1.4 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cum ar putea rezista Rusia încă aproximativ trei ani pe frontul din Ucraina deși a pierdut un număr „uluitor” de tancuri

Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri în războiul declanșat Ucrainei în februarie 2022, însă are suficiente stocuri de blindate de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulţi ani, arată raportul anual publicat de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) din Londra, conform Reuters.

Documentul citat de Reuters menţionează că ruşii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean.

Rusia ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani

Studiul arată că rusia a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi.

Forţele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active – de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 şi T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate.

Raportul IISS remarcă afirmaţiile unor directori din industria rusă care au susţinut că a crescut producţia militară. Oficialii ruşi au vorbit despre planuri de reluare a producţiei de tancuri T-80.

Analistul în domeniul apărării Alexander Neill din Singapore consideră că nivelul pierderilor Rusiei – 3.000 de tancuri – este „uluitor”.

„Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebări este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensivă majoră din viitor”, a apreciat cercetătorul, care este şi membru al grupului de reflecţie Pacific Forum din Hawaii.
Pierderi grele și pentru Ucraina

Ucraina a suferit la rândul său pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să îşi menţină stocurile în paralel cu creşterea calităţii acestora, observă IISS, conform Agerpres.

Comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat într-un interviu acordat recent agenţiei Reuters că prioritatea va rămâne apărarea, însă nu a exclus noi contraofensive.

„Obiectivele noastre sunt neschimbate: menţinerea poziţiilor (…) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”, a spus el.

Sîrski a preluat săptămâna trecută de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.

La scară mondială, IISIS a consemnat creşterea în 2023 a cheltuielilor pentru apărare cu 9% faţă de anul precedent şi estimează că tendinţa va continua şi anul acesta.

Senatul american, camera superioară a Congresului de la

Washington, a aprobat miercuri pachetul de asistență în valoare de 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului și Taiwanului, acesta urmând să fie trimis acum în Camera Reprezentanților, unde se va confrunta cu o soartă incertă, relatează Reuters.

Pachetul include 60 de miliarde de dolari, fonduri de asistență pentru Ucraina, 14,1 miliarde de dolari pentru Israel și 4,8 miliarde de dolari destinați Taiwanului și altor parteneri ai SUA din regiunea Indo-Pacificului, potrivit CNN.

Related posts

Ucrainenii au inventat o rachetă și au distrus sistemul „de neînvins” al Rusiei, S-400

econtext

37 de teroriști, uciși de armata americană. Statul Islamic, în vizorul SUA

econtext

Putin se gândește să atace din nou Kievul. ”Nu pot răspunde decât eu însumi”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More