19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României

Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană?, se întreabă specialiștii. România a scăpat de plata unor despăgubiri uriașe. Dar – privind evoluția Gabriel Resources la bursă – te întrebi dacă nu s-au câștigat milioane din manipularea bursei.

Roșia Montană: România a câștigat procesul cu Gabriel Resources și nu va trebui să plătească 6,7 miliarde de dolari despăgubiri.

Rezultatul a fost anunțat de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional (ICSID) de la Washington în cursul zilei de vineri.

Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României

Citind presa de la București dar și declarațiile unor politicieni din toate partidele, ai sentimentul că rezultatul procesului a fost o uriașă surpriză.

Toți se așteptau ca Gabriel Reosurces să câștige procesul. Spre exemplu, purtătorul de cuvânt al guvernului făcea, săptămâna aceasta, calcule legate de câte miliarde are România de dat canadienilor.

1

Ministrul Boloș se gândea la cum va negocia plata despăgubirilor și anunța că banii pentru plata pensiilor sunt puși deoparte.

Roșia Montană? Care e rolul României

Toate aceste declarații defetiste de la București s-au întețit de la începutul anului. Dacă vă uitați pe bursă, veți vedea că acțiunile Gabriel s-au dublat într-o singură lună. Astfel, cine a cumpărat la 1 februarie acțiuni și vândut săptămâna aceasta, înainte de anunțarea verdicului, și-a dublat suma investită.

Ai cumpărat acțiuni Gabriel Resoruces la 1 febraurie de 10.000.000$? Săptămâna asta, după o lună, le puteai vinde cu aproape 20.000.000$. Ținând cont de asta ne putem întreba dacă nu cumva tot scandalul Gabriel Resources la pachet cu zvonurile că România va pierde procesul a fost o manipulare a pieței în care „băieții deștepți” și-au dublat banii în doar o lună.

Mai jos aveți oscilația acțiuniulor Garbriel Resources în ultimele 6 luni.

Un astfel de scenariu a creionat și fostul judecător Cristi Dănileț:
„Să zicem că am mulți bani. Investesc masiv: cumpăr ieftin acțiuni de la corporația care ar fi trebuit să exploateze diamante într-o țară bananieră, dar care are acum acțiunea stopată ca urmare a unui proces cu țara respectivă.

Mai sunt câteva zile până la verdict. Imi vine o idee: ce ar fi să fac o speculație la scară mare, dar atât de mare și de evidentă încât nimeni să nu mă bănuiască de ceva?

Așa că plătesc presa, vorbesc cu oficiali, cumpăr influenceri. Creez știrea falsă că respectiva companie va câștiga, deci va redeveni jucător important pe piață. Oamenii „mei” răspândesc zvonul. Printr-un mecanism extrem de curios, însuși premierul țării anunță public că țara sa va pierde procesul cu această corporație și că Guvernul lui deja calculează sume, caută vinovați, anunță dezastrul social, prăbușirea economiei.

Bursa înnebunește, prețul acțiunilor mele crește. Aștept creșterea cea mai convenabilă, apoi scap brusc de acțiuni. Vând totul extrem de scump.

Vine ziua procesului și… țara câștigă. Compania scade enorm la bursă. Acționarii vor să scape rapid de acțiunile cumpărate. Se vinde masiv. Bursa suspendă tranzacțiile. Cei care cumpăraseră de la mine rămân cu buza umflată. Eu mă întorc cu spatele la ei: „Ghinion!” și îmi număr banii făcuți cu un simplu zvon”, a scris Dănileț.

Evident că scenraiul lui Dănileț e destuld e fantezist și lucrurile puteau fi chiar mia simple.

Canadienii de la Gabriel Resources au anunţat că vor contesta decizia în cazul Roşia Montană.

Related posts

Moldova cere coaliție internațională pentru reintegrarea Transnistriei. Ce rol au România și SUA

econtext

Scurgeri de gaz au avut loc, în această dimineață, dintr-una dintre cisternele din stașția GPL Crevedia

econtext

Creșterea cheltuielilor bugetare duce la a treia mărire de accize la tutun într-un an

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix