15.8 C
București
8 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Cutremur în Marea Neagră. Cel mai puternic a făcut valuri de 5 m și a distrus 1.200 case. În ce an?

Un cutremur mai puțin obișnuit a avut loc, azi, 17 ianuarie, în Marea Neagră. Cel mai puternic cutremur din Marea Neagră a făcut valuri de 5 metri și a distrus 1.200 de case. S-a întâmplat în urmă cu 120 de ani.

Un cutremur rar întâlnit a avut loc în apropiere de România, în Marea Neagră. Cutremurul a apărut în această dimineață și a fost anunțat de Institutul de Fizica Pământului. Detalii AICI

„În ziua de 17 Ianuarie 2024 la ora 09:34:05 (ora locală a României) s-a produs în Marea Neagră un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 21.2 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 95 km SV de Sevastopol”, potrivit sursei mai sus citate.

De la începutul anului, în România au fost mai multe cutremure. Newsweek a scris că, în 16 ianuarie 2024, un nou cutremur a avut loc la ora 4:15 în județul Buzău. Acesta este al patrulea seism înregistrat în doar 24 de ore.

Cutremur în Marea Neagră. Cel mai puternic a făcut valuri de 5 m și a distrus 1.200 case. În ce an?

Revenind la cutremurul din această dimineață, Newsweek a aflat că unul dintre cele mai puternice cutremure din Marea Neagră a avut loc în 1902 a generat valuri de 5 metri, un țunami și a distrus 1.200 de case.

Cutremurul din 1901 din Marea Neagră (cunoscut în Bulgaria și sub numele de cutremurul de la Balchik) a fost un cutremur cu magnitudinea 7,2, cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în estul Capului Kaliakra, la 30 de kilometri de coasta de nord-est a Bulgariei.

Șocul principal s-a produs la o adâncime de 15 km și a generat un țunami de 4-5 metri înălțime care a devastat zonele de coastă ale României și Bulgariei.

S-a resimțit la București
În România, cutremurul a fost resimțit nu numai în toată Dobrogea de Nord, ci și în Oltenia și Muntenia, și chiar în sudul Moldovei.

Cutremurul a fost urmat de un număr mare de replici, care au continuat până în 1905; cele mai puternice au atins magnitudini de 5,5-6,0 pe scara Richter și au fost resimțite și în sudul României, inclusiv în București.

După 1905, activitatea seismică pontică a început să se diminueze, deși în anii următori au fost raportate și cutremure slabe și moderate.

Astfel de evenimente sunt rare în Marea Neagră. În ultimii 200 de ani, în regiunea Mării Negre au avut loc 24 de tsunami, dintre care două pe teritoriul Dobrogei. Cel mai vechi țunami înregistrat în România datează din anul 104, când orașul Callatis, actualul Mangalia, a fost grav afectat. Sursa AICI

Related posts

Ucraina se va retrage „cu pași mici” fără ajutorul SUA, spune Volodimir Zelenski. ”Rușii ar putea intra în marile orașe”

econtext

Războiul bombarierelor invizibile nucleare: Avionul Chinei H-20 înfruntă B-21 Raider al SUA

econtext

Al III-lea Război Mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta poate lovi Europa de Est

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More