16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

CIA și-a pierdut rețeaua de spioni din China. SUA își schimbă strategia pe termen lung

În urmă cu un deceniu, agenții chinezi care lucrau în slujba CIA au fost arestați sistematic. Potrivit unor oficiali chinezi de rang înalt, agenții care furnizau informații SUA au fost executați sau încarcerați. Numărul acestora este mai mare de 20 de persoane.

CIA încă se străduieşte să îşi reconstruiască capacităţile de spionaj uman în China. Țara din Asia reprezintă principala țintă a SUA în materie de obținere de informații.

SUA, limitată în capacitatea de a spiona în China

Această lipsă de oameni de pe teritoriul Chinei lasă SUA cu o înţelegere limitată a acțiunilor lui Xi Jinping şi cercul său interior cu privire la probleme cheie de securitate, cum ar fi Taiwanul:

„Nu avem deloc o perspectivă reală asupra planurilor şi intenţiilor liderilor din China”, a declarat un fost oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informaţii.

Consolidarea reţelei de spionaj uman care vizează China este unul dintre obiectivele majore ale Statelor Unite ale Americii.

 china, cia, comunism, informatii, spionaj, SUA

Schimbare în politica de securitate a SUA

Aceasta decizie are loc în contextul unei transformări mai ample a politicii de securitate a SUA. Țara se îndepărtează de lupta împotriva insurgențelor din întreaga lume şi se orientează către pregătirea pentru un posibil conflict de „mare putere” cu China şi Rusia.

După două decenii de vânătoare de terorişti, comunitatea americană de informaţii, care cheltuieşte 100 de miliarde de dolari pe an, îşi recalifică personalul, redirecţionează bugete de miliarde de dolari şi retehnologizează aparatura de spionaj costisitoare pentru a se concentra asupra acestor potenţiali adversari.

Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi războiul care a urmat în Gaza, precum şi invazia Rusiei în Ucraina au solicitat atenţia Casei Albe şi resursele serviciilor de informaţii.

William Burns, directorul CIA, spune că Republica Chineză este principala prioritate pe termen lung
Un veteran al agenţiei a explicat cât de dificilă poate fi gestionarea celor două crize. Acesta spune că există o atenţie susţinută asupra Beijingului, care va pune la încercare agilitatea agenţiei.

Statele Unite au cedat Israelului responsabilitatea monitorizării militanţilor palestinieni după septembrie 2001. SUA, la fel ca Israelul, au fost luate prin surprindere de atacul Hamas. Atunci au redirecţionat unele resurse de informaţii către conflictul israeliano-palestinian. Nu se ştie în mod public cât de substanţiale sunt acestea.

 china, cia, comunism, informatii, spionaj, SUA

Confruntarea neaşteptată arată cât de dificil poate fi, cu resurse finite de spionaj, să se obţină un echilibru corect:

„Realitatea este că nu dispui de resurse de colectare pe care să le poţi exploata în toată lumea”, a declarat un fost oficial antiterorism.

China rămâne în fruntea listei de sarcini a CIA, a declarat Burns pentru Wall Street Journal.

Related posts

USL = PCR? Romania, pe locul trei in UE dupa numarul de ministri din Guvernul Ponta. TOPUL guvernelor europene dupa numarul ministrilor

Asaftei Bogdan

Franța se înarmează la greu cu blindate, elicoptere, rachete de 1.000.000.000 dolari

econtext

Război în Ucraina, ziua 687. Vizita lui Volodimir Zelenski în Lituania şi atacul asupra oraşului Harkov

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix