5 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cum recrutează Rusia refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare. Povestea lui Leha, ajuns liderul fără voie al unei rețele de spionaj

Cum recrutează Rusia refugiați ucraineni! Strâmtorat în privința banilor și rămas fără loc de muncă pe salariu minim, refugiatul ucrainean Maxim Leha, pe atunci în vârstă de 22 de ani, tocmai găsise o nouă modalitate de a-și face un rost în Polonia, noua lui casă, relatează Wall Street Journal.

Anunțul publicat pe platforma Telegram la începutul anului 2023 nu părea să solicite prea mult de la potențiali doritori: pictarea de graffiti pe garduri și pasajele subterane ale autostrăzilor pentru 7 dolari pe lucrare. Leha a aplicat și i-a răspuns un bărbat care s-a identificat drept Andrzej. În doar câteva zile, Andrzej a mărit miza: Leha trebuia să amplaseze camere de-a lungul liniilor de cale ferată care transportau ajutor militar occidental către Ucraina vecină.

După câteva săptămâni, Leha a fost arestat alături de alte 15 persoane ce făceau această slujbă în cel mai mare caz de spionaj ajuns în atenția publică din istoria Poloniei. S-a dovedit că Andrzej era intermediar pentru o unitate de informații rusă care recruta oameni în situația lui Leha – persoane în dificultate care doreau să câștige bani rapid – pentru a spiona și a executa diverse joburi legate de spionaj. Activitatea lui a început la sfârșitul lui 2022.

La finele anului trecut, Leha fost condamnat la șase ani de închisoare pentru spionaj, după un proces în care a fost prezentat drept liderul unei rețele de spionaj.

„Au fost bani obținuți ușor”, a declarat recent Leha dintr-o închisoare din orașul polonez Lublin, un tânăr slab îmbrăcat în salopeta roșie destinată deținuților considerați periculoși.

Nu este limpede dacă informațiile furnizate de Leha și de ceilalți recruți au facilitat direct atacuri rusești asupra transporturilor de arme occidentale care au tranzitat regulat Polonia de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Totuși, potrivit oficialilor occidentali, Rusia a îmbinat cu succes înregistrările camerelor cu eforturi mai sofisticate, precum supravegherea prin satelit, pentru a urmări transporturile de hardware și muniție din Polonia și alte țări către depozite secrete din Ucraina, care au fost ulterior lovite cu drone și rachete ghidate.

„Aceste eforturi ieftine și aparent stângace nu sunt de disprețuit”, a comentat un oficial înalt al serviciilor secrete militare occidentale. „Fac parte dintr-o gamă bogată de instrumente de colectare de informații care a ajutat Rusia să distrugă materiale cheie cu investiții minime.”

O strategie cu risc scăzut

Cazul rețelei de spionaj din Polonia deschide o fereastră asupra eforturilor reînnoite ale Moscovei de a-și spori capacitățile de spionaj în Europa, pe măsură ce Kremlinul se pregătește pentru o lungă confruntare cu Occidentul. O parte din această rețea a primit o dură lovitură în momentul în care peste 600 de diplomați ruși au fost expulzați în urma invaziei ruse în Ucraina. Marea Britanie a spus că 60% dintre cei expulzați din Europa erau probabil spioni.

Astfel că acum Rusia folosește platforme sociale precum Telegram pentru a recruta tineri marginalizați, adesea imigranți, în majoritate bărbați, pentru a întreprinde acte banale, dar păgubitoare de spionaj și sabotaj. Strategia, care are costuri reduse și un risc scăzut pentru serviciile de spionaj ale Moscovei, permite Rusiei să stimuleze sentimentele anti-occidentale și, concomitent, să culeagă informații potențial importante, în timp recruții suportă consecințele.

„Acum încearcă să-și reclădească aceste capacități”, a apreciat Jacek Dobrzynski, purtătorul de cuvânt al departamentului de coordonare al serviciilor speciale din Polonia.

În ultimele săptămâni, s-au înregistrat o serie de cazuri similare de spionaj. NATO a avertizat luna aceasta cu privire la „o campanie de intensificare a activităților pe care Rusia continuă să le desfășoare în zona euro-atlantică”.

În aprilie, poliția britanică a arestat cinci bărbați care au incendiat un depozit legat de Ucraina și au ajutat Rusia să identifice alte posibile ținte pentru sabotaj. Aceasta a urmat arestării, anul trecut, a spionilor bulgari despre care se presupune că supravegheau instalațiile militare din Regatul Unit. În urmă cu câteva săptămâni, autoritățile din Germania au arestat doi cetățeni germano-ruși care au fost acuzați că au transmis fotografii și filmări ale infrastructurii militare.

