Un economist celebru a spus ce urmează să se întâmple. Economistul care are de mult timp o perspectivă „bearish” legată de economia Statelor Unite, spune că „testul de turnesol” este în sfârșit aici.
Un economist celebru a spus ce urmează să se întâmple
Un economist celebru afirmă că în condițiile în care SUA se confruntă cu vânturi din față, de la greve ale sindicatelor și reluarea împrumuturilor destinate studenților și până la creșterea prețului petrolului și a ratelor ipotecare, economistul David Rosenberg consideră că o recesiune este aproape garantată.
Există o șansă de 75% ca SUA să experimenteze o recesiune până la sfârșitul anului
Șeful companiei de analiză a pieței și strategie de investiții Rosenberg Research anticipează de mai multă vreme o recesiune economică. În martie 2022, imediat după ce Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva creșterii inflației, el a avertizat că există o șansă de 75% ca SUA să experimenteze o recesiune până la sfârșitul anului, scrie Fortune.
Într-un interviu pentru CNBC el a declarat că al patrulea trimestru al acestui an va fi „testul de turnesol”. Rosenberg a adăugat că o recesiune începe, de obicei, la doi ani după începerea unui ciclu de creștere a ratelor.
Banca centrală a majorat ratele dobânzilor de la aproape zero la peste 5%, începând din martie 2022, în încercarea de a controla creșterea prețurilor, dar s-a angajat să adopte o abordare dependentă de date pentru înăsprirea politicii financiare.
De atunci, inflația a scăzut de la maximul ultimelor patru decenii la doar 3%, în timp ce numărul locurilor de muncă și PIB-ul Americii au continuat să crească, în ciuda creșterii rapide a costurilor de împrumut.
„Încă nu s-a materializat…”, a spus Rosenberg, adăugând că o recesiune se profilează din ce în ce mai mult. ”Cred că unii s-au pripit vorbind de o recesiune anul acesta. Au fost poate prea nerăbdători”, a adăugat el.
E ca și cum, dacă nu ninge în decembrie, atunci vom anula iarna
„Am avut un șoc masiv al ratei dobânzii, nu am văzut încă impactul total. O parte dintre acesta a fost atenuat de două lucruri: reducerea datoriilor studenților și controale de stimulare de peste 2 trilioane de dolari. În plus, China se îndreaptă aparent către un fel de recesiune. Cu siguranță a intrat deja într-o încetinire structurală care se lovește de o încetinire ciclică și exportă deflație în restul lumii”, a adăugat economistul.
Rosenberg a spus că al patrulea trimestru va fi „testul de turnesol” pentru perspectiv sa „bearish”. Emiterea uriașă de carduri de credit a susținut economia, dar „acest lucru nu se va repeta”, a spus el.
„Este ca și cum, dacă nu ninge în decembrie, atunci vom anula iarna”, a glumit Rosenberg în timpul interviului. Rosenberg a avertizat cu privire la o recesiune încă din martie 2022, când Rezerva Federală a SUA și-a început ciclul actual de majorare a ratelor pentru a combate inflația tot mai mare.
La acea vreme, el susținea că există o șansă de 75% ca SUA să experimenteze o recesiune până la sfârșitul anului 2022.
Alți experți cred că economia SUA ar putea avea o „aterizare soft” datorită cheltuielilor puternice
Atitudinea sa pesimistă asupra economiei contrastează cu predicțiile altor experți, care cred că economia SUA ar putea avea o „aterizare soft”, datorită cheltuielilor puternice.
Asta înseamnă că majorările necruțătoare ale dobânzilor, de către Fed, și-ar putea atinge obiectivul de a îmblânzi inflația, fără a declanșa o recesiune. Dar, între timp, prețurile petrolului au crescut recent și se apropie de prețul de 100 de dolari pe baril, după ce marii producători Arabia Saudită și Rusia au declarat că vor extinde perioada de reducere a producției.
Acest lucru ar putea complica eforturile băncilor centrale de a ține inflația sub control, deoarece ar putea să ia în calcul noi majorări ale ratelor – care, la rândul lor, ar putea afecta economia. Energia este un segment-cheie pentru activitățile economice, iar prețurile mai mari ale petrolului duc, în general, la inflație.
Contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate de referință au crescut miercuri cu 0,95%, la 94,57 dolari pe baril. Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 0,86%, la 97,38 dolari pe baril.