23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Criza nu exista pentru toti in Romania. Vezi in ce judete ECONOMIA galopeaza de parca nici n-ar fi criza

Criza nu exista in tara noastra. Cel putin in unele parti ale Romaniei, criza pare sa nu fi lasat nici o urma, nici o amprenta.

Da, motoarele economice nu au incetinit in toata tara. Chiar mai mult decat atat, s-au intensificat in unele orase.

Econtext va arata ce s-a intamplat cu economia fiecarui judet din Romania in ultimii trei ani, de cand suntem in criza. Altfel spus, cu cat va creste valoarea economica a fiecarui judet in acest an, comparativ cu 2009, anul cand a izbucnit criza.

Datele au fost transmise de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Avans de peste 25%

Si vom vedea rate incredibile de crestere in unele parti ale tarii. In cateva judete, economia a urcat in acesti ani cu peste 25%. In plus, nu este vorba despre judetele puternice, consacrate, ci despre judete medii, fara putere industriala sau comerciala uriasa.

Cum ar fi Buzau. Sau Mures. Pe scurt, in intervalul 2009 – 2012, peste zece judete vor inregistra un avans economic de peste 25%. Iar Bucurestiul nu figureaza printre ele.

Econtext nu este la prima analiza despre evolutia economia a Romaniei sau a judetelor din componenta ei.

Iata cateva astfel de analize: despre PIB-ul pe cap de locuitor in Romania (vezi AICI care sunt cele mai bogate judete) sau despre bugetul fiecarui judet (afla AICI cu cat si-a crescut fiecare judet bugetul in ultimii zece ani).

Turatie maxima

Pe ansamblu, toate judetele se vor bucura de o crestere economica in perioada 2009 – 2012. Dar cresterea va fi diferita, situandu-se in palierul 9% – 30%. Astfel, in intervalul mentionat, cel mai puternic avans va fi inregistrat de judetul Arges.

In 2009, produsul intern brut (PIB) al judetului Arges s-a situat la 17,5 miliarde de lei. Iar in 2012, PIB-ul acestui judet va ajunge la 22,8 miliarde de lei. Ceea ce inseamna un avans de 30,3%! Rezulta o medie anuala de 7,6%.

Surprinzator, pe locul doi se situeaza Buzaul.

Acesti ani vor aduce Buzaului o dezvoltare tot de peste 30% (de la 7,3 miliarde in 2009, pana la 9,5 miliarde in 2012).

La polul opus se afla judete precum Bacau, Covasna, Calarasi sau Mehedinti. Judete mari, precum Bucuresti sau Cluj, ocupa se pozitioneaza in a doua parte a clasamentului.

De exemplu, Bucurestiul ocupa locul 27 in topul dezvoltarii economice pe timp de criza. Iar Clujul se claseaza pe pozitia 37!

 

 

Dar iata cum va evolua valorea economica a fiecarui judet in anii crizei 2009 – 2012:

 

 

https://econtext.ro/economie/macro/criza-nu-exista-pentru-toti-in-romania-vezi-in-ce-judete-economia-galopeaza-de-parca-nici-n-ar-fi-criza.html

Related posts

Ce nu spune recensamantul: zeci de mii de romani s-au evaporat de pe harta tarii. Vezi cati romani au disparut din fiecare judet din 1990 si pana in 2011

Asaftei Bogdan

A fost dat afară! Decizia luată de Moscova. Situaţia de pe frontul din Ucraina era dezastruoasă

econtext

Doi pui de panda roşu s-au născut la ZOO Braşov. Premieră în România

Cazaban Emilia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix