0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Conflictul Iran-Israel și pachetul militar american pentru Ucraina. Expertul Valentin Naumescu: „Vine în al 12-lea ceas”

Conflictul direct dintre Iran și Israel se va opri deocamdată, susține profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu. El crede că o potențială legătura dintre atacul Iranului asupra Israelului și deblocarea ajutorului SUA pentru Ucraina este o speculație.

Cu câteva ore înaintea deciziei Camerei Reprezentanților de a aproba pachetul de ajutor militar de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, „Adevărul” a discutat cu profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu despre potențialele efectele ale votului parlamentarilor americani și despre situația conflictului deschis dintre Israel și Iran.

Naumescu este profesor de Relații Internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB.

Valentin Naumescu: Dacă ne referim strict la acest schimb militar, să spunem așa, la acțiunile militare recente, eu cred că se va stinge acum. Pe moment, acest episod conflictual se va stinge, pentru că Iranul nici nu este pregătit, nici nu este dispus să intre, în momentul în care ne aflăm, într-un război direct, major cu Israelul. Nici Israelul nu cred că-și dorește acum un război și chiar nu are niciun interes să-l înceapă.

De aceea, cele două părți de fapt, și-au calculat foarte bine politic și militar răspunsurile, astfel încât să-și bifeze politic obiectivele de imagine în regiune, dar în același timp să nu producă victime sau distrugeri care să ducă într-adevăr la izbucnirea unui război direct între ele. Practic, Israelul a avut ultimul cuvânt în acest schimb militar. Eu cred că pentru moment se oprește aici.

Conflictul însă nu se stinge. El este vechi, este istoric, ține de, dacă vreți, de doctrina teocrației de la Teheran, care are ca obiectiv declarat dispariția Israelului, deci, cu siguranță conflictul nu dispare.

„Calculul Iranului este pe termen mediu și lung”

Cu ce rămânem după acest schimb de lovituri dintre Israel și Iran?

După acest episod conflictul militar care cred că se va stinge pentru moment, rămânem cu ideea că Iranul a mai trecut un prag, a mai traversat o limită a agresivității sale în regiune față de Israel.

Este pentru prima dată în istorie, după înființarea statului Israel în 1948, când Iranul a atacat în mod direct statul Israel, iar ei au dorit să puncteze acest lucru. Acesta a fost un obiectiv politic al Teheranului. Pentru a arăta că este un început. Ca întotdeauna, orice mare război are un început. Au arătat facțiunilor radicalizate din Orientul Mijlociu că da, Iranul își permite, îndrăznește să lovească direct Israelul, chiar dacă acum nu sunt pregătiți pentru a intra într-un război direct. Dar asta nu înseamnă că în viitor, în câțiva ani, lucrul acesta nu va fi posibil. Acesta era semnalul pe care Iranul a vrut să-l dea, „ne întărim militar, nu ne mai este teamă de Israel și putem să-i lovim în mod direct”.

Pe viitor, pe termen mediu, privesc cu îngrijorare situația din Orientul mijlociu. Este posibilă o agravare a conflictului între Iran și Israel, în contextul apariției a tot mai multor facțiuni radicalizate în Orientul Mijlociu, pentru că aici este de fapt, miza strategică a Iranului: de a capta de partea sa grupările care se radicalizează. Mesajul Iranului a fost pentru toți cei din Orientul Mijlociu nemulțumiți de actuala ordine politică. Calculul Teheranul este pe termen mediu și lung de a încerca să atragă de partea sa toate nemulțumirile în care vor apărea în Orientul Mijlociu.

Operațiunea Iranului a fost motivată de un atac israelian asupra consulatului iranian din Damasc (Siria). Credeți că Israelul va evita astfel de operațiuni, în viitor, știind că s-ar putea aștepta la replici dure ale Iranului?

Cred că ori de câte ori forțele militare israeliene și serviciile de securitate vor ști cu siguranță, sau vor avea indicii serioase, că pot elimina comandanți militari care sunt implicați în acțiuni teroriste, în acțiuni războinice împotriva Israelului, o vor face oriunde în lume. Îi vor găsi și îi vor elimina.

Vom vedea probabil de-a lungul anilor și cum Israelul va căuta să elimine unul câte unul, pe toți liderii Hamas care au fost implicați în atacul criminal din 7 octombrie anul trecut. Aceștia nu au scăpare, oriunde s-ar ascunde în Orientul Mijlociu sau în lume. Mai devreme sau mai târziu, îi vor găsi și îi vor elimina.

Despre ajutorul american pentru Ucraina: „este ceasul al 12-lea”

Unii analiști care spun că această acțiune a Iranului, care ar fi fost încurajată sau chiar determinată de Rusia, a avut ca efect stimularea SUA de a debloca ajutorul militar pentru Ucraina. Ce credeți?

Eu nu am indicii suficiente pentru a face o asemenea legătură. Cred că suntem în într-o zonă pur speculativă. Nu zic că nu e imposibil, dar eu nu am indicii, n-am elemente pe care să-mi sprijin o asemenea conexiune.

Ce efect va avea ajutorul american în Ucraina?

Chiar dacă vine votul (discuția este purată înaintea deciziei Camerei Reprezentanților-nr) – și bănuiesc că democrații vor susține proiectul, chiar dacă paternitatea formală a acestuia este republicană și aici sublieniez că nu este proiectul de lege al administrației Biden, ci un proiect propus de republicani – va fi nevoie de timp pentru ca armamentul și muniția să ajungă în Ucraina.

Pe de o parte, pentru că nu prea se mai găsesc arme și muniții pe piața de armament occidentală. Războiul din Ucraina efectiv a golit stocurile și este o criză în acest moment, în special de muniție.

Deci trebuie reluată producția militară. Europenii au niște planuri de relansare a industriei de apărare, dar ele vor începe să producă semnificativ abia într-un an-doi. Sursele sigure rămân cele americane. Singura țară care și-a menținut o industrie de armament puternică este SUA.

Pe de altă parte, va fi o perioadă de formalități birocratice, de achiziții, de transport și transfer către Ucraina. Deci să nu ne imaginăm că a doua zi după votul din Congres, armata ucraineană va avea arme și muniție. Nu este chiar așa. S-ar putea să treacă câteva săptămâni bune, poate o lună, două, până să înceapă să se simtă efectul. Și, repet, situația este critică în acest moment. Este ceasul al 12-lea, având în vedere că vedem o ofensivă teribilă a rușilor. În est, armata rusă este aproape de punctul de a de a sparge frontul, deci să sperăm că nu va fi prea târziu.

Related posts

Generalul rus care a condus operațiunea din Ucraina a murit. Bărbatul căzuse în dizgrația lui Putin – Încă o moarte suspectă la Moscova

econtext

PRIMA CASA DOAR IN LEI: Apartamentele s-ar putea ieftini substantial. VEZI cum se vor calcula noile preturi

Asaftei Bogdan

Cum arată corupția în Rusia: 1.500 de metri avea casa lui Timur Ivanov, ministrul arestat al Apărării, pusă pe numele soției. „În fiecare an, își cumpărau o mașină sau motocicletă nouă”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More