5 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Criza a prabusit piata locuintelor. Care sunt judetele in care criza a pus pe butuci piata rezidentiala

Constructiile s-au prabusit puternic de cand a inceput criza, iar acest fapt poate fi observat daca avem in vedere numarul locuintelor finalizate in ultimii ani.

Econtext a publicat diverse articole despre casele si apartamentele din Romania, dar a fost omis un fapt esential.

Am publicat un bilant al locuintelor realizate in ultimii douazeci de ani, dar si un bilant al locuintelor din ultimii ani.

Vezi aici topul judetelor din Romania dupa numarul locuintelor construite in ultimii douzeci de ani. Vezi unde s-a construit cel mai mult!

Iata cate case si apartamente s-au construit in fiecare judet in ultimii ani. Harta locativa a Romaniei

Locuinte – numar total

In aceste doua analize am aratat totalul, numarul total al locuitelor construite pana in acel an, dar am omis un fapt mai mult decat relevant. Anume, nu am spus cate locuinte s-au finalizat efectiv doar in acei ani.

Este important sa vedem totalul locuintelor, adica numarul total al locuintelor construite de la inceputuri si pana in prezent, in acesti ani. Cu alte cuvinte, cate locuinte au fost construite de la inceputuri si pana in, de exemplu, anul 2008. Dar la fel de important este sa vedem si cate locuinte s-au construit doar in 2008.

Astfel, daca analizam cate locuinte s-au finalizat strict intr-un an, situatia se schimba radical. Adica, vedem efectiv cat de puternic a franat piata constructiilor. Cel putin la nivel rezidential (prin locuinte intelegem atat apartamente, cat si case, vile, etc.).

Si vom prezenta aceasta evolutie din 2008 (primul an al crizei) si pana in 2010, acestea fiind cele mai recente date.

Scaderi

In total, piata locuintelor a crescut in opt judete, dar a scazut in 34 de judete in acest interval (2008 – 2010). La nivelul intregii tari, numarul locuintelor finalizate a scazut cu 27,3% in 2010, fata de 2008. Astfel, in 2010 au fost terminate 48.862 de locuinte, fata de 67.255 in 2008.

Defalcat, cel mai mare declin a fost inregistrat in judetul Arad. Numarul locuintelor finalizate in Arad a scazut cu doua treimi in 2010 fata de 2008 (67,1%, mai exact). Astfel, in anul 2008 au fost finalizate 1.480 de locuinte, pentru ca doi ani mai tarziu, in 2010, sa avem doar 487 de locuinte terminate. Rezultat: scadere de 67,1%.

Urmeaza Sibiu, cu o scadere de 62,3%, Cluj (cu 56,2% mai putine locuinte terminate in 2010 fata de 2008), Satu Mare (-53%).

Practic, in primele zece judete intalnim sase din Ardeal, ceea ce s-ar putea contura ca o tendinta, anume ca frana de pe piata locuintelor a fost mai puternica in Ardeal.

Cresteri

La polul opus, au fost si opt judete in care piata locuintelor a continuat sa se dezvolte, inregistrand avansuri in 2010 fata de 2008. Cea mai pronuntata crestere a avut loc in Giurgiu, care este cel mai sarac judet din tara.

In 2010, numarul locuintelor finalizate in acest judet s-a ridicat la 513, fata de 406 locuinte terminate in 2008. Probabil costurile mai mici au permis mentinerea tendintei pozitive in acest judet.

 

 

Dar iata cum a evoluat piata locuintelor in fiecare judet din Romania (din 2008, cand a inceput criza, s pana in 2010):

 

 

https://web.archive.org/web/20120312153127/https://econtext.ro/dosar–2/analiza/criza-a-prabusit-piata-locuintelor-care-sunt-judetele-in-care-criza-a-pus-pe-butuci-piata-rezidentiala.html

 

Related posts

TOP EUROPEAN: In ce tari din Europa se moare cel mai mult. VEZI cum se moare pe capete in Romania

Asaftei Bogdan

Zelenski a recunoscut posibilitatea organizării unor discuții privind formula de pace într-un stat din Europa

econtext

Zelenski, vizită istorică în Canada. Trudeau i-a promis sprijin „atâta timp cât va fi nevoie”. Apelul liderului de la Kiev

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More