Sâmbătă, miniștrii de finanțe ai UE au încercat să ajungă la un acord până la sfârșitul anului cu privire la o reformă fiscală care să abordeze deficitele bugetare și datoria publică.
Sâmbătă, miniștrii europeni de finanțe au aprobat un program pentru modificarea legislația fiscală a Uniunii Europene până la sfârșitul anului, în efortul de a echilibra reducerile datoriilor cu investițiile în funcție de nevoile fiecărei națiuni.
Vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Valdis Dambrovkis a explicat că președinția spaniolă se angajează la acest moment să respecte intervalul de timp propus, și anume sfârșitul anului. În acest sens, miniștrii europeni de finanțe au schițat o modalitate, denumită simbolic „camino fiscal”.
Dombrovskis se referea la cunoscutul pelerinaj catolic la altarul apostolului Iacov din catedrala din Santiago de Compostela, oraşul din nord-vestul Spaniei în care au avut loc discuțiile, cunoscut și sub numele de „camino de Santiago”.
Se caută măsuri
Regulile fiscale ale UE susțin utilizarea monedei euro de douăzeci de națiuni și stabilesc o limită pentru deficitul bugetar de 3% din PIB și o limită pentru datoria publică de 60% din PIB.
Cu toate acestea, în ultimii doi ani, pandemia de COVID-19 și criza prețurilor energiei au necesitat cheltuieli guvernamentale substanțiale, motiv pentru care majoritatea țărilor UE depășesc aceste limite.
Ca urmare, Comisia și guvernele Uniunii Europene discută despre modificări ale cadrului pentru a ține cont de diferențele semnificative de nivel de datorie și de creșterea economică între țările UE, asigurând în același timp egalitatea de tratament.
Germania și Franța nu ajung la un comun acord
Principala confruntare este între Germania, care dorește standarde de reducere a datoriilor anuale egale pentru toți, și Franța, care consideră că politicile individuale nu funcționează și că metodele negociate individuale de reducere a datoriilor sunt calea de urmat.
La complexitatea discuțiilor se adaugă nevoia de cheltuieli mari pentru apărare ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, precum și necesitatea de a oferi stimulente guvernelor pentru a investi în tranziția verde și digitală a economiilor lor.
La următoarea reuniune a miniștrilor de finanțe din octombrie, ministrul spaniol de Finanțe Nadia Calvino a spus că Spania, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul anului, speră să ajungă la un acord inițial, dar că ar putea fi necesare mai multe discuții, potrivit Adevărul.