Oficialii occidentali de securitate suspectează că Rusia este responsabilă de distrugerea cablurilor submarine de internet și a conductelor de gaze naturale, de atacuri asupra căilor ferate și comploturi de a lovi complexe militare.

Kremlinul a negat că s-ar afla în spatele acestor incidente.

„Auzim în mod constant acuzații nefondate și nedovedite împotriva noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Le respingem.”

Cum recrutează Rusia refugiați ucraineni: Un nou recrut

Această relatare a cazului polonez, asamblată din sute de pagini de documente de anchetă și un interviu cu Leha, oferă o fereastră rară către noua campanie a Rusiei.

Leha a trecut granița în Polonia la sfârșitul anului 2021, cu cinci luni înainte de invazia rusă. A găsit un post de casier la un supermarket, dar a început să caute repede modalități mai facile de a face bani rapid.

După o scurtă perioadă în care a transportat migranți fără acte prin Ungaria, un loc de muncă pe care l-a găsit pe Telegram și în urma căruia s-a ales cu trei luni de închisoare în Ungaria, a dat peste anunțul lui Andrzej.

Leha a spus că bănuia că a fost cooptat într-un efort al serviciilor ruse de informații.. Însă el spune că avea o educație precară și un cazier tot mai bogat, iar banii primiți l-au făcut să-și uite reținerile cu privire la trădarea patriei sale.

Andrzej l-a plătit pe Leha să pulverizeze sloganuri precum „Opriți NATO” de sute de ori. După fiecare job, Andrzej îl plătea în criptomonede bitcoin sau Ethereum.

În curând, Andrzej primea o slujbă mai importantă: să stârnească un incendiu în apropierea unei companii de transport ucrainene în orașul Biala Podlaska din estul Poloniei. Dar când Leha a ajuns la fața locului, și-a amintit de sfatul tatălui său de a nu „își construi fericirea pe nenorocirea altcuiva”.

Astfel că a frecat cărbune pe un gard pentru a-l face să pară deteriorat de foc, a făcut o fotografie și i-a trimis-o lui Andrzej.

Pe măsură ce cererile s-au acumulat, Andrzej i-a promis lui Leha o mașină și a transferat câteva sute de dolari în criptomonede pe care Leha le-a folosit pentru a cumpăra o Mazda 6 GG.

Andrzej a rămas fără chip. A vorbit cu Leha atât în ​​rusă, cât și în ucraineană, dar Leha a presupus că este ucrainean având în vedere utilizarea colocvială a limbii. Pe baza apelurilor telefonice, Leha a înțeles că Andrzej era într-o zonă cu două ore înaintea Poloniei, ceea ce îl plasa în fusul orar al Moscovei.

Când Leha i-a cerut să se întâlnească și a întrebat cum arată, Andrzej a răspuns: „Ca mașina ta nouă”.

Când a întrebat dacă îi ajută pe ruși, Andrzej a răspuns: „Este o chestie poloneză”.

„Și ce este în realitate?”, a continuat Leha

„Este o treabă internațională”, a scris el. „Scopul este de a arăta că oamenii s-au plictisit de acest război și de a crea o rezonanță majoră în societate.”

Supravegherea trenurilor

Cum recrutează Rusia refugiați ucraineni! Andrzej recruta activ și alți tineri imigranți din Polonia.

Printre ei se afla Maxim Sergheiev, un tânăr de 20 de ani care venise dintr-un oraș din afara Moscovei pentru a juca hochei pentru echipa locală Zaglebie Sosnowiec. Oamenii care l-au cunoscut au spus că a învățat aproape impecabil poloneză și s-a împrietenit cu cea mai mare parte a echipei încă de când a sosit, în 2021. Când Rusia a invadat Ucraina în anul următor, el a semnat o declarație prin care denunța războiul.

La fel ca mulți jucători tineri de hochei din Polonia, Sergheiev ducea mereu lipsă de bani. O slujbă de livrator s-a încheiat cu un accident de bicicletă. Arestat câteva luni mai târziu, poliția a găsit o conversație de grup cu Andrzej, precum și zeci de imagini și clipuri pe telefonul său mobil cu două gări importante din Varșovia, orașe din estul Poloniei și punctul de trecere a frontierei Malhowice-Nizankowice.

