, însă afirmă că este foarte probabilă posibilitatea unui război direct pe teritoriul unei țări terțe, similar cu războiul din Coreea și Vietnam.

Alte trei articole scrise între aprilie și iunie 2023 extind, în esență, domeniul de aplicare al articolului său din 2018.

Singura soluție, un nou război mondial

Long Kaifeng susține în articolul scris la 1 mai 2023 că singura modalitate de a aboli hegemonia americană este un nou război mondial. El spune că scopul războiului dintre Rusia și Ucraina este de a dezintegra NATO, de a face UE independentă și de a reconstrui sistemul de securitate european. Războiul din Orientul Mijlociu are ca scop să erodeze și mai mult hegemonia americană și să atingă triplul obiectiv al unității arabe, al înființării statului palestinian și al unei înfrângeri severe a Israelului.

Campania din Orientul Mijlociu este considerată indispensabilă pentru a sparge hegemonia dolarului american, despre care Long afirmă că echivalează cu anihilarea inamicului prin întreruperea liniilor sale de aprovizionare cu alimente.

„Tu te lupți cu ai tăi, eu mă lupt cu ai mei”

Potrivit lui Long, soluția pentru SUA este să îngenuncheze, să se predea și să negocieze compromisuri, deși, în opinia sa, „imperialismul american nu obișnuiește să verse lacrimi până nu vede sicriul”.

În Articolul scris la 8 aprilie 2023, Long nu prezice doar sfârșitul hegemoniei americane după cele trei războaie de mai sus, ci și dezintegrarea SUA. Prin urmare, esența strategiei din China în relația cu SUA în viziunea lui Long Kaifeng este strategia „tu te lupți cu ai tăi și eu mă lupt cu ai mei”.

Related posts

ZECE CONTRA ZECE! Vezi cine sunt cei douazeci de GREI din jurul demiterii presedintelui Traian Basescu si cat de bogati sunt acestia

Asaftei Bogdan

Netanyahu, după tentativa de asasinat: Hezbollah va plăti un preț ridicat

econtext

Tancuri ucrainene au trecut Niprul. Întăresc avanposturile cucerite de pușcașii marini

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More