33.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Cod galben de vreme rea în jumătate din țară. Se anunță vijelii și grindină

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis recent un cod galben pentru instabilitate atmosferică, însoțită de precipitații abundente, care va afecta aproximativ jumătate din teritoriul țării.

Acesta intră în vigoare marți, 21 mai, de la ora 16.00 și va fi valabil până miercuri, 22 mai, ora 10.00.

Cod galben de vreme rea. Vijelii, descărcări electrice și grindină

În regiunile Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și sudul Crișanei, se așteaptă o creștere graduală a instabilității atmosferice.

Fenomenele asociate cu acest cod galben vor include intensificări ale vântului, fenomene de vijelie (cu viteze între 50 și 70 km/h), averse torențiale, descărcări electrice frecvente și posibile căderi izolate de grindină.

Se așteaptă ca în intervale scurte de timp sau în urma acumulării, cantitățile de apă să atingă 20-25 de litri pe metru pătrat și, izolat, să depășească 40 de litri pe metru pătrat.

cod galben

Instabilitate atmosferică accentuată în jumătate din țară

De altfel, meteorologii ANM au emis încă un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care se va caracteriza prin cantități însemnate de apă.

Se așteaptă ca în regiunile Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei, Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, să se înregistreze perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibile căderi izolate de grindină.

Cantitățile de apă vor ajunge, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, la valori cuprinse între 25 și 30 de litri pe metru pătrat, cu posibilitatea depășirii izolate a pragului de 40 de litri pe metru pătrat.

Se prevăd și în celelalte zone ale țării manifestări specifice instabilității atmosferice, însă acestea vor fi localizate pe arii restrânse, potrivit ANM.

Acest cod galben e în vigoare de miercuri, 22 mai, ora 10.00 și până joi, 23 mai, ora 10.00.

1

Fenomenele de instabilitate vor fi valabile până joi

Luni, Elena Mateescu a menționat că fenomenele de instabilitate atmosferică vor deveni mai intense și mai răspândite, în special marți după-amiază, miercuri și joi.

În această perioadă, se vor înregistra averse torențiale puternice în majoritatea regiunilor.

De asemenea, vântul se va intensifica, atingând viteze de 60-70 de kilometri pe oră în timpul averselor, uneori chiar mai mari, în special în sudul, centrul și estul țării.

Related posts

Ce are de câștigat România dacă Franța devine lider militar al Europei. Analiza făcută de un reputat profesor de la Oxford

econtext

O fetiță s-a electrocutat ieri în timp ce se juca într-un parc din Sectorul 6 al Capitalei

econtext

Rusia a folosit spațiul arerian românesc ca să atace Ucraina. Sirenele au sunat în Tulcea și Galați

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix