10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI Coronavirus

CORONAVIRUS ROMANIA. Topul scumpirilor cauzate de criza pandemiei de coronavirus

CORONAVIRUS ROMANIA. Criza pandemica a generat un val urias de scumpiri pe tot teritoriul Romaniei, scumpiri uriase si greu de anticipat.

Cea mai pregnanta scumpire a avut loc la nivelul produselor alimentare, unele alimente inregistrand avansuri de preturi si de 7-8 ori!

Econtext publica un top al celor mai mari scumpiri care au avut loc in ultimele saptamani, scumpiri cauzate de panica pandemica ce a cuprins intreaga Romanie.

CORONAVIRUS ROMANIA. Datele au fost culese de la diferiti comercianti, lanturi mari de magazine, dar si producatori si vanzatori mai mici, intrucat nu au aparut inca statistici oficiale (statistica preturilor pentru luna martie, realizata de Institutul National de Statistica (INS), va aparea de abia la mijlocul lunii viitoare).

Inflatie in 2020

Reamintim, tinta de inflație pentru acest an este de 2.5% față de 2019, potrivit BNR. O valoare apropiată rezulta si din predictiile Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), care vede rata inflației la 3% la sfârșitul anului (respectiv, o medie anuală de 3.1%).

CORONAVIRUS ROMANIA. Dar acum putem spune ca aceste predictii nu mai sunt de actualitate. Cu scumpirile din aceasta perioada, aceste prognoze sunt deja cu mult depasite, astfel incat se impune o reajustare rapida.

Iar daca ne uitam la cifrele de luna trecuta (in februarie, rata inflației s-a situat la 3.05% față de luna similară a anului precedent), vedem ca se contureaza o realitate extrem de trista. Mai precis, in februarie, cel mai mult s-au scumpit marfurile alimentare (4.09%), care si acum sunt in primplanul scumpirilor. Pe scurt, alimentele erau deja in top la scumpiri in lunile trecute, iar acum ritmul lor de scumpire a explodat efectiv.

Scumpiri in pandemie

Pandemia coronavirus a generat o scurtcircuitare masiva a lantului comercial de distributie si aprovizionare cu marfuri a populatiei. Alaturi de panica, restrictiile in crestere, scaderea productiei agricole si industriale, toate acestea impreuna au condus la o crestere si mai accelerata a preturilor la alimente.

CORONAVIRUS ROMANIA. Da, alimente sunt cele care s-au scumpit cel mai mult in aceasta perioada, iar unele scumpiri depasesc orice imaginatie.

Si iata TOPUL celor mai mari SCUMPIRI din aceasta perioada.

  1. Produsele de panificatie. Acestea au inregistrat o scumpire de circa 10-15%, fiind de asteptat ca aceasta tendinta sa continue intr-un ritm si mai accentuat, daca criza actuala va continua.
  2. Ciupercile s-au scumpit, in medie, cu 20-30%, in functie de sortiment. De exemplu, ciupercile Champignon costa 6.79 lei/jumatate de kilogram, la Mega Image. Inainte de inceperea acestei crize pandemice, cutia deciuperci costa circa 5 lei. La fel pentru ciupercile Pleurotus, pretul unei cutii de jumatate de kilogram are un pret de 7.89 lei. In urma cu o luna, pretul era de maxim 6 lei.
  3. Cartofii au inregistrat o scumpire ce variaza intre 75% si peste 200%, fiind observate si preturi de 7 lei/kg. Inainte de criza, un kilogram de cartofi se vindea cu 1.5-2 lei. Acum, in lantul de magazine Mega Image, unul dintre cele mai mari din tara, un kilogram de cartofi rosii se vinde cu 2.49% lei/kg, iar un kilogram de cartofi albi se vinde cu 2.79 lei/kg. Iar daca-i vrem si ambalati, atunci pretul lor e si mai ridicat. Cu mult chiar! In saci de ata, kilogramul de cartofi costa 3.84 lei. In alte magazine insa, au ajuns si la preturi mai piperate. Si, atentie, nu ne referim la produse ecologice, la cartofi bio sau altele de acest gen. Nu, la cartofii clasici, normali.
  4. Carnea de pui s-a dublat la pret in unele magazine, imediat dupa primele masuri restrictive. Totusi, in ultimele zile, ea s-a intors usor, usor la preturile dinainte. Dar nu peste tot! Astfel, pieptul de pui dezosat, care in urma cu o luna costa 16-18 lei kilogramul, ajunsese la 30 de lei si chiar mai mult la unii comercianti. Totusi, in lanturile mari de magazine, pretul acestuia a ramas stabil sau a revenit la valorile pre-criza. Astfel, la Kaufland, un kilogram de piept de pui costa in aceste zile 16,49 lei. Iar la Selgros, el se vindea cu 17.59 lei, dupa cum reiese din cataloagele editate de hypermarket. In schimb, la Mega Image, kilogramul de piept de pui dezosat costa 20.39 lei. Cu circa 25% mai mult decat in Kaufland.
  5. Legumele bio au inregistrat si ele scumpiri uriase. Acestea sunt deja mai scumpe fata de legumele clasice, neecologice. Acesta nu a fost insa un motiv suficient pentru comercianti de a mentine preturile la un nivel stabilizat. De exemplu, salata bio se vindea la unii producatori mai mici cu 13,8 lei pe bucata. Cum este aceasta salata ”fericita” din imagine. Nu intelegem c ear putea fi ”fericit” la o salata cand pretul este acesta. Iar inainte de criza pandemica, salata bio se vindea cu 4 – 5 lei. Ceea ce inseamna ca a avut loc cel putin o dublare a preturilor. Si, spre comparatie, o salata normal costa acum o luna 1.5-2 lei. Practic, de zece ori mai putin fata de o salata fericita, acum, in criza pandemica.

CORONAVIRUS ROMANIA. Bineinteles, fluctuatiile de preturi sunt normale intre magazine, fiind firme diferite, cu profil diferit, lucru mai mult decat acceptabil intr-o economie libera, de piata.

Totusi, ceea ce am subliniat noi este diferenta uriasa de pret intr-o perioada extrem de scurta. Altfel zis, aceste scumpiri care au avut loc in mai putin de o luna, scumpiri putin justificate economic. Cel putin la nivelul la care au ajuns.

Iar acestea nu sunt singurile efecte negative provocate de criza COVID-19. Econtext a realizat un top 10 al acestor efecte negative generate de coronavirus, iar unele sunt de-a dreptul catastrofale pentru economia Romaniei.

Related posts

ROMANI, nu va scoateti banii din banci! NOUA ANTI-MITURI despre spaima cipriota si cum sa evitam panica sinucigasa

Asaftei Bogdan

Guvernul și-a propus realizarea unui proiect de tren metropolitan în Capitală

Cazaban Emilia

INS: Impactul prăbușirii demografice și deficitul comercial asupra economiei, cele mai mari probleme ale României

econtext

1 comment

CORONAVIRUS bagă economia României în colaps. TOP 10 EFECTE NEGATIVE generate de pandemie - econtext.ro 6 aprilie 2020 at 08:31

[…] Pentru o analiza complete privind scumpirile si ieftinirile din aceasta perioada, click AICI. […]

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More