15.8 C
București
7 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Criza a rupt Romania in doua: salariile au urcat cu 50% in unele sectoare, dar s-au prabusit cu 30% in altele. Vezi cine a castigat/pierdut pariul cu criza

Fabricarea textilelor, salubritatea si constructia de autovehicule sunt domeniile care au castigat pariul cu criza, dupa cum reiese dintr-o analiza realizata de Econtext.

Analiza prezinta evolutia salariilor in cele mai importante sectoare ale economiei, iar angajatii din sectoarele mentionate au inregistrat cele mai mari cresteri salariale.

Douazeci de sectoare

Econtext va arata cum a evoluat salariul mediu in cele mai mari sectoare ale economiei de la finele anului 2008 si pana la sfarsitul anului trecut.

In trei ani, trei ani de criza! Si avem in vedere douazeci de sectoare economice, anume domeniile cu cea mai mare relevanta in economia Romaniei.

Practic, vom vedea ce salarii au avut textilistii, minerii, constructorii, petrolistii, comerciantii, postasii, dascalii, dar si angajatii din industria alimentara sau administratie publica in decembrie 2008 si cat aveau in decembrie 2011.

Foarte important: este vorba despre salariul net!

Econtext nu este la prima analiza in care pune sub lentila microscopului retributiile cu care sunt platiti diferiti angajati din tara noastra. Sa amintim cateva din aceste radiografii:

Cine este Consiliul National al Audiovizualului (CNA)? Iata cu ce salarii sunt platiti membrii CNA-ului

Banii jandarmilor, la control! Topul salariilor incasate de sefii jandarmilor din toate judetele Romaniei

Atentie, Garda Financiara! Topul salariilor cu care sunt platiti comisarii sefi de la Garda Financiara din toate judetele tarii

Topul primarilor din Romania in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga primarul din orasul tau!

Topul salariilor incasate de judecatorii din Romania. Vezi cat castiga cei mai puternici judecatori din tara noastra.TOP national!

Cum de au crescut salariile?

Potrivit analistilor, cresterile salariale au venit atat pe baza eficientizarii fortei de munca, cat si prin introducerea noului Cod al Muncii.

Noua legislatie a muncii a fortat multi antreprenori sa treaca in contract intregul salariu al angajatilor, fapt care nu prea se intampla in tara noastra. Si care nu este un flagel eradicat in totalitate.

In plus, au existat si cresteri reale, in care salariile chiar au fost majorate, chiar daca ne aflam in criza. In special in domenii unde produsele se duc la export, precum textile, constructii auto. Sau in domenii unde au existat scumpiri ale produselor create, cum ar fi industria extractiva sau agricultura. Scumpirile din aceste domenii au adus si majorari salariale pentru angajatii acestora.

Top

Si cine sunt castigatorii crizei? Salariatii din fabricile de textile sunt acesti castigatori. In decembrie 2008, salariul mediu din sectorul fabricarii produselor textile se ridica la 896 lei.

Trei ani mai tarziu, in decembrie 2011, salariul mediu din acest domeniu era de 1.300 lei. Rezultatul: avans de 45,1%!

Pe urmatoarea pozitie se plaseaza personalul din salubritate. Acestia au urcat de la 1.073 lei pana la 1.489 lei. Adica, avans de 38,8%.

Din nefericire, nu toti romanii s-au bucurat de cresteri salariale. Sunt si domenii unde lefurile au scazut, iar aceste domenii sunt, din nefericire, cele unde lucreaza angajatii bugetari.

 

Dar iata cum a evoluat salariul mediu in cele mai importante sectoare ale economiei (salariul net):

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/criza-a-rupt-romania-in-doua-salariile-au-urcat-cu-50-in-unele-sectoare-dar-s-au-prabusit-cu-30-in-altele-vezi-cine-a-castigatpierdut-pariul-cu-criza.html

Related posts

Culmea absurdului: Vladimir Putin e pasibil de închisoare în Rusia după ce a denunțat rebeliunea mercenarilor Wagner

econtext

De ce a ajuns Rusia în vizorul ISIS

econtext

Peste 200 de morți în atentatul din Iran. Teheranul jură răzbunare. Ce armată pregătește

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More