La un moment dat, Andrzej a recrutat o studentă din Belarus și un adolescent din Ucraina. Un alt membru al rețelei, Oleksii Pronkin, un tânăr ucrainean, a fost însărcinat să adune fotografii cu Academia Navală Poloneză din orașul de coastă Gdynia, precum și cu o bază navală de la Marea Baltică din vecinătate. El a mai trimis poze cu un terminal portuar comercial și cu un depozit de muniții din apropiere. În decembrie, Pronkin a fost condamnat la doi ani și două luni de închisoare pentru spionaj și apartenență la un grup infracțional.

Aproape toți cei care au răspuns la anunțul de angajare au discutat mai întâi cu Andrzej, care îi ghida personal sau le făcea legătura cu altcineva

Unii dintre cei care au vorbit cu Andrzej au spus că părea tânăr; alții l-au descris ca fiind de vârstă mijlocie și cu o voce profundă. În cele din urmă, nu s-a putut identifica dacă era mereu aceeași persoană sau un grup de ofițeri de informații ruși care se ocupau de grup.

Pentru ultima sarcină, Andrzej l-a cuplat pe Leha cu Artem Averba, un refugiat ucrainean de 19 ani pentru a amplasa împreună camere de-a lungul rutelor de tren care transportau ajutoare militare occidentale în Ucraina.

Pentru a le face cunoștință, Andrzej a creat un grup de Telegram numit „Grand Theft Auto: San Andreas” la sfârșitul lunii februarie 2023.

„Doar ca să fim toți pe aceeași lungime de unde și să nu existe confuzie între voi”, a scris Andrzej.

Tinerii și-au ales propriile nume de cod. Leha era Karim. Averba a ales Erewan, sau Erevan, în engleză. Andrzej le-a indicat pe hartă unde trebuiau să amplaseze camerele cu energie solară de-a lungul graniței de est a Poloniei cu Ucraina.

La câțiva kilometri mai spre est, au fixat o altă cameră pe șinele de tren dintre Rzeszow și punctul de trecere a frontierei Medyka „pentru a înregistra ajutorul militar care se duce în Ucraina”, a spus Averba mai târziu într-un interogatoriu. Cei doi au împărtășit apoi datele contului camerei cu Andrzej printr-o aplicație MyHome partajată, oferind tuturor celor trei acces pentru a viziona filmările în timp real.

Întorcându-se cu mașina la Varșovia, Leha a spus că se simțea din ce în ce mai neliniştit și se gândea să renunţe.

„Dar nu le-am spus celorlalți tipi, nu aveam încredere în ei”, a spus Leha, acum în vârstă de 23 de ani, din închisoarea din Lublin.

În ultima sa călătorie, pe 3 martie, pentru a instala camere în preajma orașului Kazimierz Dolny, și-a parcat Mazda lângă vechiul cimitir evreiesc al orașului. În timp ce se întorcea spre mașina lui, cel puțin șapte ofițeri de contrainformații au intrat și l-au reținut.

Din cei 16 arestați, 14 au ajuns la acorduri de recunoaștere a vinovăției, mărturisind acuzații de spionaj în schimbul pedepselor cu executare de la nouă luni la șase ani. Unul a fost închis într-o unitate de corecție pentru minori.

Leha a refuzat oferta în speranța de a obține o sentință mai ușoară pentru ceea ce el numește cooperarea sa cu autoritățile. Prima audiere a apelului său este programată săptămâna viitoare.

Când a fost întrebat dacă simte remușcări pentru că a lucrat pentru ruși, s-a gândit o clipă după care a spus: „Mă simt foarte rău pentru ceea ce am făcut”.

„Nu cred că este corect că am fost descris drept șef al operațiunii. Cred că aveau nevoie de un țap ispășitor”, a adăugat el.

În timp ce era condus înapoi în celulă, pe care o împarte cu un criminal condamnat, un gardian a comentat: „Nimănui nu-i place un trădător”.

Related posts

TOPUL GUVERNELOR EUROPENE: Guvernul Frantei, cel mai bun din UE, Grecia, cu doua capete peste Romania. VEZI de ce guvernul Romaniei e rusinea Europei

Asaftei Bogdan

Putin și-a dat termen să câștige războiul în 2024. Alocă 140 de miliarde pentru cheltuieli militare

econtext

Suntem în „pragul războiului nuclear”. Avertisment la Adunarea Generală a ONU

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More