10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cine ar putea fi noul șef al Băncii Centrale Europene. Propunerea făcută de Italia

Italia îl va propune pe fostul ministru Daniele Franco pentru conducerea Băncii Centrale Europene, instituția care gestionează moneda euro și trasează și pune în aplicare politica economică și monetară din zona euro.

Italia îl va propune pe fostul ministru al Economiei Daniele Franco drept candidat pentru conducerea executivă a Băncii Centrale Europene (BCE), în locul lui Fabio Panetta, care va părăsi această funcție în octombrie, a relatat duminică cotidianul Il Sole 24 Ore, citat de Reuters.

Trezoreria italiană a refuzat să comenteze.

Mandatul lui Panetta la Frankfurt urma să se încheie abia la sfârșitul anului 2027, dar acesta a fost numit luna trecută la conducerea Băncii Italiei și urmează să preia funcția la 1 noiembrie.

Fiecare dintre cele mai mari trei economii din zona euro – Germania, Franța și Italia – a avut în mod tradițional câte un reprezentant în consiliul de administrație format din șase membri, iar Roma este dornică să își păstreze locul în comisia care supraveghează politica monetară a zonei euro.

Cu toate acestea, nu există nicio regulă conform căreia cei trei mari ar trebui să aibă automat un loc, iar alte țări ar putea prezenta candidați alternativi.

Mai multe surse familiarizate cu această chestiune au declarat luna trecută că Piero Cipollone, director general adjunct al Băncii Italiei din 2020, a fost alegerea preferată de guvernul italian.

Cu toate acestea, într-o mișcare surpriză, ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a decis să îl propună pe predecesorul său, a afirmat Il Sole, citând ceea ce a spus că sunt „surse autorizate” apropiate de Trezorerie.

Cine este Daniele Franco

Înainte de a deveni ministru al economiei în 2021, Franco și-a petrecut cariera la Trezoreria italiană și la Banca Italiei. Printre numeroasele sale funcții se numără cea de viceguvernator al băncii centrale și cea de auditor de stat, un rol-cheie în gestionarea finanțelor publice.

S-a alăturat Băncii Italiei în 1979 și a condus departamentul de cercetare al acesteia în perioada în care fostul prim-ministru Mario Draghi a fost guvernator, între 2005 și 2011.

Guvernul îl propusese drept candidat italian pentru a conduce Banca Europeană de Investiții (BEI), instituția de creditare a Uniunii Europene. Cu toate acestea, presa locală a relatat la sfârșitul săptămânii trecute că nu i s-a oferit postul.

Surse politice au declarat anul trecut pentru Reuters că prim-ministrul Giorgia Meloni a dorit ca Franco să rămână în guvern ca ministru al economiei, în încercarea de a liniști piețele financiare, dar acesta a refuzat oferta.

Related posts

Viktor Orban, în război cu SUA. Acuzații neașteptate

econtext

Ucraina va avea în curând drone cu o rază de acțiune de 2.000 km ce vor putea lovi baze militare ruse în Urali sau Arctica

econtext

Greta Thunberg, arestată la Londra în timpul unui protest împotriva industriei petroliere

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More