28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Corespondență de pe frontul din Ucraina: Ziua Națională printre ruinele războiului

Corespondență de pe frontul din Ucraina: Alarmele sună noaptea în Dnipro. Orașul este aproape în beznă, iluminatul public fiind oprit. Doar pe ici pe colo vezi câte o luminiță în depărtare de la vreo clădire sau mașină.

Corespondență de pe frontul din Ucraina, Dnipro: Iarna a venit devreme iar temperaturile deja sunt foarte scăzute, spre deosebire de anul trecut când aceasta a fost relativ blândă. Vântul e tăios, nefiind deloc plăcut să mergi zilele acestea pe străzi pentru perioade lungi.

În zonele de front probabil că este foarte greu de rezistat, oricât de gros ai fi îmbrăcat, mai ales în tranșee. Realitățile crunte ale primelor două războaie mondiale despre care am învățat la istorie și am urmărit nenumărate documentare storc din nou de energie și viață sute de mii de militari în Europa, foarte aproape de granița țării noastre. Iar civilii mor în continuare, aproape zilnic, ca urmare a bombardamentelor rusești în zone lipsite de importanță militară.

Corespondență de pe frontul din Ucraina: Ziua Națională printre ruinele războiului

Eșecurile de pe front ale rușilor se convertesc în bombardamente de răzbunare asupra populației civile din Ucraina. Chiar dacă presa relatează tot mai puțin despre ororile războiului de aici, acestea continuă…

Sunt cu gândul și inima la România întrucât azi celebrăm Ziua Națională. Anul 1918 a reprezentat un moment istoric de grație, în care toate cărțile militare și diplomatice au fost jucate magistral de liderii politici români ai acelor vremuri. Aproape uimitor dacă ne gândim la dezamăgirile politice ale țării noastre din ultimele 3 decenii!

Dar iată că acum, contemporani cu turbulețele de securitate extrem de brutale generate de conflictele din Ucraina și Israel, este o șansă mare pentru țara noastră faptul că ne aflăm sub umbrela de protecție a NATO și a Uniunii Europene.

Cei care atacă în discursul public sau prin voturi în parlament apartenența României la aceste două structuri internaționale ale lumii libere, ar pune țara noastră în situația vulnerabilă politic și militar în care se găsește Ucraina și chiar și Republica Moldova.

Corespondență

Pe drumul de 6 ore cu microbuzul de la Mykolaiv la Dnipro am călătorit împreună cu doi soldați ucraineni. Unul dintre ei fusese împușcat în mână și în picior. Rănile nu au fost însă grave, iar acum se întorcea la camarazii lui de pe front.

Mi-a arătat fotografii cu rănile sale și cu perioada în care a stat în spital. Dar și cu soția și fetița lui. Le doresc curaj, spirit de reziliență și șansa de a supraviețui acestui război în care atât de mulți ucraineni și-au dat viața pentru libertate și pentru un viitor democratic și integrat în familia democrațiilor euro-atlantice. În același timp, am gândurile îngreunate de faptul că știu prin au trecut și prin ce trebuie să mai treacă acești oameni.

Corespondență

În Odesa am am vizitat, printre altele, ruinele catedralei ortodoxe lovite de ruși, Muzeul de artă unde o rachetă a lui Putin a făcut recent un crater uriaș, dar și Hotelul Odesa, de la malul mării, atacat în cadrul dezlănțuirii de violență a Moscovei față de exportul de grâne ucrainene.

În Mykolaiv, în timpul alarmelor antiaeriene, am fotografiat clădirea administrației regionale distruse de ruși printr-un atac în 29 martie 2022 care a răpit 37 de vieți și a rănit alte 34 de persoane.

Corespondență

De asemenea, am văzut blindatele lui Putin care au atacat orașul în asediul inițiat de ruși în 26 februarie 2022 care a durat aproximativ 6 săptămâni. Acestea zac acum distruse și expuse în centrul orașului ca un muzeu militar al unui război aflat în desfășurare. Liceul Mykola Arkas, cel mai vechi din oraș, și multe alte clădiri au fost lovite.

Corespondență

De ziua Națională a României, până la momentul scrierii acestui text, rușii au trimis asupra Ucrainei 25 de drone și două rachete Khinzal X-59. 18 drone și una dintre rachete au fost distruse. Raportul privind eventualele victime încă nu a fost publicat. Ieri rușii au ucis însă 4 civili și au rănit alți 16.

Se duc lupte grele în Herson

Se duc lupte grele în Herson, acolo unde ucrainenii au reușit să creeze și să mențină 4 capete de pod pe malul stâng al fluviului Nipru. De asemenea, în zonele Avdiivka și Bakmut unde rușii desfășoară acțiuni ofensive suferind însă pierderi grele.

Aceasta este, pe scurt, rutina vieții de zi cu zi din țara vecină care apără acum porțile Europei de invadatorii de la Moscova. Invadatori pe care îi cunoaștem și noi bine întrucât au bulversat în mai multe rânduri și istoria României al cărui moment de grație din 1 decembrie 1918 îl celebrăm azi.

Preloare: Newsweek România

Related posts

China îl avertizează pe Biden: Repetă greșeala lui Trump

econtext

Bombă la Indian Wells! Sorana Cîrstea s-a calificat în sferturi!

Cazaban Emilia

Londra îl expulzează pe atașatul militar rus și limitează timpul de ședere în țară al diplomaților

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix