19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Robert Fico, șeful Guvernului slovac. „Premierul a prevăzut un astfel de eveniment”

”Premierul a prevăzut un astfel de eveniment” – a scris unul dintre consilierii lui Robert Fico pe o rețea socială, după ce șeful Guvernului slovac a fost împușcat miercuri, în plină stradă, într-o tentativă de asasinat.

Consilierul lui Robert Fico susține că atacul era previzibil și invocă ceea ce numește „violențele” la adresa politicienilor, care ar fi luat amploare imediat după alegeri. După mai multe ore pe masa de operație, viața lui  Fico nu mai este în pericol, a anunțat, miercuri seară, unul dintre adjuncții săi.

Atacatorul – un cunoscut scriitor în vârstă de 71 de ani – ar fi avut motive de natură politică, susțin autoritățile. Bărbatul ar fi un opozant vehement al politicii duse de actulul guvern de la Bratislava.

Atenție, imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

Oficialul slovac a fost împușcat imediat ce a ajuns mijlocul oamenilor, adunați în fața casei de cultură. A căzut la pâmânt și gărzile de securitate s-au grăbit să-l ridice și l-au urcat într-o mașină.

Orășelul Handlova cu doar 18 mii de locuitori se află la un drum de 2 ore cu mașina de capitala Bratislava, adică vreo 190 de km. De acolo, premierul slovac împușcat a fost transportat de urgență cu un elicopter la spitalul din Banska Bystrica, la circa 60 de km, adică cel mai mare oraș din apropiere unde oficialul putea primi ajutor de specialitate. S-a ales această variantă pentru a se interveni rapid pentru că ar fi durat prea mult să ajungă la Bratislava.

De la Bratislava, vicepreședintele parlamentului a confirmat atacul în timpul unei reuniuni a legislativului. Două persoane care erau alături de Fico în momentul atacului au relatat pentru publicații online cum s-a întamplat totul.

„Voiam doar să-i strâng mâna,” a spus unul dintre martori. „Când au început să răsune împușcăturile, aproape că am asurzit”, a povestit o femeie, care a văzut cum lui Robert Fico a căzut în fața ei. Imediat a observat răni însângerate pe corp.

Matej Sutaj Estok, ministrul de Interne slovac: „Ne apropiem încet de marginea prăpastiei unui război civil. Pe rețelele sociale apar astăzi comentarii atât de pline de ură. Așa că, vă rog, opriți-vă imediat! Acest punct culminant și această tentativă de asasinat a premierului sunt confirmări explicite ale acestui lucru.”

Un bărbat de 71 de ani a fost pe loc reținut de poliție. Potrivit presei slovace, numele atacatorului este Juraj Cintula (Iurai Țintula) – scriitor, fondator al unui club literar și membru al formaţiunii pro-occidentale Partidul Progresist. Potrivit fiului său, el nu avea probleme psihice. De asemenea, era cunoscut faptul că avea permis de port armă, iar în urmă cu mai mulți ani lucrase ca agent de pază pentru o firmă privată. Presa mai notează că, în 2016, a fost victima unui atac extrem de violent. Atunci, un client al magazinului pe care îl păzea l-a lovit cu brutalitate până l-a desfigurat.

Matej Sutaj Estok, ministrul de Interne slovac: „Primele informații pe care le-am obținut ne arată că a existat o motivație clară de natură politică și că decizia a fost luată la scurt timp după alegerile prezidențiale.”

De altfel, într-o înregistrare ce pare fi realizată în arestul poliției și publicată apoi pe rețelele sociale, suspectul mărturisește că gestul a pornit de la dezacordul său față de măsurile guvernantilor.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a condamnat ceea ce a numit „un atac brutal și nemilos” asupra premierului.

Zuzana Čaputová, Președinta Slovaciei: „Un atac asupra premierului este, în primul rând, un atac asupra unei persoane, dar este și un atac la democrație. Retorica plină de ură pe care o putem vedea în societate duce la acțiuni pline de ură. Vă rog, opriți-vă!”

Robert Fico, președintele unui partid populist de stânga, s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală. A fost nevoit să demisioneze din funcția de prim-ministru după asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak, în 2018. Dar a revenit la putere după alegerile din septembrie anul trecut, la conducerea unei coaliții de partide populiste și naționaliste. A câștigat după ce a promis că oprește ajutorul militar câtre Ucraina, negând în același timp că ar fi pro-rus.

„Dacă partidul nostru intră în guvern, nu vom trimite niciun glonț de muniție către Ucraina”, le spunea Fico susținătorilor săi, în timpul campaniei.

Asemenea luări de poziției, precum și promisiunea de a respinge sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, i-au determinat pe unii observatori să-l compare cu premierul populist de dreapta din Ungaria, Viktor Orban.

De altfel, premierul maghiar s-a numărat printre primii lideri care au condamnat atacul asupra lui Fico. De asemenea, președintele Joe Biden a declarat că Ambasada SUA este pregătită să ofere asistență guvernului de acolo. Și-au exprimat regretele pentru cele întâmplate și președinții Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Related posts

Putin merge în Ucraina! Când va ajunge liderul rus pe pământ ucrainian?!

Axinte Dan

BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA

econtext

Parlamentarii doctori! Vezi cati dintre alesi detin titlul de doctor si cati urmeaza sa-l primeasca

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix