5 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cum explică fostul comandant al forțelor americane în Europa contraofensiva parțial reușită a ucrainenilor. Lecțiile pe care trebuie să le învețe NATO

Fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, consideră că contraofensiva ucraineană nu a obținut rezultatele dorite, deoarece aliații occidentali nu au furnizat Kievului suficiente arme pentru a desfășura operațiuni de amploare.

„Desigur, am fost dezamăgit că contraofensiva ucraineană nu a dus la rezultatele pe care le-am sperat cu toții și pe care le-am prezis. Noi, Occidentul, am eșuat, nu Ucraina”, a spus Hodges, pe canalul de YouTube Silicon Curtain

Potrivit acestuia, Occidentul nu a oferit Ucrainei „arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune”. Drept urmare, „războiul s-a prelungit cu cel puțin un an”.

„Cred că a existat o anumită aroganță – o aroganță nevinovată, dar totuși aroganță – care s-a bazat pe ideea că, gata, de acum îi învățăm noi pe ucraineni cum să lupte când, în realitate, ei au zeci de mii de militari care deja luptă de zece ani, în vreme ce noi, vesticii, avem zero experiență în purtarea unui astfel de război la un asemenea nivel”, a explicat Ben Hodges într-un interviu acordat online și publicat pe Youtube.

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa a povestit că, până recent, simulările Alianței în așa-numitele jocuri de război, desfășurate la baza NATO de la Hohenfels din Germania, nu luau în considerare detalii precum câmpurile de mine, războiul electronic intens ori prezența dronelor pe câmpul de luptă. Acest lucru s-a schimbat odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

„Am acordat OPFOR (de la Opposing Force – forțele inamice NATO din scenariile de război) capacități de război electronic, drone și piese de artilerie clasică și reactivă (Katiușe) de care dispuneau rușii în 2015-2016”, a spus Ben Hodges. „Dar asta a schimbat complet datele. Când unitățile noastre se antrenează acolo, în primele 10 zile sunt pur și simplu făcute praf, până când învață cum să se descurce într-un astfel de mediu”. Generalul american nu a detaliat în ce fel au fost schimbate „complet datele” dar a precizat că generalul Mark Milley (fostul șef al Pentagonului până în octombrie 2023) „a văzut și a decis să schimbe complet întregul sistem de antrenament al trupelor SUA, în baza lecțiilor învățate în Ucraina”.

„Forțele noastre nu au operat niciodată într-un câmp de luptă plin de drone“
În aceste condiții s-a ajuns la situația paradoxală în care soldații ucraineni sunt antrenați de NATO să lupte într-un război complet diferit de tacticile învățate până acum în academiile militare vestice și în care, de fapt, țările Alianței sunt complet lipsite de experiență. „Forțele noastre nu au operat niciodată într-un câmp de luptă plin de drone. Nu avem nicio experiență într-un război în care trebuie să facem față unor câmpuri dense de mine Avem zero experiență în această privință”, a spus Hodges. Războiul din Ucraina e astfel complet diferit de restul războaielor în care SUA ori trupele NATO au fost până acum implicate după terminarea Războiului Rece cu fosta Uniune Sovietică.

Forțele americane au de pildă o experiență de luptă de pe urma războaielor din Irak și Afganistan, caracterizate mai degrabă prin lupte la scară mică, împotriva unor unități mici de insurgenți ori talibani, lipsiți de echipamente sofisticate ori armament greu. În schimb, o brigadă rusă de tancuri dispune de artilerie, drone, echipamente de bruiaj etc. – o putere de foc considerabil mai mare decât o grupă de talibani înarmați cu un aruncător de grenade și câteva Kalașnikovuri. În plus, militarii ucraineni au fost antrenați de NATO în tactici nu foarte utile în războiul static de tranșee adaptat însă tehnologiei secolului XXI. Generalul-locotenent Hodges povestește cum un ofițer ucrainean i-a spus că militarii Kievului sunt antrenați în „luptă urbană”, deși frontul din Ucraina se caracterizează mai degrabă prin „niște șiruri de copaci între care ai teren plat”.

Generalul a mai atras atenția asupra pierderilor suferite de Forțele Armate Ruse în aceste luni – distrugerea „artileriei, tancurilor, vehiculelor de luptă ruse”. În plus, potrivit acestuia, rușii au pierdut în total circa 300.000 de oameni, dintre care 20.000 în timpul atacurilor din toamnă. În același timp, au „cucerit” câțiva kilometri pătrați la marginea orașului Avdiivka.

Generalul american a remarcat că Ucraina a distrus sediul Flotei Mării Negre a Federației Ruse cu ajutorul rachetelor Storm Shadow, iar înainte de aceasta, nave de război în docul uscat de la Sevastopol. Hodges a subliniat că pentru o lungă perioadă de timp Occidentul a refuzat să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune, iar când a făcut-o, a fost în cantități mici și cu o serie de interdicții.

„Occidentul reglementează sau chiar leagă mâinile Ucrainei la spate”
„Dacă oferim rachete cu rază lungă de acțiune, va fi o creștere semnificativă a capacităților pentru Ucraina. Dar se pare că Occidentul reglementează sau chiar leagă mâinile Ucrainei la spate”, a spus Hodges.

Generalul a explicat că Ucrainei i se interzice utilizarea acestor rachete pentru a ataca pe teritoriul Rusiei. În opinia sa, nu ar trebui să fie cazul.

„Practic, le spunem că nu pot lovi pe teritoriul Rusiei, pot lovi doar pe teritoriile ocupate. Bineînțeles, atunci devine ușor pentru Rusia să plaseze o parte din comanda și controlul său logistic etc., dincolo de locul unde Ucraina poate ajunge”, a adăugat el.

Related posts

Polonia, încă un pas spre pregătirea pentru război. Ce îi obligă pe cetățeni

econtext

Greta Thunberg, arestată la Londra în timpul unui protest împotriva industriei petroliere

econtext

Israelul nu va recurge la „anexarea” pe model rusesc a Fâșiei Gaza. Va urma modelul „Transnistria”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More