30.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cine tine Romania in spate? Vezi care regiune a tarii va inregistra cel mai mare avans in fiecare domeniu economic

Incet, dar sigur, economia Romaniei isi va reveni. Iar in acest an ne putem astepta la o crestere economica de circa 1,7%, dupa cum arata ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Sa speram ca aceasta prognoza nu va fi subtiata drastic de framantarile politice actuale, desi e greu de crezut ca acest lucru nu se va intampla.

Defalcare regionala

Totusi, sa consideram ca aceasta prognoza se va realiza si sa mergem mai departe. Sa intram in structura acestei prognoze si sa vedem cum va performa fiecare regiune din tara.

De la bun inceput, trebuie spus ca actuala criza a adus o decongestionare a economiei Romaniei. Cu alte cuvinte, criza a naruit focalizarea economica existenta pana acum pe regiunea Bucuresti – Ilfov. Pana la venirea crizei, mai toate motoarele economiei se concentrau in aceasta regiune. Or, din cauza tulburarilor din ultimii ani, aceste motoare s-au disipat si catre alte regiuni.

Analize economice

Econtext nu este la prima analiza privind relieful economic al Romaniei. De altfel, accentul publicatiei Econtext este exact pe acest domeniu. In acest sens, am publicat zeci de analize economice, din diferite perspective. Sa amintim doar una singura, mai recenta:

Criza nu exista pentru toti in Romania. Vezi in ce judete ECONOMIA galopeaza de parca nici n-ar fi criza

In aceasta analiza, am realizat o ierarhie a evolutiei economice din fiecare judet in ultimii ani. Si am observat ca unele judete aproape ca sfideaza criza, inregistand cresteri economice importante.

Domenii si regiuni

Iar in analiza de fata prezentam o varianta complementara privind evolutia economica a Romaniei. Mai exact, vom avea in vedere sectoarele capitale ale economiei si regiunile de dezvoltare ale Romaniei.

Concret, vom arata *cum vor evolua cele patru mari domenii ale economiei (industrie, agricultura, constructii si servicii) in toate cele opt mari regiuni ale tarii (Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Centru, Bucuresti-Ilfov).

Care regiune este lider in fiecare domeniu economic!* Vom arata cum se estimeaza care va fi evolutia in 2012, fata de 2011, datele fiind furnizate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Si sa incepem cu industria. Centrul tarii va inregistra cel mai mare avans industrial in acest an, de 4%. Pe a doua pozitie se va situa Sud-Vestul (avans al industriei de 3,4%), urmata de regiunea Vest (2,8%), Sud (2,5%).

La coada clasamentului se afla regiunile Sud – Est (0,2%) si Nord – Vest (0,1%).

Daca industria este cea mai puternica in centru, o alta regiune este pe primul loc la agricultura. Si o alta la constructii sau servicii!

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/cine-tine-romania-in-spate-vezi-care-regiune-a-tarii-va-inregistra-cel-mai-mare-avans-in-fiecare-domeniu-economic.html

Related posts

Exclusiv! Cat din suprafata Romaniei este acoperita de constructii. Vezi cate hectare de teren sunt acoperite de cladiri in fiecare judet

Asaftei Bogdan

China, mobilizare maximă! Companiile înființează propriile miliții

econtext

Aproape 1.600 de oameni au murit în Israel şi Gaza. Hamas refuză deocamdată negocierile

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix